ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Βάιντμαν: Οι αγορές ομολόγων κρύβουν κινδύνους

Βάιντμαν: Οι αγορές ομολόγων κρύβουν κινδύνους

"Oι αγορές κρατικών ομόλογων δεν είναι όπως οποιοδήποτε άλλο εργαλείο στην νομισματική ένωση. Κρύβει κινδύνους» ανέφερε ο επικεφαλής της Bundesbank, Γιενς Βάιντμαν, σε συνέντευξη του στην γερμανική Bild. Ο κ. Βάιντμαν επέκρινε την απόφαση της ΕΚΤ να αγοράσει κρατικά ομόλογα, λέγοντας πως κρύβει κινδύνους και βάζει σε κίνδυνο την ανεξαρτησία της κεντρικής τράπεζας.

Όπως μεταδίδει το Reuters, ο ίδιος υποστήριξε πως το πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων θα χαλαρώσει την πίεση από χώρες της ευρωζώνης όπως η Ιταλία και η Γαλλία να συνεχίσουν τις μεταρρυθμίσεις. «Είναι ξεκάθαρο ότι το πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων θα μειώσει την πίεση σε χώρες όπως η Ιταλία και η Γαλλία» τόνισε. «Αλλά είναι επικίνδυνο να μην συνεχιστεί το μονοπάτι των μεταρρυθμίσεων που έχει ήδη ξεκινήσει» πρόσθεσε.


Σε ερώτηση για το αν η ΕΚΤ θα παραμείνει ανεξάρτητη όπως η Bundesbank την εποχή του γερμανικού μάρκου, απάντησε: «Η αλήθεια είναι πως με το νέο πρόγραμμα, οι κεντιρκής τράπεζες στο σύστημα της ΕΚΤ θα γίνουν οι μεγαλύτεροι πιστωτές της ευρωζώνης. Αυτό έχει τον κίνδυνο να εγκαταλειφθούν οι ακέραιες δημοσιονομικές πολιτικές. Και μπορεί να αυξηθεί η πολιτική πίεση να κρατήσουμε χαμηλά τα επιτόκια για τους υπουργούς Οικονομικών για παρατεταμένο διάστημα».

Σχετικές ειδήσεις