ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΔΝΤ: Δεν μας δίνουν την επόμενη δόση χωρίς νέο δάνειο

ΔΝΤ: Δεν μας δίνουν την επόμενη δόση χωρίς νέο δάνειο

Το χρηματοδοτικό κενό της Ελλάδας θα πρέπει να καλυφθεί μόνο μέσω νέων δανείων – Το καλοκαίρι οι συνομιλίες για το χρέος, λέει ο Όλι Ρεν

Δεν θα εκταμιευτεί η επόμενη δόση προς την Ελλάδα εάν η Ε.Ε. δεν εγγυηθεί τη χρηματοδοτική κάλυψη της χώρας για τους επόμενους 12 μήνες. Αυτό είναι το ηχηρό μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις, και ιδιαίτερα προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, που έστειλε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, τονίζοντας ότι το χρηματοδοτικό κενό θα πρέπει να καλυφθεί μέσω νέων δανείων.

Υπό αυτά τα δεδομένα, η ΕΕ θα πρέπει να εγγυηθεί για την Ελλάδα, πριν εκταμιευτεί η επόμενη δόση, τονίζεται από το Ταμείο γεγονός που περιπλέκει ακόμα περισσότερο το δαιδαλώδες πρόβλημα του χρηματοδοτικού κενού της χώρας μας.

Υπενθυμίζεται ότι χτες ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, William Murray, «έβλεπε» πρόοδο στις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα, ενώ ερωτηθείς για το ελληνικό χρέος διέψευσε το ενδεχόμενο νέου haircut στο εγγύς μέλλον.

«Δεν αναμένονται αυτή τη στιγμή, διαπραγματεύσεις για το χρέος της Ελλάδας» διαμήνυσε χαρακτηριστικά.

oli ren

Όλι Ρεν: Το καλοκαίρι οι συζητήσεις για το χρέος

Την ίδια ώρα, ο Επίτροπος Νομισματικών Υποθέσεων της Κομισιόν, Όλι Ρεν, δηλώνει στη Wall Street Journal από το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός, ότι οι συζητήσεις για το ελληνικό χρέος και το ελληνικό πρόγραμμα, θα αρχίσουν το καλοκαίρι.

Η κατάσταση στην Ελλάδα δεν έχει αλλάξει τις τελευταίες δύο εβδομάδες, δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος της ευρωζώνης και πρόσθεσε: «Καθημερινά, διαβάζουμε στον ελληνικό Τύπο για το πότε θα επιστρέψει η τρόικα. Ειλικρινά δεν έχουμε συγκεκριμένο πρόγραμμα για την επιστροφή της στην Αθήνα. Η αποστολή διεκόπη αρκετές φορές. Οι συζητήσεις συνεχίζονται ανάμεσα στην τρόικα και τις ελληνικές Αρχές. Όμως, εφόσον δεν έχει ολοκληρωθεί η αξιολόγηση, δεν θα γίνει συζήτηση εις βάθος στο Eurogroup».

Συνεχίζοντας, ο ίδιος αξιωματούχος τόνισε ότι η ολοκλήρωση του προγράμματος θα εξαρτηθεί από τις συζητήσεις για το δημοσιονομικό κενό του 2014 και από μια σειρά διαρθρωτικών ζητημάτων.

Υπενθύμισε ότι τα προαπαιτούμενα ικανοποιήθηκαν τον Δεκέμβριο και η δόση του 1 δισ. ευρώ που εκκρεμούσε, εκταμιεύθηκε.

Όπως είπε, από εδώ και στο εξής δεν προβλέπεται μεγάλο ποσό προς εκταμίευση και πρόσθεσε: «Τους επόμενους 2- 3 μήνες, δεν λήγουν ελληνικά ομόλογα, επομένως δεν πιεζόμαστε να ολοκληρώσουμε τις διαπραγματεύσεις έως μία συγκεκριμένη ημερομηνία». Παρόλα αυτά, τόνισε ο ίδιος αξιωματούχος, «υπάρχει η βούληση και από την πλευρά της τρόικας και από την πλευρά της Ελλάδας να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση το συντομότερο δυνατό».

Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο αξιωματούχος της ευρωζώνης, «κανένας δεν έχει την πρόθεση να "σύρει" τη διαδικασία αξιολόγησης μέχρι τις ευρωεκλογές και αυτό για τον πολύ βασικό λόγο ότι στα μέσα Μαΐου λήγουν ελληνικά ομόλογα. Κανένας δεν επιθυμεί να φτάσουμε μέχρι τον Μάιο».

xrimata

Ερωτηθείς, εξάλλου, για τις αποφάσεις που πρέπει να ληφθούν για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, ο ίδιος αξιωματούχος υπενθύμισε ότι για να ξεκινήσει η συζήτηση, το Eurogroup αναμένει τον Απρίλιο από τη Eurostat την επικύρωση του πρωτογενούς πλεονάσματος της Ελλάδας.

«Όταν συμβεί αυτό, θα εξετάσουμε τις διάφορες επιλογές που υπάρχουν» είπε.

Σε ερώτηση για το αν η Ελλάδα θα χρειαστεί τρίτο πρόγραμμα, ο ίδιος αξιωματούχος τόνισε ότι δεν υπάρχουν εισηγήσεις από οποιαδήποτε πλευρά για αυτό το θέμα.

Τόνισε ότι το παρόν πρόγραμμα είναι πλήρως χρηματοδοτούμενο, αλλά σημείωσε ότι η ανάγκη για τρίτο πρόγραμμα θα εξαρτηθεί και από τα αποτελέσματα της τρέχουσας αξιολόγησης.

Όπως είπε, τότε θα γνωρίζουμε ποια είναι η κατάσταση, ποια είναι η προοπτική από τώρα έως τη λήξη του προγράμματος για την ευρωζώνη το 2014 και για το ΔΝΤ, το πρώτο τρίμηνο του 2016.

Επιπλέον, ο ίδιος αξιωματούχος δήλωσε ότι στο τέλος της τρέχουσας αξιολόγησης, τα κράτη- μέλη της ευρωζώνης θα δώσουν πολιτικές εγγυήσεις ότι το πρόγραμμα της Ελλάδας θα έχει επαρκή χρηματοδότηση τους επόμενους 12 μήνες.

Σημείωσε, επίσης, ότι όσο η Ελλάδα καταγράφει πρωτογενές πλεόνασμα θα μπορεί να χρηματοδοτεί τη λειτουργία του κράτους και να μειώσει σημαντικά το δημόσιο χρέος της.

Στο ερώτημα ποιος διακρατεί τα ελληνικά ομόλογα που λήγουν τον Μάιο, ο αξιωματούχος της ευρωζώνης απάντησε ότι το μεγαλύτερο ποσό κατέχουν τα κράτη- μέλη της ευρωζώνης και η ΕΚΤ, ενώ ένα μικρό ποσό κατέχουν μεγάλα επενδυτικά κεφάλαια (Ηedge Funds).

mnimonio

Ερωτηθείς για το πώς και πότε η Ελλάδα θα μπορέσει να βγει από το μνημόνιο, ο ίδιος αξιωματούχος αρκέστηκε να πει ότι θα εξαρτηθεί από τα χρήματα που θα παραμείνουν στο πρόγραμμα και από τα επιτόκια δανεισμού της Ελλάδας, τα οποία παραμένουν ακόμη σε υψηλά επίπεδα.

Τέλος, ερωτηθείς για τις αποζημιώσεις των ενστόλων, ο ίδιος αξιωματούχος ανέφερε ότι δεν είναι γνωστή η επίπτωση από τα όποια ισοδύναμα μέτρα προταθούν και πρόσθεσε ότι το θέμα θα εξεταστεί στο πλαίσιο του μακροπρόθεσμου προγράμματος, κατά το πρότυπο της Πορτογαλίας.

Διαβάστε επίσης:

Τρόικα: Συνεχίζει να εκβιάζει και τιμά την ελληνική προεδρία στα λόγια

Όλα τα δυνατά «χαρτιά» στα χέρια των δανειστών

Το σχέδιο των δανειστών για τα ακίνητα των Ελλήνων

«Ήξεις αφήξεις» από την τρόικα για την επιστροφή στην Αθήνα

Έρχεται το 3ο Μνημόνιο

Το παιχνίδι της γάτας με το ποντίκι παίζουν κυβέρνηση και τρόικα

Τρόικα: Μην αγγίξετε το «μαξιλάρι ασφαλείας» των τραπεζών!

Έτσι θα «τρυπήσουν» τις καταθέσεις μας