ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το ευρώ κινείται κοντά στο υψηλό επίπεδο 8μήνου έναντι του δολαρίου

Το ευρώ κινείται κοντά στο υψηλό επίπεδο 8μήνου έναντι του δολαρίου

Το δολάριο κινείται κοντά στα χαμηλά 8μήνου έναντι του ευρώ, πιεζόμενο από την αναστολή λειτουργίας υπηρεσιών του αμερικανικού δημοσίου.

Το ευρώ κινείται στα 1,3621 δολάρια, έχοντας φθάσει την Πέμπτη και στα 1,3646 δολάρια, το υψηλότερο επίπεδο από εκείνο των 1,3711 δολ. όπου είχε φθάσει τον Φεβρουάριο.

Οι αγορές ανησυχούν ότι το αδιέξοδο σχετικά με τον προϋπολογισμό στις ΗΠΑ μπορεί να συνδυασθεί με μία πιο σύνθετη μάχη σχετικά με το ανώτερο όριο του αμερικανικού χρέους, εντός του Οκτωβρίου. Σε περίπτωση αδυναμίας να αυξηθεί το πλαφόν αυτό, θα επέλθει μία ιστορική χρεοκοπία της Αμερικής, όπως εκτιμούν.

Τα προβλήματα για το δολάριο εντάθηκαν από χθεσινά στοιχεία που έδειξαν ότι η ανάπτυξη στον τομέα των υπηρεσιών της αμερικανικής οικονομίας επιβραδύνθηκε τον περασμένο μήνα. Πρόσθετη αβεβαιότητα προέκυψε από την ανακοίνωση του αμερικανικού υπουργείου Εργασίας ότι δεν θα δημοσιεύσει σήμερα την έκθεση απασχόλησης, σύμφωνα με το πρόγραμμα, λόγω της αναστολής λειτουργίας των υπηρεσιών. Έτσι, η επιβεβαίωση της βελτίωσης στην αγορά εργασίας που θέλει να δει η κεντρική τράπεζα της χώρας (Fed) πριν περιορίσει τη νομισματική στήριξή της, θα καθυστερήσει πιθανότατα και αυτό πλήττει το δολάριο.

Η αδυναμία του δολαρίου ενίσχυσε τη θέση του ευρώ. Η επίλυση της πολιτικής κρίσης στην Ιταλία, η μικρότερη ανησυχία που έδειξε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) για την υψηλή ισοτιμία του ευρώ και η αποφυγή λήψηςμέτρων εκ μέρους της , καθώς και τα θετικά στοιχεία από τον τομέα υπηρεσιών της Ευρωζώνης, βοήθησαν το ευρώ.