ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΝΦΙΑ: Όλα όσα πρέπει να ξέρετε

ΕΝΦΙΑ: Όλα όσα πρέπει να ξέρετε

Η διαδικασία ανάρτησης στο taxisnet των εκκαθαριστικών του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων, καθώς και του συμπληρωματικού φόρου, έχει ήδη ξεκινήσει από την Παρασκευή. Πολλά όμως είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων καθώς το σύστημα λειτουργεί με τους δικούς του ρυθμούς.

Οι ιδιοκτήτες ακινήτων είναι υποχρεωμένοι να εισέλθουν στο σύστημα του taxisnetμε τους προσωπικούς τους κωδικούς για να ενημερωθούν για το ποσό που πρέπει να πληρώσουν αλλά και για το χρονοδιάγραμμα που θα πρέπει να εξοφλήσουν το ποσό αυτό.

Ύστερα από την ολοκλήρωση της διαδικασίας ανάρτησης θα αποστέλλεται ηλεκτρονικά μήνυμα στους ιδιοκτήτες ακινήτων από το υπουργείο Οικονομικών, που θα τους ενημερώνει ότι έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία εκκαθάρισης.

Στην ανάρτηση των πράξεων διοικητικού προσδιορισμού του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) στην εφαρμογή υποβολής δηλώσεων στοιχείων ακινήτων Ε9, οι ιδιοκτήτες ακινήτων μπορούν να δουν τον ΕΝΦΙΑ που αναλογεί σε κάθε ακίνητο και το συγκεντρωτικό ποσό το οποίο οφείλουν στο πλαίσιο του ενιαίου φόρου.

Υπενθυμίζεται ότι η διαδικασία των αναρτήσεων αναμένεται να διαρκέσει μέχρι τα μέσα του μήνα Αυγούστου.

Τα εκκαθαριστικά, έχουν ημερομηνία βεβαίωσης φόρου Ιουλίου (31/7) και όχι Αυγούστου, που σημαίνει ότι ο φόρος θα πρέπει να πληρωθεί σε πέντε δόσεις.

Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δείξουν τα ζευγάρια των παντρεμένων που η γυναίκα έχει ακίνητο η μερίδιο στην κατοχή της διότι η διαδικασία που θα πρέπει να ακολουθήσουν θα είναι διαφορετική της συνηθισμένης. Θα πρέπει να πάνε στην εφαρμογή του Περιουσιολογίου Ε9, να επιλέξουν το ΑΦΜ της συζύγου και εκεί θα βρουν το pdf με την ειδοποίηση. Επίσης «ξέχασαν» να κάνουν ανάλυση ποσών με συνέπεια να μην ξέρει κανείς εάν έχει γίνει λάθος στις χρεώσεις.

Θα πρέπει ακόμη να σημειώσουμε πως τα κενά διαμερίσματα χωρίς ρεύμα, που δεν πλήρωναν με το προηγούμενο καθεστώς, τώρα πληρώνουν.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Οικονομικών αναφέρουν ότι σχεδιάζεται ο ΕΝΦΙΑ να καταβληθεί μέχρι και τον Φεβρουάριο, προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα στους φορολογούμενους να πληρώσουν τον φόρο. Δηλαδή η εξόφληση του φόρου θα γίνει σε 7 δόσεις αντί για 5. Επίσης σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες αναμένεται και μείωση του ΕΝΦΙΑ από το 2015 και μετά.

Τα σημεία που πρέπει να γνωρίζουν οι ιδιοκτήτες, είναι τα εξής:

1. Εύρεση εκκαθαριστικού. Στις ηλεκτρονικές διευθύνσεις που έχουν δηλώσει οι φορολογούμενοι, θα αποσταλεί μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου με το οποίο ο φορολογούμενος θα ειδοποιείται ότι πρέπει να πληρώσει. Η αποστολή των μηνυμάτων ήταν προγραμματισμένη να ξεκινήσει από χθες Σάββατο. Το εκκαθαριστικό θα το τυπώνει ο ίδιος ο ιδιοκτήτης μέσω της εφαρμογής του Ε9. Το εκκαθαριστικό δεν αρκεί για να πληρωθεί ο φόρος. Απαιτείται και η «ειδοποίηση πληρωμής» ένα έγγραφο το οποίο αναφέρει τον αριθμό των δόσεων και την «ταυτότητα πληρωμής» βάσει της οποίας καταβάλλονται τα ποσά στην τράπεζα.

