ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μειωμένη παραγωγή εμφανίζουν δύο στους τρεις βιομηχανικούς κλάδους

Μειωμένη παραγωγή εμφανίζουν δύο στους τρεις βιομηχανικούς κλάδους

Μειωμένη παραγωγή εμφανίζουν το 2013 οι δύο στους τρεις κλάδους της ελληνικής μεταποιητικής βιομηχανίας, αν και η επιβράδυνση της πτώσης της συνολικής της παραγωγής, σε σχέση με το 2012, είναι αξιοσημείωτη.

Συγκεκριμένα, κάμψη της παραγωγής παρουσιάζουν, σύμφωνα με τα διαθέσιμα έως και τον Σεπτέμβριο στοιχεία, οι 16 από τους 24 κλάδους, σε επίπεδα που υπολείπονται των επιπέδων παραγωγής που είχαν το 2005, ακόμη και κατά 80%.

Αντιθέτως, οριακή ή σημαντική αύξηση της παραγωγής τους εμφανίζουν οι υπόλοιποι οκτώ κλάδοι, δύο από τους οποίους παρουσιάζουν επίπεδα παραγωγής που είναι υψηλότερα από τα αντίστοιχα του 2005.

Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, η συνολική μεταποιητική βιομηχανική παραγωγή το εννεάμηνο Ιανουαρίου - Σεπτεμβρίου 2013 μειώθηκε κατά 1,2%, σε επίπεδα που είναι χαμηλότερα από εκείνα του 2005 κατά 27%, όταν στην αντίστοιχη μέτρηση του προηγούμενου έτους η μείωση ήταν 5,8%.

Η σημαντική άνοδος της παραγωγής του κλάδου παραγώγων πετρελαίου, που διαθέτει πλέον το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής του σε αγορές του εξωτερικού, συνέβαλε ουσιωδώς στη συγκράτηση της συνολικής μείωσης σε χαμηλότερα επίπεδα, σε σύγκριση με το 2012.

Παράλληλα, οι περισσότεροι κλάδοι κατέγραψαν επιβράδυνση της πτωτικής πορείας των τελευταίων ετών.