ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πόσα χρήματα κρύβουν οι Έλληνες στα σπίτια τους;

Πόσα χρήματα κρύβουν οι Έλληνες στα σπίτια τους;

Τα 45,20 δις ευρώ έφθασε η αξία των τραπεζογραμματίων που κυκλοφορούσαν στην αγορά τον Μάιο σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Τράπεζα της Ελλάδας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η αξία των τραπεζογραμματίων είναι περίπου ίση με αυτήν του Ιουνίου του 2012 (43,3 δισ) όταν έφθαναν από την Φρανκφούρτη οι περιβόητες αερομεταφερόμενες αποστολές τραπεζογραμματίων.

Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία -τα οποία πλέον έχουν ξεπεραστεί- λόγω των εξελίξεων των τελευταίων ημερών, η εξάρτηση των ελληνικών τραπεζών από την χρηματοδότηση της ΕΚΤ και τον ELAπου αυξήθηκε στο τέλος Μαΐου στα 116,4 δισ. ευρώ από 112,8 δισ. ευρώ που ήταν στο τέλος Απριλίου.

Η χρηματοδότηση των πιστωτικών ιδρυμάτων από το Μηχανισμό Έκτακτης Ρευστότητας ανήλθε στα 77,6 δισ. ευρώ τον Μάιο, ενώ η χρηματοδότηση από την ΕΚΤ διαμορφώθηκε για το ίδιο διάστημα στα 38,8 δισ. ευρώ.

Ωστόσο, μετά από τις αλλεπάλληλες «ενέσεις ρευστότητας», μέσω του ELA, από τις αρχές Ιουνίου μέχρι και σήμερα, ο δανεισμός των τραπεζών από το μηχανισμό αυτό έχει προσεγγίσει πλέον τα 89 δισ. ευρώ.

Σχετικές ειδήσεις