ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Διπλό χαράτσι θα πληρώσουν το 2014 οι ιδιοκτήτες ακινήτων

Διπλό χαράτσι θα πληρώσουν το 2014 οι ιδιοκτήτες ακινήτων

Διπλό φόρο θα κληθούν να πληρώσουν το 2014 οι φορολογούμενοι με ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας άνω των 300.000 ευρώ.


Το νέο σχέδιο της κυβέρνησης για την φορολόγηση όλων των ακινήτων που παρέλαβαν χθες από το Μέγαρο Μαξίμου οι εκπρόσωποι της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ προβλέπει, σύμφωνα με δημοσίευμα εφημερίδας, τη βεβαίωση εσόδων συνολικού ύψους 3,4 δισ. ευρώ ετησίως από τα οποία εκτιμάται ότι περισσότερα από 500 εκατ. ευρώ θα προέλθουν από τον νέο ΦΑΠ ο οποίος θα επιβαρύνει πρόσθετα τους ιδιοκτήτες μεγάλης ακίνητης περιουσίας.

Οι βασικές αλλαγές, σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα, που προτείνονται προκειμένου να μην υπάρξουν αντιδράσεις από τους κυβερνητικούς βουλευτές και να καταστεί εφικτή η ψήφιση του νομοσχεδίου προβλέπουν:

1. Ο νέος φόρος θα είναι ουσιαστικά διπλός. Το κάθε ακίνητο (κτίσματα, οικόπεδα, αγροτεμάχια) θα φορολογείται ξεχωριστά (κτίσματα, οικόπεδα, αγροτεμάχια) αλλά με χαμηλότερους συντελεστές από αυτούς που προβλέπονται με τον ενιαίο φόρο ακινήτων. Στη συνέχεια θα αθροίζεται η αντικειμενική αξία όλων των ακινήτων και εφόσον αυτή ξεπερνά το ύψος των 300.000 ευρώ θα επιβάλλεται συμπληρωματικός φόρος στα πρότυπα του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας. Ο νέος ΦΑΠ θα υπολογίζεται με βάση κλίμακα και προοδευτικούς συντελεστές ώστε να επιβαρύνεται περισσότερο η μεγάλη ακίνητη περιουσία. Σύμφωνα με κυβερνητικό παράγοντα ο νέος φόρος θα ελαφρύνει σημαντικό αριθμό ιδιοκτητών αλλά την ίδια στιγμή θα βαρύνει τους έχοντες με περισσότερα του ενός ακίνητα ή τις μεγάλες περιουσίες. Επίσης σε σύγκριση με το Έκτακτο Ειδικό Τέλος Ακινήτων που επιβάλλεται σήμερα στα ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα ο νέος φόρος υπολογίζεται ότι θα είναι μειωμένος περίπου κατά 10%.

2. Ελάφρυνση της μικρής αγροτικής περιουσίας με μεταφορά μέρους του φορολογικού βάρους στη μεγάλη περιουσία (είτε πρόκειται για αγροτική είτε για αστική). «Θεωρείται δεδομένη η μείωση του φόρου για τα αγροτικά κτίσματα», αναφέρει χαρακτηριστικά κυβερνητικό στέλεχος που μετέχει στη διαμόρφωση του τελικού σχεδίου του νομοθετήματος.

Ακόμα η ΔΕΗ δεν θα εμπλέκεται στην είσπραξη του φόρου. Ο νέος φόρος θα συνδυαστεί ωστόσο με τη μείωση του φόρου μεταβίβασης από το 8% και 10% που είναι σήμερα (8% μέχρι 20.000 ευρώ και 10% για άνω των 20.000 ευρώ) στο 3% ή 5%.

Διαβάστε επίσης:

Οι τοκογλύφοι ξεσαλώνουν: Θέλουν εμφύλιο στη χώρα!

«Αν χάσουμε και τα σπίτια μας θα πάρουμε ένα σχοινί να κρεμαστούμε»

Βλαχογιάννης: Δεν θα περάσει η άρση πλειστηριασμών ακινήτων

Εκ του μηδενός ο φόρος ακινήτων