2. Εκκαθαριστικά συζύγων. Τα εκκαθαριστικά εκδίδονται ξεχωριστά για κάθε σύζυγο, ενώ τα ακίνητα των ανήλικων τέκνων εμφανίζονται στο εκκαθαριστικό του κηδεμόνα. Η σύζυγος, αν δεν έχει ξεχωριστούς κωδικούς πρόσβασης στο Taxis, μπορεί να χρησιμοποιήσει τους κωδικούς του συζύγου για να εκτυπώσει το εκκαθαριστικό και την ειδοποίηση πληρωμής.

3. Εφάπαξ πληρωμή του φόρου. Για τον ΕΝΦΙΑ δεν υπάρχει πρόβλεψη για έκπτωση 1,5% σε περίπτωση εφάπαξ πληρωμής του φόρου. Οι δόσεις, είναι... μονόδρομος.

4. Ελλείψεις στοιχείων στα ακίνητα. Αν σε κάποιο ακίνητο υπάρχουν ουσιώδεις ελλείψεις με αποτέλεσμα ο υπολογισμός του φόρου να μην είναι δυνατός, τα ακίνητα θεωρούνται μη δηλωθέντα. Στην πράξη διοικητικού προσδιορισμού του φόρου που θα βρει ο φορολογούμενος, θα υπάρχει ειδική επισήμανση. Ο φορολογούμενος θα πρέπει σ’ αυτή την περίπτωση να μπει στο Taxis και να δώσει τις πληροφορίες που ζητούνται για το συγκεκριμένο ακίνητο. Σε κάποιες περιπτώσεις, (π.χ. μη αναγραφή ορόφου, μη αναγραφή ποσοστού ιδιοκτησίας ή είδους κυριότητας – πλήρης, ψιλή κ.λπ.) το υπουργείο Οικονομικών προχώρησε μόνο του σε διορθώσεις στηριζόμενο σε παραδοχές. Αν αυτές οι παραδοχές δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, ο ιδιοκτήτης θα πρέπει επίσης να κάνει τις απαραίτητες διορθώσεις. Ειδικά για τα ακίνητα που αντιμετωπίζονται ως μη δηλωθέντα, οι ιδιοκτήτες πρέπει να σπεύσουν καθώς εκτός από το ότι θα υπάρξει επιβάρυνση με προσαυξήσεις, δεν θα επιτρέπεται οποιαδήποτε συναλλαγή επί του συγκεκριμένου ακινήτου.

5. Διόρθωση λαθών.Οι διορθώσεις των λαθών που θα εντοπιστούν, θα γίνουν αποκλειστικά ηλεκτρονικά μέσω της εφαρμογής του E9. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, η εφαρμογή θα λειτουργήσει προς το τέλος Αυγούστου. Σε διορθώσεις που θα γίνουν μέχρι το τέλος Νοεμβρίου, δεν θα επιβάλλονται ούτε πρόστιμα, ούτε προσαυξήσεις. Μετά τη διόρθωση θα προκύψει νέο εκκαθαριστικό σημείωμα.

6. Πληρωμή φόρου σε περίπτωση διόρθωσης. Υπάρχουν τρία ενδεχόμενα:

 1. Αν το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης της αρχικής δήλωσης είναι μηδενικό και κατά την εκκαθάριση της τροποποιητικής δήλωσης προκύψει ποσό για καταβολή (σ.σ. επειδή για παράδειγμα κάποιος... ξέχασε να δηλώσει ένα ακίνητο), βεβαιώνεται το οφειλόμενο ποσό και καταβάλλεται σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις για τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι αν η βεβαίωση γίνει στο τέλος Σεπτεμβρίου, ο φορολογούμενος θα μπορεί να πληρώσει σε τρεις δόσεις.
 2. Αν το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης της αρχικής δήλωσης είναι χρεωστικό και κατά την εκκαθάριση της τροποποιητικής δήλωσης προκύψει αύξηση του χρεωστικού αποτελέσματος, βεβαιώνεται η επιπλέον διαφορά και καταβάλλονται τα οφειλόμενα ποσά της αρχικής και της τροποποιητικής δήλωσης σε τόσες δόσεις ώστε η τελευταία θα λήγει πάντοτε στο τέλος Δεκεμβρίου.
 3. Αν το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης της αρχικής δήλωσης είναι χρεωστικό και κατά την εκκαθάριση της τροποποιητικής δήλωσης προκύψει μείωση του χρεωστικού αποτελέσματος ή μηδενικό αποτέλεσμα, μειώνεται, με Ατομικό Φύλλο Εκπτωσης, η αρχική βεβαίωση κατά το ποσό της διαφοράς (αρχικά οφειλόμενο ποσό - τελικά οφειλόμενο ποσό) και καταβάλλεται το εναπομένον υπόλοιπο. Δηλαδή παραμένει ο αριθμός των αρχικών δόσεων και μειώνεται αναλογικά το ποσό της καθεμιάς εξ αυτών.

