ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σφίγγει ο κλοιός για την κυβέρνηση - Πέντε ημέρες προθεσμία

Σφίγγει ο κλοιός για την κυβέρνηση - Πέντε ημέρες προθεσμία

Η μοίρα του ελληνικού ζητήματος είναι συνδεδεμένη με τη λίστα των μεταρρυθμίσεων.Οι πιστωτές περιμένουν από την Αθήνα να ρίξει το "χαρτί" στο τραπέζι για να ανοίξει η διαδικασία της αξιολόγησης των αιτημάτων για το χρηματοδοτικό πρόβλημα της Ελλάδας, στον απόηχο και της απόρριψης του αιτήματος το μεσημέρι της Τετάρτης για την αποδέσμευση του 1,2 δισ. από τον EFSF και την επιστροφή του εν λόγω ποσού στο ΤΧΣ.

Η κατάθεσή της θα πρέπει να είναι πλήρως κοστολογημένη, χωρίς ασάφειες και σε αυτό το πλαίσιο Μαξίμου και οικονομικό επιτελείο πραγματοποιούν μαραθώνιες επαφές για να είναι εντός των προθεσμιών.

Σχετικές και οι πρωθυπουργικές διαβεβαιώσεις για κατάθεση της λίστας τη Δευτέρα.
Αν οι θεσμοί συμφωνήσουν για τη λίστα τότε θα γίνει η εξέτασή της και ακολούθως θα ενημερωθεί το Eurogroup. Αν δοθεί το «οκ» θα πραγματοποιηθεί έκτακτο Eurogroup.

Η Αθήνα έχει ακόμη πέντε ημέρες διορία για την πλήρη και κοστολογημένη λίστα μεταρρυθμίσεων, η οποία θα πρέπει πρώτα να αξιολογηθεί από τους θεσμούς, πριν υποβληθεί στη διαδικασία της έγκρισης από το Eurogroup, γράφει το Bloomberg.

Στο ίδιο μήκος και οι δηλώσεις Γιούνκερ, ο οποίος αφού αποκάλυψε ότι είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Αλέξη Τσίπρα επικοινώνησε την ετοιμότητα της ελληνικής κυβέρνησης να παρουσιάσει τις προτάσεις της σχετικά με τις μεταρρυθμίσεις έως το τέλος της εβδομάδας ή στις αρχές της.

Σε συζήτηση για τα αποτελέσματα της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ο πρόεδρος της Κομισιόν είπε ότι οι ελληνικές προτάσεις θα εξεταστούν από τις τεχνικές ομάδες και στη συνέχεια, μετά από επίσκεψη αντιπροσωπείας για τη συγκέντρωση στοιχείων στην Αθήνα, «η Κομισιόν και η ΕΚΤ θα τις εξετάσουν πολύ προσεκτικά για να προχωρήσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο».

Επίσης κάλεσε την Ελλάδα να αποστείλει το νέο κατάλογο με τις μεταρρυθμίσεις που προτείνει η κυβέρνηση, όπως έχουν ζητήσει οι πιστωτές της Αθήνας, προκειμένου να εκταμιευθεί το υπόλοιπο της δόσης του δανείου της χώρας.

«Εφόσον έχουμε καταλήξει σε μια συμφωνία, θα μπορέσουμε να βοηθήσουμε με έκτακτο δανεισμό, μέσα στους επόμενους μήνες», ανέφερε ο Ντάισελμπλουμ, υπενθυμίζοντας ότι μέχρι τότε, η Ελλάδα «μπορεί ακόμη να αναχρηματοδοτηθεί η ίδια, ευτυχώς».

Το Μέγαρο Μαξίμου όσον αφορά τις τελευταίες εξελίξεις στο Euro Working Group τόνισε ότι υπήρξε παραγωγική διαβούλευση όπου προσεγγίστηκαν διάφορα θέματα που αφορούν την ελληνική οικονομία σε κλίμα εποικοδομητικής συνεργασίας.

«Συμφωνήσαμε ότι η ελληνική κυβέρνηση θα παραδώσει στους θεσμούς μια ολοκληρωμένη και συγκεκριμένη λίστα μεταρρυθμίσεων» σημειώνουν οι ίδιες πηγές και τονίζουν ότι «οι δύο πλευρές συμφώνησαν πως υπάρχει πρόοδος στα τεχνικά κλιμάκια στην Αθήνα, ενώ οι συσκέψεις για την οριστικοποίηση των μεταρρυθμίσεων θα γίνονται στο "Brussels Group" το οποίο θα συγκληθεί σύντομα και παράλληλα με τις συναντήσεις των τεχνικών κλιμακίων στην Αθήνα».

Για τα 1,2 δισ. ευρώ κυβερνητικοί κύκλοι υποστήριξαν ότι ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) συμφώνησε με το Euro Working Group ότι οι προβληματισμοί της ελληνικής πλευράς για το 1,2 δισ. ευρώ ήταν δικαιολογημένοι και ότι θα εξετάσει τις τεχνικές και νομικές προϋποθέσεις για την επίλυση του θέματος.

Οι ίδιοι κύκλοι εκτιμούν ότι το Eurogroup θα συνεδριάσει την επόμενη εβδομάδα, πιθανότατα στα μέσα της εβδομάδας, προκειμένου να αξιολογήσει την λίστα των μεταρρυθμίσεων που θα καταθέσει η ελληνική κυβέρνηση.

Εν τω μεταξύ, υπενθυμίζεται ότι την αύξηση του ορίου χρήσης του μηχανισμού παροχής έκτακτης ρευστότητας (ELA) για τις ελληνικές τράπεζες πάνω από τα 71 δισ. ευρώ από 69,8 δισ. ευρώ που ήταν, αποφάσισε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ).

Σχετικές ειδήσεις