ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η ΕΚΤ ρίχνει ένα τρισ. ευρώ μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2016

Η ΕΚΤ ρίχνει ένα τρισ. ευρώ  μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2016

Ένα γιγαντιαίο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης ανακοίνωσε πριν λίγο σήμερα Πέμπτη, 22/1/15 ο Μάριο Ντράγκι. Η ένεση ρευστότητας που ρίχνει στις χώρες της Ευρωζώνης η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ξεπερνά το 1 τρισ. ευρώ.

Το ποσό που θα δίνεται κάθε μήνα θα είναι της τάξεως των 60 δισεκατομμυρίων το μήνα, μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2016. Η κεντρική τράπεζα της ευρωζώνης βγάζει στην πρώτη γραμμή τα «μεγάλα όπλα» για την καταπολέμηση του αποπληθωρισμού και της υποτονικότητας στην οικονομία. Προηγήθηκε σκληρή σύγκρουση του Μάριο Ντράγκι με τους Γερμανούς, που ήταν αντίθετοι μέχρι το τέλος, ακόμα και στη σημερινή συνεδρίαση.

Οι αγορές θα γίνουν σύμφωνα με το μερίδιο συμμετοχής των εθνικών κεντρικών τραπεζών στο κεφάλαιο της ΕΚΤ, το οποίο αντιστοιχεί περίπου στο ποσοστό τους στο ΑΕΠ της ευρωζώνης. Οι κεντρικές τράπεζες θα αναλαμβάνουν τον κίνδυνο για περίπου το 80% από τις αγορές τίτλων της ΕΚΤ. Οι αγορές ομολόγων θα αρχίσουν από το Μάρτιο του 2015.

Μετέχουν και τα ελληνικά ομόλογα

Δεν αποκλείονται τα ελληνικά ομόλογα από το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, αλλά σε χώρες που βρίσκονται σε πρόγραμμα θα ισχύουν πρόσθετα κριτήρια. Τούτο προκύπτει από τις πρώτες δηλώσεις του προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι, στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου.

Ο επικεφαλής της ΕΚΤ δήλωσε ότι η ΕΚΤ θα αγοράζει, αρχής γενομένης από τον Μάρτιο, ομόλογα αξίας 60 δισ. ευρώ για ένα χρόνο τουλάχιστον. Ωστόσο, όπως είπε, σε χώρες που βρίσκονται σε πρόγραμμα υπό την ΕΕ και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα ισχύουν ορισμένα πρόσθετα κριτήρια.

Για μεγάλη πλειοψηφία υπέρ των απόψεών του μίλησε ο Ντράγκι

"Υπήρξε τόσο μεγάλη πλειοψηφία στη συνεδρίαση, ώστε δεν χρειάστηκε να μπούμε σε ψηφοφορία" είπε λίγο μετά το τέλος της συνεδρίασης ο επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι.

Σε λίγη ώρα αναμένεται η εξειδίκευση των αποφάσεων και η δημοσιοποίηση των ειδικότερων κριτηρίων συμμετοχής στο πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων, κάτι που ενδιαφέρει πρωτίστως την Ελλάδα.

Δείτε τα στατιστικά για τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη

Σχετικές ειδήσεις