ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στρατούλης: «Η κυβέρνηση δεν θα κάνει πίσω στις κόκκινες γραμμές»

Στρατούλης: «Η κυβέρνηση δεν θα κάνει πίσω στις κόκκινες γραμμές»

"Θα μείνουμε σταθεροί στις προγραμματικές μας δηλώσεις και η κυβέρνηση δεν θα κάνει πίσω στις κόκκινες γραμμές μας" είπε ο αναπληρωτής Υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Δημήτρης Στρατούλης.

Mιλώντας στον ΑΝΤ1, αναφερόμενος στο ενδεχόμενο αύξησης της εισφοράς εργαζομένων και εργοδοτών – το οποίο φέρεται πως περιέχεται στην αντιπρόταση που έστειλε η κυβέρνηση στους θεσμούς – απέφυγε να απαντήσει ευθέως για το αν όντως θα συμπεριληφθεί στις διαπραγματεύσεις, ως ισοδύναμο για να μην μειωθούν οι συντάξεις.

"Την τελική απόφαση θα την έχει ο Πρωθυπουργός" είπε σχετικά και τόνισε ότι χθες ρωτήθηκε πόσο στοίχισε η μείωση ασφαλιστικών εισφορών στο Δημόσιο.

"Κάθε μήνα το ασφαλιστικό σύστημα στερείται έσοδα πάνω από ένα 1 δις ευρώ, χάρη στην τρόικα" σημείωσε σχετικά.

Το πώς θα διαμορφωθεί η τελική πρόταση είναι θέμα της διαπραγμάτευσης είπε ο κ.Στρατούλης, ξεκαθάρισε ωστόσο ότι "δεν θα υπάρξει καμία μείωση στις συντάξεις".

Αναφορικά με το ενδεχόμενο αύξησης εισφοράς των συνταξιούχων στον ΕΟΠΥΥ, διέψευσε κατηγορηματικά, χαρακτηρίζοντάς το υφεσιάκο μέτρο.

Εκφράζοντας τις αμφιβολίες του για την επίτευξη συμφωνίας, τόνισε ότι "συμφωνία ή θα είναι συμβατή με τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης ή δεν θα υπάρξει και με αυτό το δεδομένο πάει ο Πρωθυπουργός στις διαπραγματεύσεις".

Αναφορικά με το ζήτημα της κατάργησης των πρόωρων συντάξεων από την 1η Ιουλίου του 2015, στο οποίο επιμένουν οι δανειστές, τόνισε ότι ", η διαπραγματευτική ομάδα και η κυβέρνηση με διαβεβαιώνει ότι η όποια προσαρμογή θα γίνει σταδιακά, αν πάνε σε συμφωνία για το 2016 – 2020 θα πρέπει να είναι διασφαλισμένα τα δικαιώματα των ασφαλισμένων και κυρίως των ευάλωτων ομάδων".

Συμπλήρωσε επίσης ότι μόνο τα εφάπαξ που θα έπρεπε να καταβληθούν, στην περίπτωση που ισχύσει από τώρα η κατάργηση των πρόωρων συντάξεων, θα ήταν εξαιρετικά ζημιογόνο για το Δημόσιο ταμείο.

Ο Δημήτρης Στρατούλης τόνισε ότι "η όποια συμφωνία δεν θα ακυρώνει τις προγραμματικές μας δεσμεύσεις, οι οποίες θα εφαρμοστούν έστω και σταδιακά" και συμπλήρωσε:

"Το βασικό δεν είναι αν η κυβέρνηση θα εφαρμόσει τώρα ή μετά από ένα μήνα, αλλά ότι έχουμε μπροστά μας μια πρόταση των δανειστών η οποία ζητά μειώσεις μισθών, κατάργηση ΕΚΑΣ, αύξηση ΦΠΑ, πρόταση που δεν την έχουν πάρει πίσω.

Μέχρι αυτή τη στιγμή στο τραπέζι είναι η πρόταση των δανειστών. Θέλω να είμαι αισιόδοξος ότι η κυβέρνηση θα δώσει τη μάχη της για να μπει τέρμα στη λιτότητα. Πάμε αποφασισμένοι για μια τέτοια συμφωνία".

Διευκρίνισε ωστόσο ότι, "αν πας σε μια διαπραγμάτευση χωρίς το ενδεχόμενο της ρήξης, τότε μην πας καθόλου".

Ερωτηθείς για το τι θα συμβεί σε ενδεχόμενο ρήξης, απάντησε ότι "οι συνέπειες για τους δανειστές θα είναι πολύ χειρότερες από ότι για την Ελλάδα, η οποία μετά από 2-3 μήνες θα ορθοποδήσει".

Σχετικές ειδήσεις