ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μοσκοβισί: Μεταρρυθμίσεις και όχι λιτότητα για την Ελλάδα

Μοσκοβισί: Μεταρρυθμίσεις και όχι λιτότητα για την Ελλάδα

Στην ανάγκη μεταρρύθμισης του πολιτικοοικονομικού συστήματος της Ελλάδας εστίασε ο Πιερ Μοσκοβισί, μιλώντας στην Ολομέλεια της πολιτικής ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, παρουσία και της προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Φώφης Γεννηματά.

«Η Ελλάδα πρέπει να μεταρρυθμίσει το πολιτικοοικονομικό σύστημά της γιατί δεν ανταποκρίνεται στα σημερινά δεδομένα», ανέφερε ο Επίτροπος, ενώ όσον αφορά στις διαπραγματεύσεις της Ελλάδας με τους δανειστές, επισήμανε ότι συχνά τα ζητήματα που απασχολούν τα Μέσα ενημέρωσης, όπως π.χ. το ύψος του ΦΠΑ, είναι μόνον η φανερή πλευρά του παγόβουνου και ότι οι αλλαγές που συζητούνται αφορούν ευρύτερα τον τρόπο λειτουργίας της ελληνικής οικονομίας, της δημόσιας διοίκησης, της δικαιοσύνης κ.ά.

Σχετικά με το ελληνικό δημόσιο χρέος, ο Επίτροπος είπε ότι δεν αναμένει σημαντικές αποφάσεις αύριο και μεθαύριο στις Βρυξέλλες, αλλά και πως η σχετική συζήτηση θα γίνει, αφού οι χώρες της Ευρωζώνης πεισθούν για την αποφασιστικότητα των ελληνικών αρχών να υιοθετήσουν και να εφαρμόσουν διαρθρωτικές αλλαγές. Ο Επίτροπος ανέφερε ακόμα, ότι προς το παρόν χρειάζεται μια παράταση της υφιστάμενης δανειακής σύμβασης, ενώ πως περί το Σεπτέμβριο θα κληθεί η Ευρωζώνη να λάβει αποφάσεις για το αν θα υπάρξει νέο πρόγραμμα για την Ελλάδα, ή κάτι άλλο.

«Οι Βρυξέλλες αναμένουν από τη Βουλή των Ελλήνων να υπερψηφίσει τη συμφωνία όταν αυτή υιοθετηθεί, και από την ελληνική κυβέρνηση να την εφαρμόσει», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μοσκοβισί, ενώ αφού συμπλήρωσε πως «το βασικό ζητούμενο για την Ελλάδα είναι να ανακτήσει τη διεθνή εμπιστοσύνη», κάλεσε την ελληνική κεντροαριστερά, να διαδραματίσει εποικοδομητικό ρόλο στις διαπραγματεύσεις.

Τέλος, ο κ. Μοσκοβισί υπογράμμισε τον εποικοδομητικό ρόλο που διαδραματίζει στις διαπραγματεύσεις για το ελληνικό ζήτημα, ο πρόεδρος της Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι νωρίτερα, ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων στην ΕΕ, έστειλε ιδιαίτερα αισιόδοξα μηνύματα, μέσω twitter, για το ελληνικό ζήτημα.

«Έχει σημειωθεί πρόοδος, είμαι πεπεισμένος ότι η συμφωνία είναι κοντά», έγραψε μια ημέρα μετά το έκτακτο Eurogroup και την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής, συμπληρώνοντας: «Αρχίζουμε να βλέπουμε το φως στο τέλος του τούνελ, η συμφωνία βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής», αφού ωστόσο ξεκαθάρισε πως «δεν είναι απαραίτητη η λιτότητα, αλλά οι μεταρρυθμίσεις για να αλλάξει το ελληνικό οικονομικό μοντέλο».

moskovisi1
moskovisi2 copy
moskovisi3



Παρεμβαίνοντας, από την πλευρά της στη συζήτηση, η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά, παραδέχθηκε πως το κόμμα της φέρει «σοβαρές ευθύνες» για την κρίση, κυρίως για την απροθυμία του να προβεί σε αναγκαίες αλλαγές και μεταρρυθμίσεις, αποδίδοντας ωστόσο ευθύνες και στην «άκριτη πολιτική της σπατάλης και του δημοσιονομικού εκτροχιασμού των κυβερνήσεων της ΝΔ, την περίοδο 2004-2009».

Για τη διαχείριση της κρίσης δανεισμού, η Ελλάδα υποχρεώθηκε σε μια άνευ προηγουμένου βίαιη προσαρμογή, «κυριολεκτικά ως πειραματόζωο», διαπίστωσε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ενώ σχολιάζοντας την παρούσα κατάσταση, σημείωσε πως επί πέντε μήνες, «η χώρα ζει σε μια παραλυτική αβεβαιότητα, κινούμενη μεταξύ Grexit και νέου μνημονίου: η οικονομία βυθίζεται, η ύφεση ξαναγυρίζει, οι μεταρρυθμίσεις απειλούνται, και ό,τι με θυσίες κατακτήσαμε κινδυνεύει να χαθεί».

Η κα Γεννηματά είχε συνάντηση και με τον πρόεδρο της Ευρωβουλής, Μάρτιν Σουλτς, μετά από την οποία δήλωσε πως «ο ελληνικός λαός επιθυμεί μια ολοκληρωμένη συμφωνία που θα εξασφαλίζει την ισότιμη συμμετοχή της χώρας μας στην ευρωζώνη», εκτιμώντας πως «σε αυτή την ευθύνη, η κυβέρνηση δεν ανταποκρίθηκε, εγκλωβισμένη πέντε μήνες στα προεκλογικά ψέματα, τις εσωτερικές της αντιθέσεις και την επικοινωνιακή διαχείριση της προσαρμογής στην πραγματικότητα».

«Αυτή την ώρα, οι εταίροι μας καλούνται να αναγνωρίσουν τις προσπάθειες που έγιναν όλα αυτά τα χρόνια, αλλά και τις δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει από το 2012 και αφορούν και τις περαιτέρω ρυθμίσεις για το χρέος αλλά και αναπτυξιακές πρωτοβουλίες που τόσο πολύ έχει ανάγκη αυτή τη στιγμή η Ελλάδα» ανέφερε μεταξύ άλλων η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.
.

Σχετικές ειδήσεις