ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Bundesbank: Σε σταθερή πορεία ανάπτυξης η γερμανική οικονομία

Bundesbank: Σε σταθερή πορεία ανάπτυξης η γερμανική οικονομία

Σε «σταθερή πορεία ανάπτυξης» αναμένεται να παραμείνει η γερμανική οικονομία, σύμφωνα με την ομοσπονδιακή κεντρική τράπεζα της Γερμανίας (Bundesbank), η οποία σε σημερινή ανακοίνωσή της προέβλεψε ότι η ανάκαμψη των εξαγωγών θα βοηθήσει στην ενίσχυση των προοπτικών για εγχώριες επενδύσεις, αλλά προειδοποίησε για ενδεχόμενο «κίνδυνο» από την εισαγωγή κατώτατου μισθού.

«Οι πιθανότητες είναι καλές και οι ανοδικές τάσεις στην γερμανική οικονομία θα επιβεβαιωθούν τους επόμενους μήνες», ανέφερε η τράπεζα στην μηνιαία έκθεσή της και τόνισε τις σημαντικές βιομηχανικές παραγγελίες του προηγούμενου διαστήματος ως ένδειξη διαρκούς ανάπτυξης στον βιομηχανικό τομέα.

Η Bundesbank προβλέπει ακόμη ότι το εξωτερικό εμπόριο θα μπορούσε το επόμενο διάστημα να αποτελέσει σημαντική πηγή ζήτησης, ενώ δεν διακρίνει σημάδια κάμψης της εσωτερικής κατανάλωσης.

Σε ό,τι αφορά την πολιτική χαμηλών επιτοκίων από την ΕΚΤ, η γερμανική κεντρική τράπεζα, επαναλαμβάνοντας την θέση του επικεφαλής της, Γενς Βάιντμαν, τονίζει ότι, παρά τους κινδύνους, είναι ορθή, λόγω του χαμηλού πληθωρισμού στην ευρωζώνη.

Στον τομέα της απασχόλησης, η Bundesbank εκτιμά ότι, λόγω της μετανάστευσης, θα αυξηθεί ο συνολικός αριθμός απασχολουμένων, αλλά ταυτόχρονα θα αυξηθεί ελαφρώς και το ποσοστό ανεργίας.

Την ανησυχία της εκφράζει ωστόσο η τράπεζα για τον κίνδυνο να χαθούν θέσεις εργασίας, εάν, όπως ζητούν οι Σοσιαλδημοκράτες, εισαχθεί ο κατώτατος μισθός των 8,50 ευρώ την ώρα. «Αυτή τη στιγμή ένας στους έξι εργαζόμενους κερδίζει λιγότερα από αυτό το ποσό», επισημαίνεται στην έκθεση.