ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πώς θα αντιμετωπίσουν οι τράπεζες το πρόβλημα ρευστότητας

Πώς θα αντιμετωπίσουν οι τράπεζες το πρόβλημα ρευστότητας

Η παράταση του προγράμματος στο οποίο βρίσκεται η Ελλάδα και πέραν της 28ης Φεβρουαρίου -πιθανώς για άλλους 2 μήνες- θα δώσει δυο διεξόδους:

Μια πολιτική, καθώς θα παράσχει χρόνο στις πολιτικές δυνάμεις να προχωρήσουν σε σχηματισμό κυβέρνησης και σε συμφωνία με τους δανειστές, αλλά κι μια οικονομική, καθώς θα επιτρέψει στο τραπεζικό σύστημα να προχωρήσει σε μια ομαλή αντικατάστση των ομολόγων με εγγύηση του δημοσίου, καθώς η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αποκλείει την πρόταση στην εκ μέρους της αποδοχή των εγγυήσεων του ελληνικού δημοσίου. Πρόκειται για απόφαση που δεν πρόκειται να αλλάξει, αφού η ΕΚΤ δεν συζητά το ενδεχόμενο μικρής ολιγόμηνης παράτασης.

Πρόθεσή της είναι να διευκολύνει τις ελληνικές τράπεζες να υποκαταστήσουν ομαλά τα ομόλογα με εγγύηση δημοσίου. Η ΕΚΤ συζητά και το ενδεχόμενο να μειώσει τον ελάχιστο πήχη αξιολόγησης, να κάνει δηλαδή δεκτά δάνεια που κατατάσσονται στις πρώτες 4 ή 5 βαθμίδες αξιολόγησης, από 3 που ισχύουν σήμερα. Η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή έχει ολοκληρώσει την αντιστοίχηση των βαθμίδων αξιολόγησης που χρησιμοποιούν όλοι οι αναγνωρισμένοι από την ΕΚΤ οίκοι, κίνηση που αποτελεί προϋπόθεση για να διευρυνθούν τα κριτήρια χορήγησης ρευστότητας με ενέχυρο δάνεια. Αυτά, όμως, δεν αρκούν για να λυθεί το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι τράπεζες. Με βάση τα στοιχεία των λογιστικών καταστάσεων εννεαμήνου, στις αρχές Οκτωβρίου οι τέσσερις συστημικές τράπεζες είχαν ενεχυριασμένα στην ΕΚΤ ομόλογα με εγγύηση του ελληνικού δημοσίου, ονομαστικής αξίας περίπου 35 δισ. ευρώ. Η δυνατότητα δανεισμού με ενέχυρο «καλάθια» πιστωτικών απαιτήσεων, σε συνδυασμό με άλλα βοηθητικά μέτρα όπως το πρόγραμμα αγοράς καλυμμένων ομολογιών, δεν αρκεί σύμφωνα με στελέχη πιστωτικών ιδρυμάτων για την ομαλή αντικατάσταση των ομολόγων με εγγύηση Δημοσίου την 1η Μαρτίου.

Έτσι, η προσφυγή των τραπεζών στη έκτακτη βοήθεια ρευστότητας (ELA) δείχνει με τα σημερινά δεδομένα, να είναι εξαιρετικά πιθανό ενδεχόμενο. Το πρόβλημα εδώ είναι ότι τα πιστωτικά ιδρύματα θα χρειαστεί να αντικαταστήσουν τις τωρινές εγγυήσεις του ελληνικού δημοσίου με ρευστότητα με ακριβότερο επιτόκιο, αφού δεν θα μπορούν να αντλήσουν κεφάλαια από την ΕΚΤ λόγω έλλειψης αποδεκτών ενεχύρων.

Σχετικές ειδήσεις