ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κριστιάν Νουαγιέ: Το ευρώ δημιουργεί αδικαιολογητη πίεση στην Ε.Ε.

Κριστιάν Νουαγιέ: Το ευρώ δημιουργεί αδικαιολογητη πίεση στην Ε.Ε.

Το ισχυρό ευρώ δημιουργεί αδικαιολόγητη πίεση στην οικονομία της Ευρωζώνης, δήλωσε το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Κριστιάν Νουαγιέ σε συνέντευξη που έδωσε στην τηλεόραση του πρακτορείου ειδήσεων Bloomberg.

«Αποτελεί πολύ σημαντική μεταβλητή για την οικονομική ανάπτυξη και την πορεία του πληθωρισμού. Όταν το ευρώ ισχυροποιείται, δημιουργεί πρόσθετη καθοδική πίεση στην οικονομία και τον πληθωρισμό, κάτι το οποίο και στις δύο περιπτώσεις δεν είναι δικαιολογημένο. Συνεπώς, δεν είμαστε ευτυχείς αυτή τη στιγμή», δήλωσε ο κ. Νουαγιέ.

Το ευρώ ανατιμήθηκε κατά 6,7% έναντι του δολαρίου πέρυσι, μειώνοντας τις τιμές των εισαγόμενων προϊόντων και απειλώντας την ανταγωνιστικότητα των παραγωγών της Ευρωζώνης.

Αν και η ΕΚΤ δεν έχει εντολή να θέτει στόχους για την ισοτιμία του ευρώ, ο Πρόεδρός της Μάριο Ντράγκι δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι ένα ισχυρότερο ευρώ «μπορεί να επηρεάσει τον στόχο μας για τη σταθερότητα των τιμών». Η ισοτιμία του ευρώ υποχώρησε μετά τα σχόλια του κ. Νουαγιέ στα 1,3879 δολάρια από τα 1,3898 δολάρια. Την Παρασκευή έφθασε έως τα 1,3915 δολάρια, το υψηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 2011.

Αναφερόμενος στην απόφαση της ΕΚΤ την περασμένη εβδομάδα να διατηρήσει αμετάβλητη τη νομισματική της πολιτική, ο κ. Νουαγιέ σημείωσε ότι ενώ η περαιτέρω χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής δεν «είναι πολύ αμφιλεγόμενη» και στους κινδύνους (σ.σ.: για την οικονομία της Ευρωζώνης) περιλαμβάνεται ένα εξωτερικό σοκ, οι σημερινές προοπτικές είναι ευθυγραμμισμένες με το βασικό σενάριο της ΕΚΤ.

«Σκεφθήκαμε ότι οι συνθήκες είναι ακριβώς όπως θέλαμε. Ο ακραίος βαθμός διευκόλυνσης που έχουμε στην τρέχουσα συγκυρία», είναι ο κατάλληλος, δήλωσε ο κεντρικός τραπεζίτης.

Διαβάστε επίσης:

Περιορίστηκε η εξάρτηση των ελληνικών τραπεζών από την ΕKT

Bloomberg: «Υπερβολικά μεγάλη επιείκεια» έχει δείξει η ΕΚΤ στην Ελλάδα