ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μάρδας: Συνεχίζουμε τη μείωση δαπανών, στόχος o περιορισμός 5%-10% των κρατικών προμηθειών

Μάρδας: Συνεχίζουμε τη μείωση δαπανών, στόχος o περιορισμός 5%-10% των κρατικών προμηθειών

της Μαρίνας Πρωτονοταρίου

Στη συνεχή προσπάθεια για μείωση της σπατάλης και του κόστους των κρατικών προμηθειών αναφέρθηκε σήμερα Πέμπτη (14/5) ο υπουργός Οικονομικών Δημήτρης Μάρδας από το συνέδριο του Εconomist.

Όπως είπε «έχουμε εντοπίσει 4.770 κωδικούς που είναι δαπάνες μη μισθολογικού χαρακτήρα. Εξετάζουμε το ενδεχόμενο μείωσης αυτών των δαπανών γιατί μέρος της σπατάλης βρίσκεται σε αυτούς τους κωδικούς».

Ο υπουργός αναφέρθηκε επίσης στην προσπάθεια μείωσης της φοροδιαφυγής από τη διακίνηση καυσίμων.

Όπως εξήγησε «είμαστε το υπουργείο που αναφέρεται στους στόχους εσόδων και δαπανών, έχουμε εμπλακεί σε ζητήματα όπως η διακίνηση καυσίμων και της φοροδιαφυγής στο συγκεκριμένο χώρο.

Από το 2002 είχε ξεκινήσει η προσπάθεια και ακόμη υπήρχαν κενά. Μέσα σε 2,5 μήνες καλύψαμε τα κενά και παραμένει να γίνει έλεγχος για υιοθετηθούν οι διατάξεις και να λυθεί το πρόβλημα της διακίνησης καυσίμων. Θα υιοθετηθεί και η διάταξη που αναφέρει την υποχρεωτική δήλωση όλων των δεξαμενών και αποθηκών που έχουν καύσιμα στη χώρα.

Όλα τα υπόλοιπα που έχουμε εφαρμόσει στοχεύουν στην ακριβή καταγραφή της διαδικασίας διακίνησης συμπεριλαμβανομένων των πλοιαρίων που μεταφέρουν καύσιμα στα πλοία.

Σε αυτήν την παρέμβαση επίσης επιδιώκουμε τον έλεγχο στη διακίνηση τσιγάρων, αλκοόλ , ποτών και ηλεκτρονικού τζόγου», σημείωσε.

«Παρακολουθούμε τις δαπάνες κάθε ώρα και ήδη έχουμε περικόψει σπατάλες» τόνισε ο υπουργός. Εχουμε ετοιμάσει και έχουμε δώσει στη Γενική Γραμματεία Εμπορίου τέσσερα υποδείγματα διακηρύξεων για τις πιο σύγχρονες μεθόδους διαγωνισμών για κρατικές προμήθειες. Θέλουμε να εξοικονομήσουμε 5-10% από τις δαπάνες για κρατικές προμήθειες», είπε.

Τέλος σημείωσε πως «ετοιμαζόμαστε για τα IPSAS - τα πρότυπα για ευνοϊκότερη απεικόνιση του δημοσίου χρέους αναφέροντας παράλληλα ότι αν και δεν μπορει να πει πότε θα έχει ολοκληρωθεί το πρόγραμμα είναι σημαντικό ότι εχει ήδη ξεκινήσει».

Σχετικές ειδήσεις