ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μειωμένη διαθεσιμότητα κερασιών, ροδάκινων και νεκταρινιών

Μειωμένη διαθεσιμότητα κερασιών, ροδάκινων και νεκταρινιών

Συνεχίζονται οι εξαγωγές κερασιών, ροδάκινων και νεκταρινιών, με σχετικά καλούς ρυθμούς. Παρατηρείται όμως μειωμένη διαθεσιμότητα στις καταναλωτικές αγορές, αλλά οι τιμές έχουν διαμορφωθεί σε ικανοποιητικά επίπεδα, σύμφωνα με ανακοίνωση του Συνδέσμου Ελληνικών Επιχειρήσεων Εξαγωγής Διακίνησης Φρούτων, Λαχανικών και Χυμών (INCOFRUIT HELLAS).

Όπως αναφέρει ο Σύνδεσμος, σε λίγες ημέρες ξεκινά με πρωιμότητα η συγκομιδή επιτραπέζιων σταφυλιών. Η ποιότητά τους αναμένεται να είναι καλή και εφιστάται η προσοχή στην αυστηρή τήρηση των εμπορικών προδιαγραφών. Η πρωιμότητα πάντως δεν είναι πάντα θετική, πολύ περισσότερο λόγω της διαγραφόμενης μειωμένης ζήτησης. Δεν έχουν ακόμη απορροφηθεί τα ευρισκόμενα στις αγορές αιγυπτιακά επιτραπέζια σταφύλια αλλά και τα νεοεισελθόντα προς διάθεση ισπανικά. Η κατάσταση αυτή της αγοράς, σε συνδυασμό με την αναμενόμενη αύξηση των ναύλων, λόγω μειωμένων εισαγωγών τροφίμων, αναμένεται να διαμορφώσει για τα ελληνικά σταφύλια τάση για ελαφρώς μικρότερες τιμές και από τις χαμηλές τιμές που προσφέρονται από τους ανταγωνιστές.

"Οι ειδικοί, με τις ευοίωνες προοπτικές και προσδοκίες για υψηλές τιμές που εμφανίζονται κάθε χρόνο ενσπείροντας φρούδες ελπίδες στους παραγωγούς, θα εξαφανιστούν του χρόνου αφού θα έχουν προκαλέσει ενδεχομένως ανάσχεση της ομαλής ροής της χρονικά σύντομης εξαγωγικής δραστηριότητας". Αυτό σημειώνει σε δήλωσή του ο ειδικός σύμβουλος του Συνδέσμου Γιώργος Πολυχρονάκης και εφιστά ιδιαιτέρως την προσοχή τόσο των εξαγωγέων όσο και των ελεγκτικών υπηρεσιών στις συνεχιζόμενες εξαγωγές ροδάκινων και νεκταρινιών προς τη Ρωσία επί της αυστηρής εφαρμογής των Φυτοϋγειονομικών Διατάξεων της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

ΠΗΓΗ ΑΜΝΑ