ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Υποχώρηση του ευρώ προκαλεί το ενδεχόμενο αποπληθωρισμού στην ΕΕ

Υποχώρηση του ευρώ προκαλεί το ενδεχόμενο αποπληθωρισμού στην ΕΕ

Το ευρώ υποχωρεί σε χαμηλό τριών εβδομάδων έναντι του δολαρίου, υπό το φως του αποπληθωρισμού που καταγράφηκε στην Ισπανία τον Μάρτιο αλλά και των ανησυχιών του επενδυτικού κοινού σχετικά με την ισχύ του ενιαίου νομίσματος μετά από δηλώσεις αξιωματούχων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), περί της ακολουθούμενης νομισματικής πολιτικής.

Συγκεκριμένα, η ισοτιμία του ευρώ καταγράφει απώλειες 0,2% και διαμορφώνεται στα 1,3710 δολάρια.

Η ανακοίνωση της ισπανικής στατιστικής υπηρεσίας ότι ο δείκτης τιμών καταναλωτή μειώθηκε τον Μάρτιο κατά 0,2% σε σύγκριση με τον Μάρτιο του 2013 οδήγησε στη διολίσθηση του ευρώ, ενώ, σύμφωνα με διαπραγματευτές της αγοράς συναλλάγματος, περισσότεροι πωλητές είναι πιθανόν να εμφανισθούν, εάν το στοιχεία για τον πληθωρισμό στη Γερμανία δείξουν υποτονικές πιέσεις τιμών στη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία. Στην περίπτωση αυτή, τα στοιχεία της Eurostat που θα ανακοινωθούν τη Δευτέρα μπορεί να καταγράφουν επιβράδυνση του πληθωρισμού για το σύνολο της Ευρωζώνης και να αυξήσουν τις πιθανότητες λήψης μέτρων από την ΕΚΤ για την αποτροπή του ενδεχομένου να υπάρξει αποπληθωρισμός στην Ευρωζώνη. Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ συνεδριάζει την ερχόμενη Πέμπτη για να λάβει αποφάσεις για τη νομισματική πολιτική της.

Ο ισπανικός δείκτης τιμών καταναλωτή σημείωσε τη μεγαλύτερη πτώση τα τελευταία σχεδόν 4,5 χρόνια, εντείνοντας τις ανησυχίες για την εμφάνιση αποπληθωρισμού στην Ευρωζώνη. Οι λιανικές πωλήσεις στην Ισπανία μειώθηκαν κατά 0,5% τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με άλλα στοιχεία που ανακοίνωσε η Στατιστική Υπηρεσία της χώρας, καθώς η ισπανική οικονομία δυσκολεύεται να επιστρέψει σε στερεή ανάπτυξη.

Οι αποδόσεις των 10ετών γερμανικών ομολόγων μειώθηκαν στο 1,52%, ενώ των αντίστοιχων ισπανικών και ιταλικών τίτλων υποχώρησαν σε χαμηλά 8ετίας, στο 3,22% και 3,27%, αντίστοιχα. Η συντριπτική πλειονότητα των οικονομολόγων που ρωτήθηκαν από το Ρόιτερ δεν προβλέπει τη μείωση των επιτοκίων από την ΕΚΤ στις 3 Απριλίου. Μόνο 2 από τους 72 οικονομολόγους προέβλεψαν μείωση των επιτοκίων.

Διαβάστε επίσης

Το ευρώ υποχωρεί κατά 0,17% στα 1,3763 δολάρια