ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

SZ για ελληνική αμυντική βιομηχανία : «Η ΕΕ προτείνει εκκαθάριση»

SZ για ελληνική αμυντική βιομηχανία : «Η ΕΕ προτείνει εκκαθάριση»

«Η ΕΕ προτείνει εκκαθάριση» τιτλοφορεί η Süddeutsche Zeitung του Μονάχου το ρεπορτάζ για τις προτάσεις της τρόικα σχετικά με την ελληνική αμυντική βιομηχανία.

Η εφημερίδα φιλοξενεί τις απόψεις του δημοσιογράφου Αλέξη Παπαχελά, ο οποίος επισημαίνει ότι η Ελλάδα έχει χάσει ευκαιρίες και δεν έχει εκμεταλλευθεί τους θησαυρούς που διαθέτει. «Επί 30 χρόνια η χώρα αγόραζε τα πιο ακριβά και πιο σύγχρονα οπλικά συστήματα (από το εξωτερικό) αντί να αναπτύξει δικές της παραγωγικές δυνατότητες, επισημαίνει ο γνωστός σχολιαστής. Ακόμα και οι υποσχέσεις ότι η Ελλάδα θα κέρδιζε από τα αντισταθμιστικά οφέλη στο πλαίσιο των προμηθειών οπλικών συστημάτων, αποδείχθηκαν πομφόλυγα. Αντ΄αυτού κάποιοι καλά δικτυωμένοι επιχειρηματίες και οι πολιτικοί προστάτες τους επένδυαν την αμοιβή για τις συμφωνίες που συνήψαν σε Porsche Cayenne».

Από την πλευρά της η ανταποκρίτρια της εφημερίδας επισημαίνει ότι «η Ελλάδα πλήρωνε πολλές φορές περισσότερα από άλλους πελάτες για εξοπλισμούς, γιατί αγόραζε εν μέρει απευθείας από τις εταιρίες στις ΗΠΑ, στη Γερμανία ή τη Γαλλία, χωρίς να προκηρυχθεί διαγωνισμός». Επικαλείται μάλιστα μελέτη του 2002, την οποία υπογράφουν οι πανεπιστημιακοί Απόστολος Ραφαηλίδης και Χρήστος Κόλιας, αναφέροντας ένα συγκεκριμένο παράδειγμα: Την παλαιότερη προμήθεια αμερικανικών ελικοπτέρων Σινούκ, «που αγοράστηκαν απευθείας από την Μπόινγκ και τελικά αποδείχθηκαν 90% ακριβότερα από ό,τι είχε υπολογιστεί αρχικά».

ΑΠΟΔΟΣΗ: DW