ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ντράγκι: Απαιτείται πολιτική απόφαση για την Ελλάδα

Ντράγκι: Απαιτείται πολιτική απόφαση για την Ελλάδα

Για ρευστότητα ύψους 118 δισ. ευρώ που έχει δοθεί στις ελληνικές τράπεζες, έκανε λόγο ο πρόεδρος της Ευρωπαικής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι.

Όπως είπε ο κ. Ντράγκι, μιλώντας στην Επιτροπή Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σχετικά με τις τρέχουσες εξελίξεις στην Ευρωζώνη, τα 118 δισ. αντιστοιχούν στο 66% του ΑΕΠ της Ελλάδος, το υψηλότερο στην Ευρώπη

Υπογράμμισε επίσης ότι απαιτείται πολιτική απόφαση για την Ελλάδα.

Ο τραπεζίτης αναφέρθηκε στην ανάγκη επίτευξης συμφωνίας άμεσα λέγοντας πως θα είναι για το συμφέρον όλης της Ευρωζώνης.

Όσον αφορά στη ρευστότητα, ο κ. Ντράγκι σημείωσε ότι ο ELA (Έκτακτος Μηχανισμός Ρευστότητας) θα αυξάνεται, εφόσον οι ελληνικές τράπεζες παραμένουν φερέγγυες και διαθέτουν επαρκή collaterals.

Υποστήριξε ωστόσο ότι η ρευστότητα αυτή δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με τους κανόνες της ΕΚΤ για την κάλυψη των δημοσιονομικών ελλειμμάτων της χώρας.

Επανέλαβε δε ότι για τον λόγο αυτό η ΕΚΤ έχει θέσει το πλαφόν στην έκδοση εντόκων γραμματίων και διαβεβαίωσε ότι η ΕΚΤ θα επανεξετάσει το πλαφόν αυτό, όταν ολοκληρωθεί επιτυχώς η αξιολογηση της ελληνικής οικονομίας από τους θεσμούς και αποφασιστεί η αποδέσμευση της

«Οι αποφάσεις πρέπει να λαμβάνονται από πολιτικούς και όχι κεντρικούς τραπεζίτες»

Ο κ. Ντράγκι τόνισε ότι για την εκταμίευση της βοήθειας την ευθύνη έχει το Eurogroup και όχι η Ευρωπαϊκη Κεντρική Τράπεζα».

«Η ΕΚΤ δεν είναι πολιτικό όργανο, και οι πολιτικές αποφάσεις λαμβάνονται από πολιτικούς και όχι από τραπεζίτες» επεσήμανε.

Σε άλλο σημείο τόνισε πως η διαμορφωθείσα κατάσταση «μας υπενθυμίζει ότι η Ευρωζώνη δεν είναι ολοκληρωμένη» πρόσθεσε ο επικεφαλής της ΕΚΤ.

Σχετικές ειδήσεις