ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Υποβάθμιση του αξιόχρεου της Βουλγαρίας

Υποβάθμιση του αξιόχρεου της Βουλγαρίας

Στην υποβάθμιση του κρατικού αξιόχρεου της Βουλγαρίας κάτω από το επίπεδο της επένδυσης, στη βαθμίδα BB+ από BBB-, προχώρησε ο οίκος αξιολόγησης Standard and Poor's, επικαλούμενος την εξασθένηση του τραπεζικού τομέα της βαλκανικής χώρας και την τρωτότητα του ευρύτερου χρηματοοικονομικού της τομέα.

Η χορήγηση ρευστότητας στις τράπεζες στη χώρα αύξησε το κρατικό χρέος της Βουλγαρίας, επισήμανε επίσης ο S&P, ο οποίος χαρακτηρίζει σταθερή την προοπτική της χώρας.
Η Βουλγαρία αντιμετώπισε δύο κρίσεις τραπεζικού πανικού —αυξημένης τάσης ανάληψης των τραπεζικών καταθέσεων λόγω έλλειψης εμπιστοσύνης του κοινού— δύο φορές μέσα σε μια εβδομάδα τον Ιούνιο.

Η οικονομική κρίση που αντιμετωπίζει χαρακτηρίζεται η πιο σοβαρή που έχει αντιμετωπίσει η χώρα μετά τη δεκαετία του 1990.
Η απόφαση του S&P να δοθεί στο κρατικό αξιόχρεο της Βουλγαρίας σταθερή προοπτική «εξισορροπεί τους κινδύνους που βλέπουμε από τις δυνητικές αδυναμίες που αυξάνονται στον χρηματοπιστωτικό τομέα έναντι των ακόμη χαμηλών επιπέδων κρατικού χρέους», επισήμανε ο οίκος και πρόσθεσε «ενδέχεται να υποβαθμίσουμε περαιτέρω την αξιολόγηση εάν το εγχώριο χρηματοπιστωτικό σύστημα χρειαστεί επιπλέον υποστήριξη από το δημόσιο».

Σχετικές ειδήσεις