ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Fed: Διατήρησε αμετάβλητο το ύψος του προγράμματος αγοράς ομολόγων

Fed: Διατήρησε αμετάβλητο το ύψος του προγράμματος αγοράς ομολόγων

Η ομοσπονδιακή κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) παρέτεινε την εφαρμογή των μέτρων τόνωσης της αμερικανικής οικονομίας, η ανάκαμψη της οποίας επιβραδύνεται, καθώς εμφανίστηκε να είναι λιγότερο αισιόδοξη για τις προοπτικές ανάπτυξης.

Η Fed διατήρησε σε ισχύ προς το παρόν, το πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων και αξιόγραφων αξίας 85 δισ. δολαρίων σε μηνιαία βάση. Παράλληλα, διατήρησε σταθερό το βασικό της επιτόκιο στο 0,25%.

Ανακοινώνοντας την ευρέως αναμενόμενη αυτή απόφαση τα μέλη του ΔΣτης αμερικανικής κεντρικής τράπεζας εμφανίστηκαν να υπονοούν πως αναμένουν ασθενέστερες οικονομικές προοπτικές, εν μέρει λόγω της σύγκρουσης για τα δημοσιονομικά στην Ουάσινγκτον, που οδήγησε στην προσωρινή αναστολή λειτουργίας μεγάλου μέρους των υπηρεσιών του κράτους επί 16 ημέρες νωρίτερα αυτό το μήνα.

Η Fed σημείωσε ότι η ανάκαμψη της αγοράς κατοικίας απώλεσε μέρος της ορμής της, ενώ απογοητευτική είναι και η όποια βελτίωση στην αγορά εργασίας.

Η Fed ανέφερε πως αναμένει έναν «μέτριο» ρυθμό ανάπτυξης και πρόσθεσε ότι θέλει να δει χειροπιαστές ενδείξεις αναθέρμανσης της οικονομίας πριν ανακοινώσει αλλαγές στην πολιτική «ποσοτικής χαλάρωσης» την οποία ασκεί τα τελευταία έτη.