ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΠΝΟ: Σωστή κίνηση η άρση της επιστράτευσης των ναυτικών

ΠΝΟ: Σωστή κίνηση η άρση της επιστράτευσης των ναυτικών

Σωστή κίνηση χαρακτηρίζει ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας Γιάννης Χαλάς, την πρόταση του υπουργού Ναυτιλίας να εισηγηθεί προς τον πρωθυπουργό την άρση της πολιτικής επιστράτευσης των ναυτικών.

«Το θέμα της πολιτικής επιστράτευσης το έχουμε ξεπεράσει και δεν είναι αυτό που θα σταματήσει μια κινητοποίηση» ανέφερε σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Γιάννης Χαλάς, προσθέτοντας ότι «τέτοιου είδους κινήσεις, με την έννοια ότι είμαστε σε ένα ελεύθερο κράτος δεν θα έπρεπε να γίνονται».

Χαρακτηρίζει επίσης ως τα πιο σοβαρά προβλήματα αυτή τη στιγμή για τους Έλληνες ναυτικούς, ότι στη φορτηγό ναυτιλία δεν έχουν υπογραφεί συλλογικές συμβάσεις, σε πολλά πληρώματα πλοίων της ακτοπλοΐας οφείλονται δεδουλευμένα, ενώ έχουν γίνει μειώσεις μισθών που φθάνουν περίπου το 20% και δεν πληρώνεται ο πραγματικός αριθμός των υπερωριών εργασίας.

Σημειώνεται ότι οι ακτοπλοϊκές εταιρείες αναμένεται από 1ης Νοεμβρίου έως 31 Μαρτίου να προχωρήσουν σε μείωση του ξενοδοχειακού προσωπικού κατά 50%, εκμεταλλευόμενες το άρθρο 29 του νόμου 4150 του 2013, περί καθορισμού οργανικής σύνθεσης.

Διαβάστε επίσης:

Υπουργείο Ναυτιλίας: Τέρμα στην επίταξη των ναυτεργατών