ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ισχυρό ενδιαφέρον από το εξωτερικό για το Ελληνικό Επενδυτικό Ταμείο

Ισχυρό ενδιαφέρον από το εξωτερικό για το Ελληνικό Επενδυτικό Ταμείο

Μέχρι το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας θα κατατεθεί στη Βουλή το σχέδιο νόμου για το Επενδυτικό Ταμείο, για το οποίο υπάρχει ισχυρό ενδιαφέρον από το εξωτερικό.

Σήμερα, Πέμπτη, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης παρουσίασε το σχετικό νομοσχέδιο.

Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων όπως ανακοίνωσε χθες ο πρόεδρος της ΕΤΕπ Β. Xόγιερ, θα συμμετάσχει ως επενδυτής, ενώ αναμένεται μέχρι τέλος του χρόνου σχετική απόφαση και από τη Γαλλία.

Την ερχόμενη εβδομάδα θα γίνει ανακοίνωση και από το Ίδρυμα Ωνάση ότι θα συμμετάσχει κι αυτό, ενώ σε προχωρημένο στάδιο βρίσκονται και οι συζητήσεις με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

«Έχουμε μια κρίσιμη μάζα επενδυτών για να προχωρήσει το εγχείρημα μαζί με το ποσό των 350 εκατ ευρώ που θα επενδύσει το Δημόσιο», σχολίασε κορυφαίος παράγοντα του υπουργείου, προσθέτοντας ότι «και ξένοι ιδιώτες επενδυτές θα μπουν στο ταμείο».

Σχετικά με τη δυσκολία του εγχειρήματος, το οποίο θα δίνει «ζεστό χρήμα» στις τράπεζες για χρηματοδότηση ελληνικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων με ευνοϊκούς όρους και θα παρέχει κεφαλαιακή στήριξη σε ΜμΕ συμμετέχοντας στο μετοχικό τους κεφάλαιο, ο ίδιος παράγοντας σχολίαζε:

«Επί 11 μήνες προσπαθούσαμε να πείσουμε την τρόικα ότι δεν είναι μια νέα ΕΤΒΑ, αυτό που δημιουργείται. Επί σειρά μηνών επίσης προσπαθούμε να πείσουμε τους Γερμανούς καθώς είχε τραυματιστεί η εικόνα της χώρας μας ενώ η γραφειοκρατία της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων ήταν ένας ακόμη ανασταλτικός παράγοντας».

Όπως δήλωσε ο υπουργός Ανάπτυξης Κ. Χατζηδακης, «μετά από αρκετούς μήνες προσπαθειών δημιουργήθηκαν οι συνθήκες για το επενδυτικό ταμείο. Το νομοσχέδιο υπογραμμίζει τη σαφή δέσμευση της κυβέρνηση να προχωρήσει χωρίς καθυστερήσεις. Δεν ήταν εύκολο να φτάσουμε μέχρι εδώ. Η δημοσιονομική προσαρμογή δεν φτάνει και η αναπτυξιακή διάσταση είναι αναγκαία.

Ξέρουμε το πρόβλημα των ΜμΕ άλλα με τη σύσταση του Ταμείου επιχειρούμε να αμβλύνουμε τη ρευστότητα στην αγορά. Δεν θα είναι απλώς ένα ακόμη ταμείο. Θα έχει μάνατζμεντ με εμπειρία. Πιστεύω βαθύτατα ότι θα δώσει πνοή στις ελληνικές επιχειρήσεις και θα συμβάλλει στην ανάπτυξη».

Ο υφυπουργός Νότης Μηταράκης σημείωσε από την πλευρά του ότι το Ταμειο θα ειναι εργαλείο για προσέλκυση επενδύσεων και από το 2014 να αποτελέσει μοχλό ανάπτυξης.