ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το 40% των ιδιοκτητών ακινήτων αδυνατεί να ανταποκριθεί στη φορολογία

Το 40% των ιδιοκτητών ακινήτων αδυνατεί να ανταποκριθεί στη φορολογία

Την εκτίμηση ότι δεν θα είναι σε θέση να πληρώσουν τις φορολογικές του υποχρεώσεις, διατυπώνουν οι τέσσερις στους δέκα ερωτηθέντες, σε έρευνα της εταιρείας MARC με θέμα, «Οι τάσεις στην αγορά ακινήτων», που παρουσιάστηκε σήμερα, στο συνέδριο για την ανάπτυξη και αξιοποίηση ακινήτων της Prodexpo.

Ειδικότερα, το 25,1% των ερωτηθέντων απαντά αρνητικά στην ερώτηση «πιστεύετε ότι θα μπορέσετε να πληρώσετε τους φόρους που αφορούν το ακίνητο σας;», ενώ ένα επιπλέον 20,3% απαντά μάλλον «όχι».

«Ναι», απαντά το 18,9% και «μάλλον ναι» το 35,7%. Ανησυχία εκφράζει ένα σημαντικός αριθμός ερωτηθέντων για το ενδεχόμενο αδυναμίας αποπληρωμής του στεγαστικού δανείου που έχει λάβει. Ειδικότερα, το 10,1% απαντά «όχι» στην ερώτηση εάν «πιστεύετε ότι θα μπορέσετε να αποπληρώσετε κανονικά τις δόσεις του στεγαστικού σας δανείου στο μέλλον;» ενώ ένα επιπλέον 27,4% απαντά «μάλλον όχι».

«Ναι» απαντά το 29,8% και «μάλλον ναι» το 32,7%. Το 12,3% των ερωτηθέντων απαντά ότι «έχει καθυστερημένες οφειλές αναφορικά με το στεγαστικό του δάνειο» και το 19,9% ότι ανταποκρίνεται στις δόσεις «συχνά με κάποια καθυστέρηση». Το 67,8% ανταποκρίνεται «πάντα στην ώρα του». Σημαντικό εύρημα της δημοσκόπησης αποτελεί το ότι το 56% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι είναι καλύτερα να νοικιάζει σπίτι ενώ μόλις ένα 32,3% εκτιμά ότι συμφέρει να έχει ιδιόκτητο σπίτι.

Αναφορικά με τις εκτιμήσεις των πολιτών για την πορεία των τιμών των ακινήτων το 65,9% εκτιμά ότι θα μειωθούν περισσότερο στη διάρκεια των επομένων 2-3 ετών, το 19,6% θα σταθεροποιηθούν και το 5,8% θα αυξηθούν. Στην αντίστοιχη έρευνα το 2006 το 71,1% εκτιμούσε ότι οι τιμές θα αυξηθούν.

Το 65,5% εκτιμά ότι η βελτίωση του θεσμικού πλαισίου για τα ακίνητα και η ουσιαστική ελάφρυνση της φορολογίας που βαραίνει τους ιδιοκτήτες θα τόνωνε την αγορά και μόλις το 6,4% η περαιτέρω μείωση των σημερινών τιμών και της αξίας των ακινήτων θα τόνωνε την αγορά. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από τις 19 μέχρι τις 24 Σεπτεμβρίου του 2013 σε δείγμα 800 νοικοκυρών στο Λεκανοπέδιο Αττικής.

Διαβάστε επίσης:

Νέες αλλαγές στον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων