ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μοσκοβισί: Γαλλικό ενδιαφέρον για το Ελληνικό Αναπτυξιακό Ταμείο

Μοσκοβισί: Γαλλικό ενδιαφέρον για το Ελληνικό Αναπτυξιακό Ταμείο

Τη θέληση της Γαλλίας να συμμετέχει στην ομάδα σχεδιασμού του Ελληνικού Αναπτυξιακού Ταμείου (ΕΑΤ), εξέφρασε ο Γάλλος υπουργός Οικονομίας Πιερ Μοσκοβισί, προς τον υπουργό Ανάπτυξης, Κωστή Χατζηδάκη, ο οποίος βρίσκεται από την Τετάρτη στο Παρίσι.

Η συνάντηση των δυο υπουργών, που διήρκησε πέραν του ημίωρου, έγινε σήμερα το πρωί στο γαλλικό υπουργείο Οικονομίας.

«Συζητήσαμε κυρίως για την επιχειρηματική συνεργασία ανάμεσα στις δύο χώρες, την περαιτέρω διεύρυνση των οικονομικών σχέσεων, καθώς και για την πορεία των ιδιωτικοποιήσεων, δεδομένου ότι αρκετοί γαλλικοί όμιλοι συμμετέχουν σε διάφορους επί μέρους διαγωνισμούς» εξήγησε ο κ. Χατζηδάκης μετά το πέρας της συνάντησης.

Ο κ. Μοσκοβισί έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την ελληνική πρωτοβουλία δημιουργίας του Ελληνικού Αναπτυξιακού Ταμείου και αποφάσισε να έχει η Γαλλία ενεργό ανάμειξη, μέσω του γαλλικού Ταμείου Παρακαταθηκών (Caisse des Depots).

«Από εδώ και στο εξής» δήλωσε ο κ. Χατζηδάκης, «εκπρόσωπος της Γαλλίας θα προστεθεί στην κλειστή ομάδα δημιουργίας του ΕΑΤ, η οποία αποτελείται από τους εκπροσώπους της Γερμανικής Τράπεζας Επενδύσεων KFW, της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, του Ευρωπαϊκού Ταμείου Επενδύσεων και από την ελληνική εκπροσώπηση».

Ο Γάλλος υπουργός δεν απέκλεισε τη μελλοντική συμμετοχή της Γαλλίας στο κεφάλαιο, θέμα που προτίθεται να μελετήσει.

Το ΕΑΤ δημιουργείται για την αντιμετώπιση του προβλήματος της ρευστότητας στην ελληνική αγορά. «Θα λειτουργήσει συμπληρωματικά με τα σημερινά εργαλεία και σκοπό έχει, ιδιαίτερα, την αύξηση της ρευστότητας προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις», εξήγησε ο κ. Χατζηδάκης.

Το ύψος του κεφαλαίου του ΕΑΤ θα γίνει γνωστό τους επόμενους μήνες, ενώ σύντομα θα κατατεθεί το σχετικό νομοσχέδιο στη Βουλή.

«Στόχος μας είναι να έχουμε, σύντομα, τη νομική βάση, με την ψήφιση του νομοσχέδιου, ώστε να προχωρήσουμε στη συνέχεια στην επιλογή των ατόμων του μάνατζμεντ. Θέλουμε να γίνει με αντικειμενικά κριτήρια, προσδίδοντάς του παράλληλα, μια διεθνή εμβέλεια», υπογράμμισε.