ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χατζηδάκης:Οι τράπεζες να είναι σύμμαχοι των Ελλήνων εξαγωγέων

Χατζηδάκης:Οι τράπεζες να είναι σύμμαχοι των Ελλήνων εξαγωγέων

Βασικό μέλημα του υπουργείου Ανάπτυξης, είναι να βρει διεξόδους ώστε να παρέχονται ενέσεις ρευστότητας στις εξαγωγικές επιχειρήσεις.

Ειδικά τώρα που το τραπεζικό σύστημα ανακεφαλαιοποιήθηκε και το υπουργείο Οικονομικών πράγματι επιταχύνει τις επιστροφές του εξαγωγικού ΦΠΑ, μπορούμε να ελπίζουμε σε μία βελτίωση της κατάστασης. Αυτό υπογράμμισε ο υπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Κ. Χατζηδάκης προλογίζοντας την παρουσίαση της έκδοσης του Επιχειρηματικού Οδηγού του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος «Θέλετε να εξάγετε; Οδηγός για μία εξωστρεφή επιχείρηση» σε εκδήλωση που τελεί υπό την αιγίδα της Eurobank. Ο υπουργός σχολίασε στη συνέχεια: «Μιας και σήμερα βρισκόμαστε στη Eurobank, θέλω να υπενθυμίζω πως η Eurobank τρέχει το Πρόγραμμα «Εξωστρέφεια-ΕΤΕΑΝ», ύψους 140 εκ. ευρώ, έχοντας υπογράψει τις σχετικές συμβάσεις με το ΕΤΕΑΝ και υπολογίζοντας πως μέχρι το τέλος του χρόνου θα πέσουν 100 εκ. ευρώ στην αγορά». Στη συνέχεια σημείωσε με έμφαση: «Οι τράπεζες θα πρέπει να είναι σύμμαχος των ελληνικών εξαγωγικών επιχειρήσεων».

Ο υπουργός ολοκλήρωσε την ομιλία του λέγοντας: «...γνωρίζετε πως οι εξαγωγές έχουν μιαν αυξητική τάση τα τελευταία χρόνια. Χάρη στις προσπάθειες των Ελλήνων επιχειρηματιών, οι εξαγωγές συνεχίζουν να μας δίνουν θετικές ειδήσεις, παρά τις αντιξοότητες. Στόχος μας είναι να γίνει βιώσιμη και σταθερή αυτή η τάση ενίσχυσης των εξαγωγών... και σε αυτό το στόχο είμαστε ενωμένοι. Και μαζί θα τον πετύχουμε».

newego LARGE t 1101 54013569

Ο πρόεδρος του ΣΕΒΕ Δημήτρης Λακασάς αναφέρθηκε στη σημασία του χρηματοοικονομικού εργαλείου της ασφάλισης εξαγωγικών πιστώσεων.

Το βιβλίο «Θέλετε να εξάγετε;», το οποίο αποτελεί έναν περιεκτικό Οδηγό:

- για τις επιχειρήσεις που είτε σκοπεύουν να ξεκινήσουν εξαγωγική δραστηριότητα, είτε βρίσκονται στα πρώτα στάδια της διεθνοποίησής τους

- για κάθε επαγγελματία ή φοιτητή/σπουδαστή που ασχολείται ή επιθυμεί να ασχοληθεί με τα θέματα των εξαγωγών.

Το περιεχόμενο του Οδηγού βασίστηκε στο σεμιναριακό υλικό "8 Βήματα για να Εξάγω», το οποίο δημιουργήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος Δια Βίου Μάθησης LEONARDO DA VINCI, TRIM-INTERNATIONAL TRADE MANAGEMENT (2005) και υλοποίησε το Swedish Trade Council με την ενεργό συμμετοχή του ΣΕΒΕ. Το υλικό αυτό εμπλουτίστηκε από αξιόπιστες πηγές της διεθνούς βιβλιογραφίας, καθώς και από αντίστοιχους οδηγούς εξαγωγών χωρών με παράδοση στην εξωστρέφεια, όπως ο Καναδάς, η Νέα Ζηλανδία και η Αυστραλία. Το βιβλίο περιέχει την ακόλουθη θεματολογία:

- Βήμα 1: Γιατί να εξάγω;
- Βήμα 2: Διάγνωση επιπέδου εξαγωγικής ετοιμότητας
- Βήμα 3: Τι να εξάγω;
- Βήμα 4: Πού να εξάγω;
- Βήμα 5: Εξαγωγικό μάρκετινγκ
- Βήμα 6: Σύνταξη εξαγωγικού επιχειρηματικού πλάνου
- Βήμα 7: Κάντε το δικό σας "Export Business Plan"
- Το E-Commerce & Social Media Μάρκετινγκ ως εργαλείο διεθνοποίησης των επιχειρήσεων
- Case studies: Μελέτες περίπτωσης εξαγωγικών επιχειρήσεων
- Χρήσιμες ιστοσελίδες.

Διαβάστε επίσης:

Μπαρνιέ: Επί ελληνικής προεδρίας θα ολοκληρωθεί η τραπεζική ένωση

Ρoή Ειδήσεων