Ζημία στο Δημόσιο και κέρδη στους λαθρέμπορους από την επιβολή του ΕΦΚ

Newsroom Newsroom

Ζημία στο Δημόσιο και κέρδη στους λαθρέμπορους από την επιβολή του ΕΦΚ

Την ώρα που οι περισσότεροι Έλληνες ζεσταίνονται με μαγκάλια και σόμπες, αφού δεν έχουν χρήματα να βάλουν πετρέλαιο θέρμανσης, τα κέρδη των λαθρεμπόρων εκτοξεύονται και το κράτος ζημιώνεται κατά εκατομμύρια ευρώ από τη επιβολή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα ενεργειακά προϊόντα και την εξίσωση των φόρων σε πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης.

Αυτό αποδεικνύεται περίτρανα και από τα στοιχεία της Έκθεσης του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, που δημοσιεύτηκαν πρόσφατα. Μπορεί οι περισσότεροι να εστίασαν στο πρωτογενές πλεόνασμα που παρουσίασε ο προϋπολογισμός, ωστόσο, τα στοιχεία για το πετρέλαιο αποδεικνύουν τη λάθος οικονομική στρατηγική που ακολουθείται.

Και αυτό γιατί η αύξηση του ΕΦΚ στο πετρέλαιο, όχι μόνον δεν δημιούργησε έσοδα για το κράτος, αντίθετα επέφερε ένα ασύλληπτο χτύπημα στην οικονομία στερώντας 584 εκατομμύρια ευρώ από τα δημόσια ταμεία!

Την ίδια στιγμή, το λαθρεμπόριο πετρελαίου έχει πολλαπλασιάσει τα έσοδα του, αφού το ναυτιλιακό πετρέλαιο παραμένει φθηνό, ενώ τόσο το πετρέλαιο κίνησης όσο και το πετρέλαιο θέρμανσης έχουν μετατραπεί σε ρινγκ ανομίας.

Στους φακέλους για τη διαφθορά στην Ελλάδα, που αποκαλύπτει η «Έκθεση πεπραγμένων 2012-2013» του Γενικού Γραμματέα Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του υπουργείου Δικαιοσύνης, κ. Γιώργου Σούρλα, μετά τις off shore εταιρείες που στερούν από τα δημόσια ταμεία 6 δισ. το χρόνο, τονίζεται και το πρόβλημα του λαθρεμπορίου και νόθευσης των καυσίμων.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, η απώλεια εσόδων ανέρχεται σε τουλάχιστον 2 δισ. ευρώ το χρόνο για το κράτος.

Στην έκθεση τονίζεται ότι το σκάνδαλο Κοσκωτά, όπως και αυτό του χρηματιστηρίου, ωχριούν μπροστά σε εκείνο των καυσίμων ως προς το οικονομικό μέγεθος και την αδράνεια κάθε αρχής και εξουσίας.

Σε δύο άξονες αναπτύσσεται το ζήτημα των καυσίμων: αυτό του λαθρεμπορίου και αυτό της διακίνησης νοθευμένων καυσίμων στο στρατό. Μάλιστα, χαρακτηρίζονται ως τα ισχυρότερα κυκλώματα διαπλοκής με μακροχρόνια δράση και ανυπολόγιστες επιπτώσεις στην οικονομία, στην εθνική ασφάλεια και στη δημόσια υγεία.

Το λαθρεμπόριο καυσίμων, πρόβλημα δεκαετιών, συνεχίζει να υφίσταται παρά τα όταν δύο πορίσματα ομάδας εργασίας του Υπουργείου Οικονομικών (το τελευταίο τον Ιούνιο του 2007) που αναφέρουν συγκεκριμένα πως διενεργείται το λαθρεμπόριο καυσίμων και ποια μέτρα πρέπει να ληφθούν.

Διαβάστε επίσης:

«Πάρτι» με το λαθρεμπόριο καυσίμων ενώ οι Έλληνες παγώνουν

Off shore εταιρείες: 6 δισ. ευρώ το χρόνο χάνουν τα δημόσια ταμεία

Σβήνουν πρόστιμα 1,2 δισ. για λαθρεμπόριο πετρελαίου

ΠΟΠΕΚ: Οργιάζει το λαθρεμπόριο καυσίμων

Οι Έλληνες στην «κατάψυξη» και το πετρέλαιο ναυτιλίας αφορολόγητο

Εκδήλωση για τη «Διαφάνεια στην Τοπ. Αυτοδιοίκηση» παρουσία Αθανασίου

Σούρλας:Η Ελλάδα δεν συμπεριλαμβάνεται στους φορολογικούς παραδείσους!

Στο «μικροσκόπιο» του υπ.Οικ. οι off shore των ΔΟΥ Κρανιδίου και Κύμης

Πόρισμα Ρακιτζή: Ο θαυμαστός κόσμος των οff shore στο Κρανίδι

«Ταμπού η φορολόγηση των εφοπλιστών στην Ελλάδα»

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
DPG NETWORK
ened ΜΕΛΟΣ ΕΝΕΔ Monetized by DPG Digital Media ©2010-2020 Newsbomb.gr - All rights reserved