ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΝΑΙ του ILO στις Συλλογικές Συμβάσεις!

ΝΑΙ του ILO στις Συλλογικές Συμβάσεις!

Η θετική στάση του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης και του υπουργείου Εργασίας για τις Συλλογικές Συμβάσεις και η ενθάρρυνση να προχωρήσει ο κοινωνικός διάλογος σε επίπεδο κοινωνικών εταίρων, ανοίγει το δρόμο στην επαναφορά των εργασιακών δικαιωμάτων, των διαπραγματεύσων, αλλά και του κατώτατου μισθού.

Μιλώντας στο ΑΠΕ ο υπουργός Εργασίας Πάνος Σκουρλέτης τόνισε τη σημασία της θετικής δήλωσης του ILO, ενόψει των τελικών διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς...

Αναλυτικά, την επανενεργοποίηση του κοινωνικού διαλόγου στην Ελλάδα, χαιρετίζει με ανακοίνωσή της η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας (ILO) μετά από συνάντηση που είχε ο υπουργός Εργασίας Παναγιώτης Σκουρλέτης με τον Γενικό Διευθυντή της Οργάνωσης.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης στην έδρα της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ILO) στην Γενεύη, σήμερα 15η Μαΐου, ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και ο Γενικός Διευθυντής της ILO, κ. Guy Ryder, είχαν μία παραγωγική και θετική ανταλλαγή απόψεων, που παρέχει ένα στέρεο πλαίσιο για την ενίσχυση της περαιτέρω συνεργασίας.

Η ILO χαιρετίζει θερμά την επανενεργοποίηση του κοινωνικού διαλόγου στην Ελλάδα. Στο πλαίσιο αυτό, η ILO εκτιμά ιδιαιτέρως τις νέες προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης και των κοινωνικών εταίρων για την προώθηση των συλλογικών διαπραγματεύσεων, συμπεριλαμβανομένης της νομοθετικής προσπάθειας, που βρίσκεται σε εξέλιξη, η οποία στοχεύει στην εναρμόνιση με τα διεθνή πρότυπα εργασίας. Η ILO θα συνεχίσει τις προσπάθειες συνεργασίας με τους Έλληνες εκπροσώπους προς τον σκοπό αυτό, όπως επίσης και σε άλλους τομείς προτεραιότητας για την βελτίωση της ελληνικής αγοράς εργασίας.

Πήγαμε πολύ καλά...

Στη θετική στάση του Διεθνούς Οργανισμού Εργασίας (ILO), απέναντι στη νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης να εισάγει μια λογική αυτονομίας των συλλογικών διαπραγματεύσεων, αναφέρεται, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο υπουργός Εργασίας Πάνος Σκουρλέτης. Τονίζει επίσης ότι το θέμα των ομαδικών απολύσεων -το οποίο έχουν θέσει οι Θεσμοί στις διαπραγματεύσεις- αποτελεί κόκκινη γραμμή για την κυβέρνηση, η οποία δεν προτίθεται να το συζητήσει.

Αναλυτικά, ο κ.Σκουρλέτης τόνισε: "Το υπουργείο Εργασίας έχει αναλάβει μια πολύ συγκεκριμένη νομοθετική πρωτοβουλία, έχει ξεκινήσει ένας πραγματικός μετά από πάρα πολλά χρόνια κοινωνικός διάλογος στην Ελλάδα και θελήσαμε, όπως άλλωστε είχαμε πει πριν από λίγο καιρό, να επισκεφθούμε τον Διεθνή Οργανισμό Εργασίας - τον ILO έτσι ώστε να ανταλλάξουμε γνώμες, σκέψεις πάνω σ΄ αυτά τα κρίσιμα θέματα που αφορούν τον χώρο της εργασίας. Το θετικό είναι ότι από μεριάς του ILO χαιρετίστηκε η επανέναρξη του κοινωνικού διαλόγου στην Ελλάδα αλλά συγκεκριμένα τοποθετήθηκε θετικά ως προς την συγκεκριμένη νομοθετική πρωτοβουλία η οποία μας ξαναεισάγει σε μια λογική αυτονομίας των συλλογικών διαπραγματεύσεων και αποκατάστασης του πραγματικού περιεχομένου της συλλογικής διαπραγμάτευσης και του κοινωνικού διαλόγου. Θεωρώ ότι είναι μια πολύ σημαντική μέρα η σημερινή σε μια κρίσιμη στιγμή, που γνωρίζετε ότι τα εργατικά συζητούνται και με τους θεσμούς. Πήγαμε πάρα πολύ καλά.

Σε ερώτηση σχετικά με την επιμονή των "θεσμών" για τα εργασιακά, ο υπουργός Εργασίας υπογράμμισε:

"Δεν νομίζω ότι ισχύει αυτό, έτσι τουλάχιστον με την αυστηρότητα που το λέτε. Και οι θεσμοί είχαν αναγνωρίσει από μεριάς τους την ανάγκη να ξαναδούμε όλοι μαζί τα συγκεκριμένα ζητήματα που αφορούν τις συλλογικές διαπραγματεύσεις και πέρα από συγκεκριμένες δικές τους εμμονές θα έλεγε κανείς τα κρίσιμα θέματα των ομαδικών απολύσεων, τα οποία όμως αποτελούν για την ελληνική κυβέρνηση μια καθαρή ξεκάθαρη κόκκινη γραμμή και δεν τίθεται από μεριάς μας τέτοιο ζήτημα, νομίζω ότι και μετά τη σημερινή συνάντηση θα διαπιστώσουν και εκείνοι ότι πλέον όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στη διεθνή κοινότητα διαμορφώνεται ένα μέτωπο συμπαράστασης της πρωτοβουλίας που παίρνει σήμερα η ελληνική κυβέρνηση για την αποκατάσταση των συλλογικών διαπραγματεύσεων".

Πάνος Σκουρλέτης: Έχοντας στο χέρι μας μια δήλωση εκ μέρους του ILO το οποίο βεβαίως χωρίς να υποκαθιστά τη συζήτηση ανάμεσα στους θεσμούς και στην ελληνική κυβέρνηση τοποθετείται καταρχήν θετικά απέναντι στη συγκεκριμένη νομοθετική πρωτοβουλία.

Σχετικές ειδήσεις