ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σε ισχύ από την Τρίτη το νέο χαρτονόμισμα των 10 ευρώ (pics)

Σε ισχύ από την Τρίτη το νέο χαρτονόμισμα των 10 ευρώ (pics)

Σε κυκλοφορία τίθεται από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) από αύριο το νέο χαρτονόμισμα των 10 ευρώ.

Πρόκειται για χαρτονομίσματα της σειράς «Ευρώπη», τα οποία θα τεθούν σε κυκλοφορία σταδιακά στη διάρκεια αρκετών ετών.

Τα τραπεζογραμμάτια της πρώτης σειράς θα κυκλοφορούν παράλληλα με τα τραπεζογραμμάτια της σειράς «Ευρώπη» μέχρι νεωτέρας.

Ακόμη και όταν παύσουν να έχουν ισχύ νόμιμου χρήματος, θα μπορούν να ανταλλάσσονται ανά πάσα στιγμή στις εθνικές κεντρικές τράπεζες του Ευρωσυστήματος.

Το νέο τραπεζογραμμάτιο έχει διάφορα ενισχυμένα χαρακτηριστικά ασφαλείας καθώς και νέα εμφάνιση. Το ολόγραμμα και το υδατογράφημά του περιέχουν μια προσωπογραφία της Ευρώπης, μίας μορφής της ελληνικής μυθολογίας. Ένα άλλο χαρακτηριστικό είναι ο αριθμός με βαθυπράσινο χρώμα. Όταν το τραπεζογραμμάτιο παρατηρείται υπό γωνία, στον γυαλιστερό αριθμό δημιουργείται μια αίσθηση κίνησης του φωτός από πάνω προς τα κάτω και αντίστροφα. Επίσης, ο αριθμός αλλάζει χρώμα από βαθύ πράσινο σε βαθύ μπλε. Χάρη σε αυτά και άλλα χαρακτηριστικά η γνησιότητα του νέου τραπεζογραμματίου των 10 ευρώ επαληθεύεται πολύ εύκολα με τη μέθοδο των τριών ελέγχων (έλεγχος με την αφή, οπτικός έλεγχος και εξέταση υπό γωνία), αναφέρει η ανακοίνωση της ΕΚΤ.

Ένα βίντεο με τίτλο «Ανακαλύψτε το νέο τραπεζογραμμάτιο των 10 ευρώ», διαθέσιμο στον δικτυακό τόπο nea-trapezogrammatia-euro.eu σε 23 γλώσσες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, παρέχει περισσότερες πληροφορίες για το νέο τραπεζογραμμάτιο και τους τρόπους επαλήθευσης της γνησιότητάς του.

Διαβάστε επίσης:

Πρεμιέρα στις 23 Σεπτεμβρίου για το νέο 10ευρω