ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Φρενάρει η ανάπτυξη της Κίνας μετά από δυόμιση δεκαετίες

Φρενάρει η ανάπτυξη της Κίνας μετά από δυόμιση δεκαετίες

Μετά από 24 χρόνια, η κινεζική οικονομία, η μεγαλύτερη του κόσμου, κατεβάζει ταχύτητα. Το 2014 κατέγραψε το χαμηλότερο ρυθμό ανάπτυξης από το 1990, όταν η χώρα βρισκόταν σε κλοιό διεθνών κυρώσεων εξαιτίας των δραματικών γεγονότων της πλατείας Τιενανμέν.

Μέχρι το 2010, η κινεζική οικονομία είχε καταφέρει να διατηρήσει ετήσια μέση ανάπτυξη της τάξεως του 10%. Όταν ξέσπασε η χρηματοοικονομική κρίση, το Πεκίνο ξεκίνησε ένα τεράστιο πρόγραμμα αναπτυξιακών κινήτρων για να αντισταθμίσει τη συρρίκνωση των εξαγωγών και την παράλληλη υπερχρέωση των επιχειρήσεων.

Τώρα, προτεραιότητα είναι να δημιουργηθούν αρκετές θέσεις εργασίας. Με τη γήρανση του πληθυσμού, οι αρχές της Κίνας εκτιμούν ότι χρειάζεται να διατηρηθεί ένας ελάχιστος ρυθμός ανάπτυξης προκειμένου να μην υπάρξει κοινωνική αναταραχή. Πριν πέντε χρόνια, το Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας είχε εκτιμήσει ότι απαιτείται ετήσια ανάπτυξη τουλάχιστον 8% για να αποτραπεί αυτός ο κίνδυνος. Έκτοτε όμως, φαίνεται πως δείχνει διατεθειμένο να δεχθεί και χαμηλότερο ρυθμό ανάπτυξης. Ο στόχος για το 2014 είχε τεθεί «περίπου στο 7,5%» και για το 2015 «περίπου στο 7%».

Οι αναλυτές εκτιμούν ότι η Κίνα θα συνεχίσει σε τροχιά επιβράδυνσης. Στην αγορά ακινήτων, που αντιμετώπιζε έντονο κίνδυνο φούσκας, ήδη καταγράφεται συρρίκνωση δραστηριοτήτων. Η εξέλιξη αυτή όμως, επηρεάζει πολλούς ακόμη κλάδους, καθώς σε καίριες βιομηχανίες της χώρας (όπως τσιμέντα και χάλυβας) καταγράφεται κορεσμός και υπερπροσφορά.

Σχετικές ειδήσεις