ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

El Mundo: Το παρασκήνιο των συνομιλιών του σαββατοκύριακου στις Βρυξέλλες

El Mundo: Το παρασκήνιο των συνομιλιών του σαββατοκύριακου στις Βρυξέλλες

Για κοροϊδία σε βάρος των Βρυξελλών από μεριάς Ελλάδας κάνει λόγο δημοσίευμα της ισπανικής εφημερίδας «El Mundo», το οποίο επικαλείται πηγές της Ε.Ε..

Οι Βρυξέλλες φαίνονται ενοχλημένες και εξοργισμένες με την Ελλάδα και σύμφωνα με το δημοσίευμα σημειώνουν ότι το σαββατοκύριακο ήταν σαν μια αναπαράσταση του θεάτρου του παραλόγου.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές η πρόταση που αναμενόταν την Πέμπτη δεν έφθασε ποτέ και χαρακτηρίζουν μάλιστα την διαδικασία ως «παραληρηματική».

Όπως σημειώνεται στο δημοσίευμα, την Παρασκευή η Ελλάδα ήθελε να προχωρήσει σε συνομιλίες, ωστόσο φοβούμενοι για τυχόν διαρροές και τηλεφωνικές υποκλοπές, απαίτησαν μια κατά πρόσωπο συμφωνία στις Βρυξέλλες. Έτσι με σκοπό αυτή την κατά πρόσωπο συμφωνία απεστάλη μια… μυστική αντιπροσωπεία, τόσο μυστική που σε διάστημα λίγων ωρών το σύνολο του ελληνικού Τύπου είχε γνώση του ταξιδιού και του σκοπού του.

Όπως επισημαίνεται το Σάββατο, τα τεχνικά κλιμάκια του ΔΝΤ και της ΕΚΤ έφθασαν από από Ουάσιγκτον και Φρανκφούρτη αντίστοιχα στην προγραμματισμένη συνάντηση και περίμεναν να δουν την πρόταση της ομάδας Γιούνκερ.

Σύμφωνα με την εφημερίδα το έγγραφο έφτασε στις πέντε περίπου το απόγευμα του Σαββάτου.

«Μια ενιαία σελίδα με έναν πίνακα, με τους ίδιους αριθμούς που παρουσιάστηκαν στον Μοσκοβισί πέντε ημέρες νωρίτερα και που θεωρήθηκαν ανεπαρκείς, με ιδέες όπως είσπραξη 700 εκατ. ευρώ από την καταπολέμηση της διαφθοράς, που είναι πολύ ωραία, αλλά χωρίς εξηγήσεις πώς θα συμβεί αυτό», αναφέρουν πηγές της Ε.Ε., που επικαλείται η «El Mundo».

Για την πρόταση της ελληνικής αντιπροσωπείας -κατά την άποψη των Βρυξελλών- είχε ζητηθεί κάτι πιο σοβαρό όμως δεν υπήρξε τίποτα καινούργιο ούτε στους αριθμούς αλλά και ούτε στις μεταρρυθμίσεις. Η απάντηση της ελληνικής αντιπροσωπείας ήρθε αργά το βράδυ του Σαββάτου με μια προσαρμογή ύψους 200 εκατ. ευρώ, «υπήρξε μια σύντομη συνάντηση με τους εκπροσώπους των θεσμών, όμως ήταν σαφές ότι δεν υπήρχε η βάση για διαπραγματεύσεις και αναβλήθηκαν», σημειώνει η πηγή την οποία επικαλείται η ισπανική εφημερίδα.

Στόχος ήταν να επανεκκινήσουν οι συνομιλίες την Κυριακή, με την ελληνική αντιπροσωπεία να επιστρέφει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων λίγο αργότερα «με έναν πίνακα με ακριβώς τα ίδια στοιχεία με την προηγούμενη ημέρα», αναφέρεται στο δημοσίευμα.

Σε σχετική ερώτηση των κλιμακίων αν επρόκειτο για τα ίδια στοιχεία και αν υπάρχει κάποια αλλαγή η ελληνική πλευρά είπε πως δεν υπήρχαν αλλαγές και ως αποτέλεσμα η συνάντηση ματαιώθηκε.

Σχετικές ειδήσεις