ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Λαγκάρντ: Αξιόπιστο σημείο εκκίνησης η ελληνική λίστα

Λαγκάρντ: Αξιόπιστο σημείο εκκίνησης η ελληνική λίστα

Ως αξιόπιστο σημείο εκκίνησης χαρακτήρισε η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ τη λίστα των μεταρρυθμίσεων που απέστειλε στους εταίρους της η ελληνική κυβέρνηση.

Ωστόσο, σε επιστολή της προς τον πρόεδρο του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, η κ. Λαγκάρντ τόνισε πως τα μέτρα δεν είναι αρκετά συγκεκριμένα, καθώς δεν υπάρχουν σαφείς δεσμεύσεις αναφορικά με τις συντάξεις και τη φορολογική μεταρρύθμιση.

Ολόκληρη η επιστολή έχει ως εξής:

«Αγαπητέ Γερούν,

Οι υπηρεσίες μου έλαβαν υπόψη τη λίστα μέτρων που οι ελληνικές αρχές ετοίμασαν κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου.

Πιστεύουμε ότι καλύπτουν τα ευρύτερα θέματα που θα έπρεπε να βρίσκονται στην ατζέντα της νέας κυβέρνησης.

Υπό την άποψη αυτή είναι βέβαιο ότι μπορούμε να υποστηρίξουμε το συμπέρασμα ότι η λίστα είναι "επαρκώς περιεκτική για να καταστεί ένα αξιόπιστο σημείο εκκίνησης προς μια επιτυχή ολοκλήρωση της αξιολόγησης", κάτι που ζήτησε το Eurogroup κατά την τελευταία του συνάντηση.

Αν και η λίστα είναι περιεκτική γενικά, δεν είναι πολύ εξειδικευμένη, κάτι που πιθανώς ήταν αναμενόμενο δεδομένου ότι η κυβέρνηση μόλις ανέλαβε.

Σε κάποια θέματα, όπως η αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς νιώθω πολύ ενθαρρυμένη με ό,τι εμφανίζεται να αποτελεί μια πιο σθεναρή αποφασιστικότητα εκ μέρους των νέων αρχών στην Αθήνα. Και προσδοκούμε να μάθουμε περισσότερα για τα σχέδια τους.

Ωστόσο, σε λίγα θέματα, συμπεριλαμβανομένων πιθανώς των πιο σημαντικών, η επιστολή δεν μετέδιδε ξεκάθαρες διαβεβαιώσεις ότι η κυβέρνηση προτίθεται να αναλάβει τις μεταρρυθμίσεις που είχαν σχεδιαστεί στο μνημόνιο οικονομικών και δημοσιονομικών πολιτικών.

Παρατηρούμε, ειδικότερα, ότι δεν υπάρχουν καθαρές δεσμεύσεις ούτε στον σχεδιασμό και εφαρμογή των πολιτικιών μεταρρυθμίσεων που αφορούν το συνταξιοδοτικό και το ΦΠΑ, ούτε ξεκάθαρη δέσμευση για συνέχιση των ήδη συμφωνηθέντων πολιτικών για άνοιγμα κλειστών τομέων, για διοικητικές μεταρρυθμίσεις, για ιδιωτικοποιήσεις και για μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας.

Όπως γνωρίζετε, θεωρούμε τέτοιες δεσμεύσεις και αναλήψεις δράσεων καίριες για την ικανότητα της Ελλάδας να πετύχει τους στόχους του προγράμματος που υποστηρίζεται από το Ταμείο, κάτι που εξηγεί γιατί αυτές οι περιοχές είναι οι πλέον υποκείμενες στις συμφωνίες που έγιναν με το Ταμείο.

Έτσι, είναι σημαντικό για μένα να τονίσω ότι για να είναι επιτυχείς οι συζητήσεις για ολοκλήρωση της αξιολόγησης, δεν μπορούν να περιοριστούν στο πλαίσιο των πολιτικών που περιγράφει η ελληνική κυβερνητική λίστα.

Οι υπηρεσίες και εγώ προσδοκούμε να εργαστούμε με τη νέα κυβέρνηση στην εξεύρεση κοινού τόπου, με στόχο την ολοκλήρωση της 6ης αξιολόγησης του υποστηριζόμενου από το Ταμείο προγράμματος το συντομότερο δυνατόν.

Σας ευχαριστώ για όλες τις προσπάθειες που καταβάλατε για να φτάσουμε σε αυτό το σημείο.

Κριστίν Λαγκάρντ».

Σχετικές ειδήσεις