ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

EY: Επιβραδύνεται η δραστηριότητα δημόσιων προσφορών παγκοσμίως

EY: Επιβραδύνεται η δραστηριότητα δημόσιων προσφορών παγκοσμίως

Υποτονικά ξεκίνησε το 2015 όσον αφορά στις δημόσιες προσφορές παγκοσμίως, σύμφωνα με την τριμηνιαία έρευνα της ΕΥ, Global IPO Trends: 2015 Q1.

Συγκεκριμένα καταγράφηκαν συνολικά 252 εισαγωγές στο χρηματιστήριο κατά το πρώτο τρίμηνο, από τις οποίες αντλήθηκαν 38,2 δισ. δολ., σημειώνοντας μείωση 4% ως προς το συνολικό αριθμό και 19% ως προς τα κεφάλαια σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2014. Σε σχέση με το τελευταίο τρίμηνο του 2014, η μείωση φθάνει το 31% ως προς τον αριθμό των δημόσιων εγγραφών και 47% ως προς τα αντληθέντα κεφάλαια.

Σύμφωνα με την EY, ένδειξη υγιούς αγοράς αποτελεί το εύρος των κλάδων που προχωρούν σε δημόσια προσφορά. Σε παγκόσμιο επίπεδο, η βιομηχανία βρίσκεται στην κορυφή της κατάταξης, αντιπροσωπεύοντας το 27% των κεφαλαίων που συγκεντρώθηκαν και ακολουθούν η ενέργεια (13%) και οι τηλεπικοινωνίες (11%).

Με βάση τον αριθμό των εισαγωγών προηγείται πάλι η βιομηχανία, αντιπροσωπεύοντας το 18% του συνόλου, ενώ ακολουθούν οι κλάδοι της υγείας (15%) και της υψηλής τεχνολογίας (14%).

Καθώς πολλοί χρηματιστηριακοί δείκτες σε όλον τον κόσμο βρίσκονται σε ιστορικά υψηλά επίπεδα, οι αποτιμήσεις έχουν εκτοξευθεί, σύμφωνα με την EY. Αυτό ενισχύει την όρεξη των επενδυτών για νέες δημόσιες εγγραφές και ενθαρρύνει επιχειρηματικά και ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια να αναζητήσουν έξοδο από τις επενδύσεις τους, δημιουργώντας έτσι έναν επωφελή κύκλο. Βασική κινητήρια δύναμη αυτού του κύκλου είναι οι χρηματοδότες οι οποίοι στηρίζουν ένα σημαντικό μέρος των δημοσίων προσφορών.

Ειδικότερα, το πρώτο τρίμηνο του 2015 οι δημόσιες προσφορές με χρηματοδότηση από private equity και venture capital αντιπροσώπευαν το 17% των συμφωνιών σε παγκόσμιο επίπεδο και το 32% των αντληθέντων κεφαλαίων. Τα ποσοστά αυτά ήταν ακόμη υψηλότερα στις ΗΠΑ και την Ευρώπη – 55% και 37% με βάση τον αριθμό των δημόσιων εγγραφών και 51% και 54% με βάση τα έσοδα, αντίστοιχα.

Με έσοδα 16,8 δισ. δολάρια η γεωγραφική περιοχή της ΕΜΕΙΑ (Ευρώπη, Μέση Ανατολή, Ινδία και Αφρική) βρίσκεται στην πρώτη θέση με βάση τα κεφάλαια που συγκεντρώθηκαν, ακολουθούμενη από τις ΗΠΑ και τη Νοτιοανατολική Ασία, ενώ με 67 δημόσιες εγγραφές ήταν η δεύτερη όσον αφορά τον αριθμό των συναλλαγών, μετά τη Νοτιοανατολική Ασία.

Το Λονδίνο ξεχώρισε με συνολικά 17 νέες εισαγωγές στην κύρια αγορά του χρηματιστηρίου μαζί με το AIM (Alternative Investment Market), συγκεντρώνοντας 3,4 δις δολάρια. Το χρηματιστήριο της Μαδρίτης κατέλαβε τη δεύτερη θέση με βάση τα αντληθέντα κεφάλαια, ενισχυμένο από την δημόσια εγγραφή του κρατικού φορέα διαχείρισης των Ισπανικών αεροδρομίων Aena, η οποία συγκέντρωσε 4,8 δις δολάρια.

Κατά το πρώτο τρίμηνο του 2015, πέντε από τις δέκα μεγαλύτερες δημόσιες προσφορές πραγματοποιήθηκαν στην Ευρώπη. Ένας σημαντικός αριθμός νέων δημόσιων προσφορών βρίσκεται σε εξέλιξη, ενώ η διάθεση των επενδυτών είναι θετική σε ολόκληρη την περιοχή, εξαιτίας των θετικών νομισματικών συνθηκών, συμπεριλαμβανομένου και του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης που εφαρμόσθηκε πρόσφατα αλλά και των υψηλών αποτιμήσεων. Παρά τις συνεχιζόμενες γεωπολιτικές εντάσεις, τα θεμελιώδη μεγέθη είναι ισχυρά και αναμένεται ότι θα στηρίξουν την αυξημένη δραστηριότητα κατά τη διάρκεια του χρόνου.

Σύμφωνα με την EY, κατά το πρώτο τρίμηνο του 2015 πραγματοποιήθηκαν μόνο 38 δημόσιες προσφορές στις ΗΠΑ αντλώντας έσοδα 5,6 δισ. δολ., σε σχέση με 71 δημόσιες προσφορές που συγκέντρωσαν 12 δισ. δολ. το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι, αφήνοντας τις ΗΠΑ στην τρίτη θέση με βάση τόσο τον αριθμό όσο και τα κεφάλαια.

Μόνο μια από τις δέκα κορυφαίες δημόσιες εγγραφές πραγματοποιήθηκαν στις ΗΠΑ, καθώς ο NASDAQ έπεσε στην τρίτη θέση με βάση τον αριθμό των δημόσιων προσφορών και το NYSE στην τρίτη θέση με βάση τα έσοδα.

Στη Νοτιοανατολική Ασία πραγματοποιήθηκαν 145 δημόσιες προσφορές που άντλησαν 15,8 δισ. δολ., περισσότερες από οποιαδήποτε άλλη περιοχή κατά το πρώτο τρίμηνο. Τέσσερις από τις δέκα μεγαλύτερες δημόσιες προσφορές παγκοσμίως κατά το πρώτο τρίμηνο πραγματοποιήθηκαν στην περιοχή αυτή, και συγκεκριμένα στα χρηματιστήρια της Μαλαισίας, της Ταϊλάνδης, της Κίνας και του Χονγκ Κονγκ.
Η Νοτιοανατολική Ασία αναμένεται να γνωρίσει σημαντική δραστηριότητα δημόσιων προσφορών στη διάρκεια του 2015, λόγω των επεκτατικών πολιτικών στην Ιαπωνία, και της αναμενόμενης ροής δημόσιων προσφορών στην Αυστραλία και τη Νοτιοανατολική Ασία. Επιπλέον, αναμένεται αύξηση της δραστηριότητας στην Κίνα κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους, καθώς η εθνική ρυθμιστική αρχή ενδέχεται να παραιτηθεί του δικαιώματος ελέγχου επί των δημόσιων προσφορών.

Σχετικές ειδήσεις