ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τόμας Βίζερ: Αισιόδοξος για την οικονομική πορεία της Ελλάδας

Τόμας Βίζερ: Αισιόδοξος για την οικονομική πορεία της Ελλάδας

Η κατάσταση στην Ελλάδα θα σταθεροποιείται διαρκώς μετά τον Αύγουστο εφόσον ξεπεραστούν τα εμπόδια από τον Απρίλιο έως τον Ιούλιο (και θα ξεπεραστούν κατά την γνώμη του), ανέφερε ο πρόεδρος της Ομάδας Εργασίας της Ευρωζώνης (Euro Working Group), Αυστριακός Τόμας Βίζερ, σε συνέντευξή του στη δημόσια αυστριακή τηλεόραση.

Όπως χαρακτηριστικά είπε "με την ελληνική κυβέρνηση υιοθετήθηκε πως θα πρέπει να επιτευχθεί συμφωνία στο συνολικό πρόγραμμα, ώστε να μπορέσει να εισρεύσει το συνολικό ποσό των χρημάτων και αυτό που συνέβη στην προχθεσινή συνεδρίαση της Ευρωομάδας (Eurogroup) ήταν μία πρώτη πληρωμή δόσης και θα ακολουθήσουν πολλές άλλες, ενώ σε λίγες εβδομάδες θα έχουν ολοκληρωθεί οι διαπραγματεύσεις".

Ο ίδιος θεωρεί ότι για τις επόμενες εβδομάδες και τους επόμενους μήνες ασφαλώς και υπάρχουν στην Ελλάδα χρηματικά αποθέματα, «αποθέματα στον προϋπολογισμό, αποθέματα στα ταμεία κοινωνικών ασφαλίσεων, αποθέματα σε δημόσιες επιχειρήσεις» αλλά είναι σαφές, όπως είπε, ότι πρέπει να γίνει η επεξεργασία ενός συνολικού πακέτου μεταρρυθμίσεων και μετά θα δοθούν τα χρήματα, και αυτό αποτελεί αμοιβαίο συμφέρον, στο οποίο η ελληνική κυβέρνηση «δεν μπορεί να κλείσει τα μάτια».

Για το ελληνικό χρέος, ο κ. Βίζερ επισήμανε ότι από τώρα έως τα μέσα Αυγούστου υπάρχει μία σειρά δόσεων που πρέπει να εξοφληθούν, αλλά για τα επόμενα πέντε χρόνια η χώρα δεν θα έχει να πληρώσει ούτε καν τοκοχρεολύσια, ενώ η τελευταία δόση αποπληρωμής είναι μετά από σχεδόν 35 χρόνια. Σημείωσε, δε, ότι και ο ίδιος πιστεύει πως «η εξυπηρέτηση του ελληνικού χρέους είναι σχετικά εύκολο, ή μάλιστα πολύ εύκολο, να επιτευχθεί».

Ο επικεφαλής της Ομάδας Εργασίας της Ευρωζώνης τόνισε πως οι προηγούμενες ελληνικές κυβερνήσεις εφάρμοσαν μεν στην πράξη το δημοσιονομικό πρόγραμμα, αλλά, για μία σειρά από λόγους, δεν υλοποίησαν τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, και ανέφερε ως παράδειγμα ότι ενώ στην Αυστρία ένα «στεντ» το οποίο τοποθετείται σε εγχείρηση καρδιάς στοιχίζει 200 ευρώ, στην Ελλάδα το ίδιο κοστίζει 2.000 ευρώ, με τη διαφορά των 1.800 ευρώ να παραμένει σε μεσάζοντες και άλλα μέρη του συστήματος.

Γι' αυτό τον λόγο, πρόσθεσε, απαιτούνται μεταρρυθμίσεις και βήματα φιλελευθεροποίησης. «Και ακριβώς αυτά τα βήματα- και δυστυχώς σε αντίθεση προς τα προγράμματα- δεν έγιναν από τις τελευταίες ελληνικές κυβερνήσεις» σημείωσε για να συμπληρώσει ότι αυτά τα βήματα θα οδηγούσαν σε δραστικές μειώσεις των τιμών και ως εκ τούτου δεν θα είχε τόσο αρνητικές συνέπειες αυτή η κρίση που προκλήθηκε στην Ελλάδα από τη δημοσιονομική προσαρμογή, όσο, δυστυχώς, ήταν στην πραγματικότητα.

Συμπερασματικά ο κ. Βίζερ, παρατηρώντας πως από σήμερα αρχίζουν ουσιαστικά οι διαπραγματεύσεις και πως «στους τέσσερις μήνες παράτασης, η οποία συμφωνήθηκε, θα είμαστε σε θέση να τις ολοκληρώσουμε με επιτυχία» επανέλαβε ότι από τα μέσα Αυγούστου και για το υπόλοιπο της τρέχουσας δεκαετίας, η Ελλάδα πρακτικά δεν θα έχει να πληρώνει ούτε τοκοχρεολύσια ούτε κάποιες μεγάλες δόσεις.

Ως εκ τούτου, κατέληξε, πρέπει να ξεπεραστούν τα εμπόδια τους μήνες Απρίλιο, Μάιο, Ιούνιο, Ιούλιο, και κατόπιν η κατάσταση διαρκώς θα σταθεροποιείται.

Σχετικές ειδήσεις

Ακολουθήστε το Newsbomb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newsbomb.gr

Ροή Ειδήσεων