Η διαδικασία βήμα – βήμα

 1. Επισκεφθείτε το δικτυακό τόπο της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ).
 2. Κάντε κλικ στο πάνω δεξί μέρος στο πεδίο «Ο λογαριασμός μου».
 3. Εισάγετε τα στοιχεία του προσωπικού σας λογαριασμού στο Taxis.
 4. Επιλέξτε «Προσωποποιημένη Πληροφόρηση»
 5. Κατόπιν «Στοιχεία Οφειλών Εκτός Ρύθμισης. Εκεί εμφανίζεται το συνολικό ποσό της οφειλής.
 6. Προεπιλεγμένο είναι το κουμπί «Εμφάνιση στοιχείων δόσεων-εκπτώσεων», οπότε στο κάτω μέρος της σελίδας είναι εμφανείς οι δόσεις πληρωμής με τις προθεσμίες τους.
 7. Επίσης μπορείτε να πατήσετε το κουμπί «Ταυτότητα οφειλής». Από τη σελίδα που θα ανοίξει μπορείτε να εκτυπώσετε το Σημείωμα για Πληρωμή πατώντας το κουμπί «Εκτύπωση».
 8. Το Σημείωμα για Πληρωμή περιέχει ένα μοναδικό αριθμό για κάθε οφειλή, υπό το όνομα «Ταυτότητα οφειλής». Η Ταυτότητα Οφειλής ακολουθεί την οφειλή μέχρι την εξόφλησή της και είναι απαραίτητη για την πληρωμή του οφειλόμενου ποσού.
 9. Με εκτυπωμένη τη σελίδα αυτή μπορείτε να πληρώνετε την οφειλή, κάνοντας χρήση των τρόπων πληρωμής που διαθέτουν οι συνεργαζόμενες με το υπουργείο Οικονομικών τράπεζες και τα ΕΛΤΑ.
 10. Τα 9 πρώτα ψηφία της «Ταυτότητας Οφειλής» αντιστοιχούν στον ΑΦΜ σας.
 11. Για την αποφυγή λαθών, ελέγχετε την απόδειξη πληρωμής που λαμβάνετε από την Τράπεζα ή τα ΕΛΤΑ, ως προς την αναγραφή της σωστής «Ταυτότητας Οφειλής».
 12. Σε περίπτωση που επιθυμείτε στο «Σημείωμα για Πληρωμή» να μην εμφανίζονται ποσά, επιλέξτε το κουμπί «Εκτύπωση χωρίς Ποσά».
 13. Πατήστε το κουμπί «Στοιχεία Οφειλών» για να επιστρέψετε στην Εικόνα Οφειλών.

Τι περιλαμβάνει το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για τις 7 δόσεις

Συνολικά το υπουργείο Οικονομικών υπολογίζει να εισπράξει από τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων περίπου 2,65 δισ. ευρώ. Ωστόσο ο ΕΝΦΙΑ που έχει καταλογισθεί σε όλους τους ιδιοκτήτες ακινήτων ξεπερνά τα 3 δισ. ευρώ και αυτό διότι υπολογίζεται περί τα 500 και πλέον εκατ. ευρώ δεν θα καταβληθούν και θα οδηγηθούν στη μεγάλη δεξαμενή των ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ΕΝΦΙΑ σχεδιάζεται να καταβληθεί μέχρι και τον Φεβρουάριο, προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα στους φορολογούμενους να πληρώσουν τον φόρο. Ταυτόχρονα αναφέρουν ότι εφόσον βεβαιωθούν ποσά άνω των 3,2 δισ. ευρώ, αυτά δεν θα επιστρέψουν στους φορολογούμενους κατά το τρέχον έτος αλλά θα εξεταστεί το θέμα συνολικά στο πλαίσιο των μειώσεων στη φορολογία. Ειδικότερα, οι σχεδιασμοί του Μεγάρου Μαξίμου για τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων αφορούν:

1. Δόσεις. Ο ΕΝΦΙΑ να καταβληθεί μέχρι και τον Φεβρουάριο (7 δόσεις) από τα 6,4 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων. Και αυτό, διότι υπάρχει φόβος ότι δεν θα καταφέρουν να πληρώνουν ταυτόχρονα τον φόρο εισοδήματος και τον φόρο ακινήτων.

