ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τέλος τρόικα και μνημόνιο - Πρόγραμμα-«γέφυρα» μέχρι τέλος Αυγούστου

Τέλος τρόικα και μνημόνιο - Πρόγραμμα-«γέφυρα» μέχρι τέλος Αυγούστου

Η ελληνική πρόταση, πρόκριμα για συμφωνία με τους εταίρους στη Σύνοδο Κορυφής την ερχόμενη Δευτέρα 16/2 -Στο τραπέζι (από φθινόπωρο) και η μείωση του χρέους -4 άξονες, 10 μεταρρυθμίσεις "έκπληξη" -Σήμερα (10/02/2015) η συνάντηση Αλ.Τσίπρα με Άνχελ Γκουρία.

του Ανδρέα Πετρόπουλου

Πρόκριμα για συμφωνία με τους Ευρωπαίους εταίρους στη Σύνοδο Κορυφής της προσεχούς Δευτέρας (16/2) αποτελεί η πρόταση που θα υποβάλει η Ελληνική Κυβέρνηση αύριο στο Eurogroup.

Οι δύο πλευρές, δηλαδή οι Ευρωπαίοι - εταίροι και δανειστές και η ελληνική κυβέρνηση, μετά από αλλεπάλληλες άτυπες συναντήσεις με ενδιάμεσους παράγοντες, αλλά και ανταλλαγές τεχνικών κειμένων μεταξύ των στελεχών του οικονομικού επιτελείου και κύκλων της Κομισιόν, έχουν βρει πεδίο συνεννόησης. Ωστόσο, αυτό θα επαληθευτεί, όχι νωρίτερα από το βράδυ της ερχόμενης Δευτέρας, καθώς θεωρείται βέβαιο ότι οι εταίροι θα πιέζουν αφόρητα από τη συνεδρίαση του Εurogroup, ακόμα και με απειλές για grexit προκειμένου να υπάρξουν υποχωρήσεις της ελληνικής πλευράς.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες το σχέδιο της κυβέρνησης που περιλαμβάνει 4 άξονες και συνοδεύεται από 10 άμεσες μεταρρυθμίσεις και το οποίο θα υποβληθεί στο Eurogroup ήδη συγκεντρώνει τα θετικά σχόλια των εταίρων οι οποίοι σε κατ΄ιδίαν συνομιλίες μιλούν ανοιχτά για τέλος του παρόντος (μνημονιακού) προγράμματος και της τρόϊκας των επιτηρητών.

Το Πρόγραμμα - «γέφυρα» προτείνεται να έχει διάρκεια ως τις 31 Αυγούστου, αντί της 31ης Μαΐου όπως αρχικώς σχεδιαζόταν, και θα αποτελείται από τους ακόλουθους άξονες:

1. Επαναπροσδιορισμός του στόχου για τα πρωτογενή πλεονάσματα, με οροφή το 1,5% του ΑΕΠ (δηλαδή με βάση το 1,49% του 2014) καθώς η ελληνική πλευρά δεν αποδέχεται πρωτογενές πλεόνασμα 3% του ΑΕΠ για το 2015, θεωρώντας ότι αυτά τα επίπεδα είναι «εξωφρενικά» και εκτός πραγματικότητας

2. Διαπραγμάτευση χρέους με "μενού" από swaps (ως τώρα έχει προταθεί από ελληνικής πλευράς η έκδοση "διηνεκών ομολόγων" για το σκέλος των τίτλων που κατέχει η ΕΛΤ και "ομολόγων με ρήτρα ανάπτυξης" όσον αφορά στο χαρτοφυλάκιο της ΕΕ, ενώ στο τραπέζι του διαλόγου έχουν πέσει και εναλλακτικές μορφές όπως λ.χ. η ανταλλαγή χρέους έναντι μετοχών τραπεζών μέσω του ΤΧΣ).

3. Επενδυτικό πρόγραμμα και ρευστόστητα μέσω της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων που θα διοχετεύεται κατευθείαν στην αγορά χωρίς ενδιάμεση παρέμβαση κράτους.

4. Μέτρα άμεσης αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης. Σημειώνεται ότι η Ελλάδα επιδιώκει την αξιοποίηση των 11,4 δισ. ευρώ του ΤΧΣ για την αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων.

Το σχέδιο μεταρρυθμίσεων και ο ρόλος του ΟΟΣΑ

Παράλληλα, κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών έκαναν λόγο και για 10 διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις - "έκπληξη" που θα προταθούν με την συνδρομή του ΟΟΣΑ και οι οποίες θα στηρίξουν την πρόταση στην οποία αναφέρθηκε και ο Γ. Βαρουφάκης από τη Βουλή για ακύρωση του 1/3 των εναπομεινασών τοξικών δεσμεύσεων του μνημονίου.Οι ίδιοι κύκλοι ανέφεραν ότι η διαπραγμάτευση προχωρά όπως αναμενόταν, χωρίς θεαματικές κινήσεις, αφήνοντας παράθυρο για συμφωνία αλλά καθιστώντας και σαφές ότι οι "κόκκινες γραμμές" θα παραμείνουν.

