ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κομισιόν: Ο TAP είναι εξασφάλιση για την Ευρώπη

Κομισιόν: Ο TAP είναι εξασφάλιση για την Ευρώπη

Ικανοποιημένη εμφανίζεται η Κομισιόν για την επιλογή του αγωγού TAP για τη μεταφορά αζέρικου φυσικού αερίου στην Ευρώπη.

«Είμαστε πολύ χαρούμενοι για το γεγονός ότι η κοινοπραξία έλαβε αυτή την απόφαση», επισημαίνει η εκπρόσωπος της Κομισιόν Μαρλένε Χόλτσνερ σε συνέντευξή της στην αλβανική σύνταξη της Deutsche Welle.

«Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία και χαιρετίζουμε το γεγονός ότι πραγματοποιείται με τον TAP. Από την πλευρά της Ε.Ε. είναι πολύ σημαντικό ότι εκτός από τους εταίρους μας, τη Ρωσία και τη Νορβηγία, θα έχουμε και άλλους προμηθευτές φυσικού αερίου. Το εάν θα καταλήγει ο αγωγός στη νότια Ιταλία ή στην αυστριακή πόλη Μπαουμγκάρντεν δεν είναι τόσο σημαντικό. Σημαντικό είναι ότι εσωτερικά θα έχουμε τόσους αγωγούς, οι οποίοι θα διοχετεύουν το αέριο κατευθείαν από το Αζερμπαϊτζάν εκεί όπου χρειάζεται», σημειώνει η εκπρόσωπος του επιτρόπου για θέματα Ενέργειας Γκύντερ Έτινγκερ.

Ο μεγάλος αντίπαλος του TAP ήταν ο αυστριακός ενεργειακός όμιλος OMV, o οποίος συμμετείχε στην κατασκευή του Nabucco και ο οποίος τα τελευταία δέκα χρόνια είχε δαπανήσει γύρω στα 50 εκατομμύρια ευρώ.

Η Χόλτσνερ ερωτήθηκε και για το κατά πόσο θα βελτιωθεί η θέση της Ε.Ε. αναφορικά με την ενεργειακή της εξάρτηση, μετά τον TAP. «Τα τελευταία δέκα χρόνια έχουμε μια διαφοροποιημένη πολιτική. Ο στόχος της είναι, εκτός από τους ενεργειακούς εταίρους που ήδη έχουμε, να αποκτήσουμε και νέους», είπε.

Σύμφωνα με την ίδια, ένα μέρος της στρατηγικής της Ε.Ε. ήταν να αποκτήσει φυσικό αέριο από την Κασπία. Εκεί διαπραγματευόμαστε πάνω από δέκα χρόνια και τώρα για πρώτη φορά πήραμε αυτή τη θετική απάντηση, σημειώνει. «Παράλληλα όμως, θα εισάγουμε φυσικό αέριο από τη Νορβηγία και από τη Ρωσία. Πιστεύουμε ότι το επιπλέον φυσικό αέριο που χρειαζόμαστε από το 2030 θα προέρχεται από την Κασπία Θάλασσα και έτσι θα καλύψουμε τις ανάγκες μας.»

Σχετικά με την ενεργειακή ασφάλεια που θα έχει η Ευρώπη, η εκπρόσωπος της Κομισιόν σημειώνει πως «ενεργειακή ασφάλεια σημαίνει πως σε μια περίπτωση ενεργειακής κρίσης όπως ήταν το 2006 ή το 2009 μέσα στην Ε.Ε. θα έχουμε τόσο πολύ φυσικό αέριο ώστε ο καθένας που το χρειάζεται να μπορεί να καλύψει τις ανάγκες του».

«Πιστεύουμε πως η αγορά φυσικού αερίου είναι μια αγορά όπως κάθε άλλη. Για τον λόγο αυτό θα είχαμε όσο το δυνατόν περισσότερους προμηθευτές όπως επίσης και περισσότερους αγωγούς μέσα στην Ε.Ε., έτσι ώστε κανείς να μην υποφέρει από το κρύο», συμπληρώνει η Χόλτσνερ.