Σημειώνεται ότι ο πήχυς από πλευράς υπουργείου Οικονομικών για τον ΕΝΦΙΑ έχει μπει πολύ ψηλά. Δηλαδή υπολογίζεται να εισπραχθεί το 82% του φόρου ακινήτων που θα βεβαιωθεί. Αυτό σημαίνει ότι για να εισπραχθούν 2,65 δισ. ευρώ, πρέπει να επιβληθούν - βεβαιωθούν φόροι ύψους 3,2 δισ. ευρώ.

Τη στιγμή δηλαδή που τα ληξιπρόθεσμα χρέη αυξάνονται κατά 1 δισ. ευρώ τον μήνα, φαντάζει ιδιαίτερα δύσκολο 8 στους 10 ιδιοκτήτες ακινήτων να ανταποκριθούν άμεσα στις υποχρεώσεις τους τη στιγμή που τρέχει και η πληρωμή του φόρου εισοδήματος. Τα ανωτέρω γεγονότα προβληματίζουν το οικονομικό επιτελείο και για αυτό τον λόγο «κρατούν μικρό καλάθι» για τα αποτελέσματα είσπραξης του ΕΝΦΙΑ.

2. Μειώσεις ΕΝΦΙΑ. Το Μέγαρο Μαξίμου αποκλείει τη δεδομένη στιγμή οποιαδήποτε μείωση του ΕΝΦΙΑ, ακόμα και αν οι εισπράξεις είναι υψηλότερες από αυτές που είχαν υπολογισθεί αρχικώς. Οπως προαναφέρθηκε, εκφράζεται φόβος για την εισπραξιμότητα του φόρου ενώ τα ανοιχτά μέτωπα στην οικονομία είναι πάρα πολλά. Για παράδειγμα, ακόμα και αν βεβαιωθούν φόροι άνω των 200 εκατ. ευρώ, δεν υπάρχουν σκέψεις αυτά τα ποσά να επιστρέψουν στους ιδιοκτήτες ακινήτων. Αντίθετα, θα χρησιμοποιηθούν για να καλύψουν «τρύπες» στον προϋπολογισμό μετά τις αποφάσεις του ΣτΕ για τους ένστολους.

Ωστόσο, στον σχεδιασμό του Μεγάρου Μαξίμου που αφορά τις μειώσεις των φορολογικών βαρών θα ενταχθεί και το θέμα του ΕΝΦΙΑ. Οι μειώσεις αυτές θα υλοποιηθούν από το 2015 εφόσον συναινέσουν και οι πιστωτές της χώρας και αφού καλυφθούν τα κενά στον προϋπολογισμό του επόμενου έτους.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, για περίπου ένα εκατ. φορολογούμενους τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ θα είναι αυξημένα σε σχέση με πέρυσι και αυτό, διότι οι κάτοχοι αυθαιρέτων κτισμάτων που τα νομιμοποίησαν το 2013 καθώς και όσοι είναι ιδιοκτήτες κατοικιών με ημιυπαίθριους χώρους ή άλλους χώρους κύριας ή βοηθητικής χρήσης που «τακτοποιήθηκαν» με διάφορους νόμους από το 2010 έως το 2013 θα κληθούν να πληρώσουν υψηλότερους φόρους. Επίσης, πρόσθετες φορολογικές επιβαρύνσεις θα υποστούν και όσοι κατέχουν μη ηλεκτροδοτούμενα -ημιτελή ή αποπερατωμένα- κτίσματα και η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας τους είναι χαμηλότερη των 200.000 ευρώ. Οι ιδιοκτήτες αυτοί θα πληρώσουν φόρο για πρώτη φορά για τα συγκεκριμένα ακίνητα (μέχρι τώρα απαλλάσσονταν για τα ακίνητα αυτά και από το ΕΕΤΑ και από τον ΦΑΠ).

Διαβάστε επίσης:

ΕΝΦΙΑ: Βήμα - βήμα η διαδικασία για να βρείτε τα εκκαθαριστικά του Ενιαίου Φόρου Ακινήτων

Σε 7 δόσεις ο ΕΝΦΙΑ και μείωση του φόρου από το 2015

Ενιαίος Φόρος Ακινήτων: Πόσο θα πληρώσουμε

Ενιαίος Φόρος Ακινήτων: Στο Taxisnet τα εκκαθαριστικά σημειώματα

Ενιαίος φόρος ακινήτων για κάθε ιδιοκτήτη, με όποιο ποσοστό συνιδιοκτησίας