ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τι αλλάζει στην ασφάλιση και στις εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών

Τι αλλάζει στην ασφάλιση και στις εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών

Αλλαγές στην ασφάλιση των μισθωτών, των ελεύθερων επαγγελματιών και των αγροτών αναμένονται εντός του μήνα, καθώς με διατάξεις που ήδη ψηφίστηκαν από το υπουργείο Οικονομικών, αλλά και άλλες, που προωθεί το υπουργείο Εργασίας, ανοίγει η πόρτα μετάβασης από ένα ταμείο σε άλλο.

Με στόχο την αύξηση των εσόδων του ΟΑΕΕ, το υπουργείο Εργασίας ετοιμάζει νομοθετική ρύθμιση, με βάση την οποία όλοι οι «νέοι ασφαλισμένοι» από το 1993 και μετά, που έχουν παράλληλη μισθωτή απασχόληση και έχουν επιλέξει το ΙΚΑ για κύριο φορέα ασφάλισης, μεταφέρονται υποχρεωτικά στον ΟΑΕΕ.

Βασική προϋπόθεση μεταφοράς από το ΙΚΑ στον ΟΑΕΕ είναι οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι, στην μισθωτή τους απασχόληση που ασφαλίζεται στο ΙΚΑ, να ΜΗΝ συμπληρώνουν 25 ένσημα το μήνα.

Στην πράξη, μισθωτοί, ασφαλισμένοι στο ΙΚΑ που εργάζονται για λιγότερες από 25 ημέρες το μήνα, που έχουν πρωτοενταχθεί στην κοινωνική ασφάλιση από την 1η Ιανουαρίου του 1993 και μετά, εφόσον ασκούν και ελεύθερο επάγγελμα θα ασφαλίζονται στον ΟΑΕΕΜε βάση την ισχύουσα νομοθεσία οι «νέοι» ασφαλισμένοι που ασκούν παράλληλη μισθωτή απασχόληση στο ΙΚΑ και αυτοαπασχόληση στον ΟΑΕΕ μπορούν να επιλέξουν την υποχρεωτική ασφάλιση ενός από τους φορείς αυτούς.

Ωστόσο τα στοιχεία δείχνουν πως μεγάλος αριθμός όσων επιλέγουν την ασφάλισή τους στο ΙΚΑ (ως μισθωτοί) πραγματοποιούν λίγες ημέρες ασφάλισης τον μήνα.

Με τον τρόπο αυτό αποφεύγουν την ασφάλισή τους στον ΟΑΕΕ. Σημειώνεται ότι τα ασφάλιστρα του ΙΚΑ είναι πολύ μικρότερα.

Με την προτεινόμενη διάταξη αλλάζει η διαδικασία αυτή, ενώ στο εξής η καταβολή των εισφορών από τους ελεύθερους επαγγελματίες θα γίνεται κάθε μήνα, αντί για κάθε δίμηνο, όπως γινόταν έως τώρα.

Στόχος είναι να γίνει αποτελεσματικότερη η παρακολούθηση του τρόπου είσπραξης εισφορών, έτσι ώστε να μπορούν να καλυφθούν οι μηνιαίες ανάγκες του ταμείου, καθώς μόνο για την καταβολή των συντάξεων απαιτούνται περίπου 250.εκ ευρώ το μήνα.

ΟΙ 3 ΑΛΛΑΓΕΣ

1.Υποχρεωτική ασφάλιση στον ΟΑΕΕ για παράλληλη μισθωτή απασχόληση υπολειπόμενη των 25 ημερών ασφάλισης μηνιαίως για τους «νέους» ασφαλισμένους (έως σήμερα μπορούσαν να επιλέγουν την υποχρεωτική ασφάλιση σε 1 από τα 2 Ταμεία).

2.Υποχρεωτική ασφάλιση στον ΟΑΕΕ (αντί του ΟΓΑ) για όποιον κάνει έναρξη δραστηριότητας σε περιοχές με λίγους κατοίκους.

3.Μηνιαία καταβολή των ασφαλίστρων για όλους.

Διαβάστε επίσης:

Πώς θα ρυθμίσετε τα χρέη σας χωρίς φορολογική ενημερότητα

ΟΑΕΕ: Μπαλάκι οι ευθύνες για τα βιβλιάρια

Συντάξεις: Ανατροπή στα όρια ηλικίας για 750.000 εργαζομένους