Αναφέρθηκαν ακόμη στην συνδρομή του επικεφαλής του ΟΟΣΑ Άνχελ Γκουρία (συναντάται σήμερα στις 11.00 με την πρωθυπουργό Αλ.Τσίπρα στο Μαξίμου) και τη σύνταξη του νέου πακέτου μεταρρυθμίσεων που όμως δεν θα έχουν καμία σχέση το "tool kit" ("εργαλειοθήκη") του ΟΟΣΑ, το οποίο θεωρείται ξεπερασμένο και ασύμβατο με την ελληνική πραγματικότητα. Αντίθετα, η νέα πρόταση θα είναι αυτό που λέγεται "tailor made" (πλήρως προσαρμοσμένη στις ιδιαιτερότητες και τις ανάγκες της Ελλάδας).

Οι παραλογισμοί της ΕΕ

Κάτι που κατέστησαν σαφές οι ίδιοι παράγοντες είναι ότι "η ελληνική πλευρά δεν μπλοφάρει" αλλά επιδιώκει να αποδειχθεί αξιόπιστη, τονίζοντας ότι οι παράλογες συμπεριφορές προέρχονται από την άλλη πλευρά, με ουκ ολίγα δείγματα, όπως είναι ενδεικτικά:

* Η απροθυμία να επιστραφεί στην Ελλάδα το κέρδος του 1,9 δισ. ευρώ που αποκόμισαν χάρη στα ελληνικά ομόλογα οι κεντρικές τράπεζες της ευρωζώνης, επικαλούμενες τους παράλογους όρους που δέχθηκε η κυβέρνηση Παπαδήμου. "Εμείς λέμε δώστε τα χρήματα αυτά στο ΔΝΤ αν δεν μας εμπιστεύεστε" είναι η προτροπή της ελληνικής πλευράς στους εταίρους.

* Η άρνηση της ΕΚΤ για αύξηση του πλαφόν της έκδοσης εντόκων γραμματίων κατά 8 δισ. ευρώ, πλαφόν που δεν υπήρχε το 2011 ή το 2012, αλλά θεσπίσθηκε όταν οι δανειστές διέβλεπαν εξομάλυνση.

* Η πιεστική απαίτηση των Ευρωπαίων να κατατεθεί "με το μαχαίρι στο λαιμό" αναλυτικό πρόγραμμα από μια κυβέρνηση η οποία ακόμη δεν έχει καν πάρει ακόμη την προβλεπόμενη ψήφο εμπιστοσύνης.Παρά ταύτα, η Αθήνα δείχνοντας πνεύμα συνεργασίας προθυμοποιείται να καταθέσει ως τις 25 Φεβρουαρίου (ζητώντας προς τούτο τον απαραίτητο χρόνο προετοιμασίας) το σχέδιο, που είναι στους προαναφερθέντες τέσσερις άξονες.

Οι ίδιοι παράγοντες εξέφρασαν την εκτίμησή τους πως η ανεύρεση λύσης στο αυριανό Εurogroup δεν είναι το πιθανότερο αλλά μάλλον το απίθανο σενάριο, αφού οι Ευρωπαίοι θα επιδιώξουν στο πλαίσιο της διαπραγματευτικής τους πρακτικής να "σφίξουν την θηλιά" ως το τακτικό eurogroup της 16ης Φεβρουαρίου παραπέμποντας σε αυτό την ανεύρεση λύσης. Πάντως χαρακτηρίζουν χρήσιμη και καλοδεχούμενη την όσο τον δυνατόν μεγαλύτερη υποστήριξη υπάρξει στο αυριανό έκτακτο eurogroup. "Προσερχόμαστε στην διαπραγμάτευση με ανοιχτό μυαλό. Θα ακούσουμε τις προτάσεις τους" είναι αυτό που τονίζουν εν προκειμένω από το περιβάλλον του υπουργού Οικονομικών, προσθέτοντας πως η πρόταση που θα καταθέσει η ελληνική πλευρά στο Eurogroup της Τετάρτης με βασικό στόχο την εξασφάλιση μιας μεταβατικής περιόδου έως την 1η Σεπτεμβρίου, χρονικό ορίζοντα στον οποίο εκτιμάται ότι θα μπορέσει να οικοδομηθεί το νέο συμβόλαιο με τους εταίρους (οι προαναφαρθέντες "4 άξονες").

Σχετικές ειδήσεις