ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Φορολογικές δηλώσεις: Εξετάζουν το ενδεχόμενο νέας παράτασης

Φορολογικές δηλώσεις: Εξετάζουν το ενδεχόμενο νέας παράτασης

Την ερχόμενη Δευτέρα αναμένεται σύμφωνα με πληροφορίες να κατατεθεί στη Βουλή ειδική τροπολογία που να δίνει περιθώριο 2-3 ημερών για τους εκπρόθεσμους

Μετά το σάλο που δημιουργήθηκε και μετά τις αντιδράσεις πολλών φοροτεχνικών φαίνεται πως στο υπουργείο Οικονομικών εξετάζουν το ενδεχόμενο να βρεθούν κάποιες συμβιβαστικές λύσεις για τους «εκπρόθεσμους» φορολογούμενους.

Μετά την παράταση που έδωσε χθες η γενική γραμματέας Δημοσίων Εσόδων, Κατερίνα Σαββαΐδου, για την υποβολή των συγκεντρωτικών καταστάσεων των δύο πρώτων τριμήνων του 2014 και του έτους 2013, το υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει να δώσει τη δυνατότητα στους φορολογουμένους και τους λογιστές που δεν πρόλαβαν μέχρι τα μεσάνυχτα της περασμένης Δευτέρας να υποβάλουν τις φορολογικές δηλώσεις, να τις καταθέσουν εκπρόθεσμα χωρίς την επιβολή πρόσθετων φόρων και προστίμων.

Επίσης η καθυστέρηση στην εκκαθάριση του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων αναμένεται να μεταθέσει κατά ένα μήνα την πληρωμή της πρώτης δόσης του φόρου, η οποία θα έπρεπε κανονικά να καταβληθεί μέχρι το τέλος Ιουλίου.

Πιο συγκεκριμένα όπως αναφέρει και η Ημερησία το υπουργείο Οικονομικών προσανατολίζεται στις παρακάτω κινήσεις:

1. Φορολογικές δηλώσεις

Με τροπολογία που ενδεχομένως κατατεθεί τη Δευτέρα στη Βουλή θα δίνεται χρονικό περιθώριο άλλων 2-3 ημερών για την ηλεκτρονική υποβολή φορολογικών δηλώσεων χωρίς πρόστιμα και πρόσθετους φόρους.

Επίσης για τις εκπρόθεσμες φορολογικές δηλώσεις όσων φορολογούνται με την κλίμακα των μισθωτών - συνταξιούχων (μισθωτοί, συνταξιούχοι, αγρότες, εργαζόμενοι με «μπλοκάκι») θα γίνονται δεκτές οι αποδείξεις αγοράς αγαθών και λήψης υπηρεσιών συνολικής αξίας ίσης με το 25% του συνολικού εισοδήματός τους.

Έτσι οι συγκεκριμένοι φορολογούμενοι δεν θα επιβαρυνθούν με την επιβολή έξτρα φόρου, αφού θα δικαιούνται την έκπτωση φόρου των 2.100 ευρώ που ισχύει για την κλίμακα των μισθωτών.

Όπως εκτιμούν οι λογιστές και οι φοροτεχνικοί περίπου 100.000 φορολογικές δηλώσεις δεν υποβλήθηκαν.

Να υπενθυμίσουμε ότι σύμφωνα με την εγκύκλιο της κ. Σαββαΐδου τα πρόστιμα που προβλέπονται για τις εκπρόθεσμες δηλώσεις είναι τα εξής:

• Πρόσθετος φόρος 1% επί του οφειλόμενου με τη δήλωση φόρου για κάθε μήνα καθυστέρησης, με αφετηρία υπολογισμού την 15η Ιουλίου 2014.

• Για τις περιπτώσεις που δεν προβλέπεται η επιβολή πρόσθετου φόρου ή δεν προκύπτει ποσό φόρου για καταβολή, επιβάλλεται πρόστιμο 100 ευρώ.

Όσον αφορά στην διαδικασία υποβολής των φετινών φορολογικών δηλώσεων:

• Την πρώτη ημέρα υποδοχής δηλώσεων, δηλαδή στις 20 Μαρτίου 2014, υπέβαλαν δήλωση 78 φορολογούμενοι και την τελευταία ημέρα 276.000.

• Ένας στους πέντε φορολογουμένους υπέβαλε δήλωση την τελευταία εβδομάδα.

• Έξι στους δέκα φορολογουμένους υπέβαλαν δήλωση τον τελευταίο μήνα.

2. Παράταση στις συγκεντρωτικές καταστάσεις

Σύμφωνα με την απόφαση οι συγκεντρωτικές καταστάσεις ημερολογιακού έτους 2013 θα υποβληθούν έως το τέλος Δεκεμβρίου, ενώ για τις μηνιαίες συγκεντρωτικές καταστάσεις έτους 2014, η υποβολή των δύο πρώτων τριμήνων θα μπορεί να γίνει μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου του 2014, ενώ κανονικά έληγε στις 31 Ιουλίου. Επίσης με την απόφαση μεταβάλλεται και η συχνότητα ηλεκτρονικής υποβολής των συγκεντρωτικών καταστάσεων από μήνα σε τρίμηνο για τους εκδότες των φορολογικών στοιχείων.

3. Φόρος ακινήτων

Τη μετατόπιση όλων των δόσεων κατά ένα μήνα του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) σχεδιάζει τώρα το υπουργείο Οικονομικών μετά την καθυστέρηση που παρατηρείται στην εκκαθάριση του φόρου.

Έτσι η πρώτη από τις έξι μηνιαίες δόσεις του φόρου θα καταβληθεί στο τέλος Αυγούστου αντί για το τέλος του μήνα, ενώ η τελευταία δόση θα πληρωθεί στις 31 Ιανουαρίου 2015. Την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να κατατεθούν στη Βουλή οι διατάξεις οι οποίες θα κλείνουν όλα τα κενά που υπάρχουν στον υπολογισμό του φόρου προκειμένου να ξεκινήσει η εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ.

Διαβάστε επίσης:

Φορολογικές δηλώσεις: Καμία παράταση λέει το υπουργείο Οικονομικών

Φορολογικές δηλώσεις 2014: Πώς να υπολογίσετε το πρόστιμο της εκπρόθεσμης δήλωσης