ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χρηματοδοτικό «κενό» 14. δισ. βλέπει η τρόικα και ζητά νέα μέτρα

Χρηματοδοτικό «κενό» 14. δισ. βλέπει η τρόικα και ζητά νέα μέτρα

«Βόμβα» από την τρόικα η οποία «ανεβάζει» στα 14 δισ. ευρώ το χρηματοδοτικό «κενό» της Ελλάδαςγια την περίοδο 2014-2015, εντάσσοντας μέσα σε αυτό και τις αστοχίες από τις αποκρατικοποιήσεις.

«Κεραυνό εν αιθρία» αποτέλεσε για το οικονομικό επιτελείο το μήνυμα που απέστειλαν οι δανειστές, οι οποίοι φαίνεται ότι «σκληραίνουν» την στάση τους για μια ακόμα φορά απέναντι στη χώρα μας.

Το χρηματοδοτικό «κενό» που στις εκθέσεις της το προηγούμενο διάστημα η τρόικα το είχε υπολογίσει στα 10,9 δισ. ευρώ, επικαλούμενη τις συνθήκες ανάπτυξης που έχουν αρχίσει να δημιουργούνται στην Ελλάδα, είναι ένα από τα πέντε «αγκάθια» που έχουν εντείνει τον «πονοκέφαλο» του Αντώνη Σαμαρά εν όψει των διπλών εκλογών του Μαΐου.

Οι τροϊκανοί φέρονται να ανησυχούν για τις αποκρατικοποιήσεις, ενώ παράλληλα πιέζουν για φόρους και πλειστηριασμούς.

Ο φόβος της ελληνικής πλευράς είναι ότι η νέα καθυστέρηση σε συνδυασμό με τα προβλήματα που παρουσιάζει η τρόικα θα καθυστερήσουν και την επόμενη καταβολή της δόσης.

Για την ώρα τα ανοικτά ζητήματα που έχουν μεταθέσει για μετά το Eurogroup της 27ης Ιανουαρίου την επιστροφή των δανειστών στην Αθήνα, όπως προκύπτει και από τις δηλώσεις του εκπρόσωπου της Κομισιόν Ολιβιέ Μπαγί, είναι:

1. Δημοσιονομικό κενό 2014 - 2015: Η κυβέρνηση έχει αποστείλει στην τρόικα προτάσεις για μέτρα ύψους άνω του 1,2 δισ ευρώ, ώστε να καλυφθεί το κενό αυτό τη στιγμή που οι ξένοι το έχουν υπολογίσει στα 2 δισ. ευρώ. Αυτή την στιγμή αξιολογούνται ενώ όταν θα έρθουν στην Αθήνα θα ανοίξουν και την συζήτηση για το «κενό» του 2015 ύψους 4 δισ. ευρώ.
2. Χρηματοδοτικό κενό 2014 - 2015: Email που εστάλη στο οικονομικό επιτελείο το ανεβάζει μαζί με τις αστοχίες στις αποκρατικοποιήσεις πάνω από τα 13 δισ. στα 14 δισ. ευρώ για τη διετία 2014 - 2015.
3. Εργοδοτικές εισφορές: Οι ξένοι επιμένουν στην σταδιακή μείωση των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών κατά 3,9% από φέτος έως το 2016. Η κυβέρνηση εξετάζει σενάρια που προβλέπουν ακόμα και την εφάπαξ μείωση των εισφορών με δεδομένο ότι το κόστος σ εαυτή την περίπτωση θα είναι μικρότερο για τον προϋπολογισμό (500 εκατ. ευρώ).
4. Κατάργηση των φόρων υπέρ τρίτων: Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας έχει αποστείλει στην τρόικα ένα πρώτο σχέδιο με τους φόρους που μπορούν να καταργηθούν.
5. Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα 2014-2017: Σχετικό προσχέδιο έχει αποστείλει η ελληνική πλευρά στην τρόικα αλλά η σχετική διαπραγμάτευση θα γίνει με τον ερχομό της.

Διαβάστε επίσης:

Μετά τις 27 Ιανουαρίου η τρόικα στην Αθήνα

Το ελληνικό ζήτημα στην ατζέντα της προεδρίας