ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τρελά κέρδη από το παιχνίδι στο ελληνικό χρέος για έμπειρους παίκτες

Τρελά κέρδη από το παιχνίδι στο ελληνικό χρέος για έμπειρους παίκτες

Αποδόσεις 100% σε δύο μήνες έφερε η αντιφατική εντολή του Αλέξη Τσίπρα να κρατήσει τη χώρα στο ευρώ ...χωρίς μνημόνιο.

Της Μαρίνας Πρωτονοταρίου

Μπορεί το ρίσκο χώρας να απωθεί τους επενδυτές από την Ελλάδα...δεν συμβαίνει όμως το ίδιο και με το χρέος της...αφού αρκετοί επέλεξαν και τόλμησαν να επενδύσουν στο ελληνικό χρέος και διπλασιασαν τα λεφτά τους.

Η Ελλάδα των Μνημονίων, της κρίσης και της ύφεσης, έγινε πραγματικό Ελ Ντοράντο για επενδυτές όπως ο Τζ. Σόρος που τόλμησαν να ρισκάρουν και κέρδισαν.

Τους προηγούμενους λίγους μήνες, η αγωνία και ο κίνδυνος εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, εκτόξευσε τις αποδόσεις και έκανε κάποιους επενδυτές, πολύ πλουσιότερους, αφού επέλεξαν να κλείσουν τα αυτιά τους στις Κασσάνδρες και να αγοράζουν ελληνικό χρέος επωφελούμενοι από τα υψηλά επιτόκιά τους, ποντάροντας στο θετικό σενάριο.

Ετσι αποδείχθηκε, όπως γράφει το bloomberg, σε χθεσινό του αρθρο, ότι η επένδυση στην Ελλάδα είναι πιο αποδοτική από οποιαδήποτε άλλη επένδυση, με βάση τη διαφορά επιτοκίου των ομολόγων της από το χαμήλότερό τους σημείο τον Ιούλιο με το υψηλότερό τους σημείο σήμερα.

Οποιοσδήποτε , εμπειρος αρκετά ώστε να αγοράσει αυτά τα ομόλογα σορτάροντάς τα ταυτόχρονα τα γερμανικά πέτυχε τεράστια κέρδη.

Όπως εξηγεί ο άρθρο, όλα άρχισαν όταν στις 25 Ιανουαρίου ο Α.Τσίπρας αναλαμβάνει την αντιφατική εντολή να σταματήσει τα πέντε χρόνια λιτότητας και να διασφαλίσει τη δόση των 7,2 ευρώ από το ταμείο διάσωσης των ευρωπαιων πιστωτών. Μόλις 6 ημέρες μετά το επιτόκιο του 10ετούς ομολόγου βρέθηκε στο υψηλότερο σημείου του 15μηνου στο 11,2%.

Αν κάποιος αγόραζε το ελληνικό ομόλογο τότε και το κρατούσε μέχρι σήμερα που βρίσκεται στο 8,11% θα είχε κερδίσει 26%.

Λίγες μέρες μετά τη νίκη του Τσίπρα ο Greenspan δήλωσε στο BBC ότι είναι απλά θέμα χρόνου η Ελλάδα να εγκαταλείψει το ενιαίο νόμισμα, εξηγώντας ότι δεν υπάρχει τρόπος να εξασφαλιστεί η συνέχεια του ευρώ χωρίς πολιτική ένωση αφού μόνο η οικονομική ένωση δεν αρκεί.

Το Μάρτιο η εικόνα ήταν βελτιωμένη και η απόδοση του ελληνικού ομολόγου μειώθηκε στο 10,8% (23 Μαρτίου) και είναι τότε που ο δισεκατομυριούχος επενδυτή Τζ.Σόρος δήλωσε στο Bloomberg ότι η Ελλάδα αποστραγγίζεται και ότι πρόκειταο για ένα lose-lose game. Αν ο Σόρος είχε αγοράσει ελληνικά ομόλογα τότε και τα κρατούσε μέχρι σήμερα θα εξασφάλιζε 21% απόδοση από τη διαφορά επιτοκίου, ενώ αν ταυτόχρονα σόρταρε γερμανικά ομόλογα η απόδοσή του θα έφτανε το 25%.

Το κλίμα απαισιοδοξίας κυριάρχησε την πρώτη εβδομάδα του Ιουλίου μετά το όχι του δημοψηφίσματος στα μέτρα λιτότητας. Ηταν τότε που ο Dr. Fratzscher, ο επικεφαλής ανάλυσης της ΕΚΤ έγραψε στο blog του: "Το δημοψήφισμα μεταφράζεται σε μια πολιτική και οικονομική καταστροφή για την Ελλάδα" , προβλέποντας ότι το Grexit που είναι η χειρότερη επιλογή για την Ελλάδα γίνεται όλο και πιο πιθανό.

Όμως οι επενδυτές....είχαν άλλη γνώμη. Η μανία τους για τα ελληνικά ομόλογα φαινόταν από την αύξηση της αξίας τους και ήταν μια ψήφος εμπιστοσύνης στο μέλλον της Ελλάδας.

Αν κάποιος αγνοούσε τις προειδοποιήσεις του Dr. Fratzscher'sκαι αγόραζε ελληνκά ομόλογα απόδοσης 19,2% όταν αυτός έγραφε τα απαισιόδοξα σενάρια στο blog του, και τα είχε κρατήσει μέχρι σήμερα η απόδοση που θα είχε εξασφαλίσει θα ήταν 101 %. Δηλαδή μια επένδυση 100 εκ. δολαρίων τον Ιούλιο θα άξιζε 200 εκ. δολάρια μέσα σε δύο μήνες!

Την ίδια περίοδο όλα τα άλλα ευρωπαϊκά ομόλογα απέδιδαν λίγο πάνω από 1%...

Από τις 24 Μαρτίου τα ευρωπαϊκά ομόλογα έχασαν 3,3% ενώ ένας επενδυτής ελληνικού χρέους κέρδισε 26% μέχρι σήμερα.

Από τις 8 Ιουλίου μέχρι σήμερα, καταλήγει το Bloomberg, δεν υπάρχει καμιά επένδυση σε ομόλογα, commodities ή συνάλλαγμα που να απέδωσε όσο το ελληνικό χρέος. Ετσι, παρότι τόσο οι Ελληνες όσο και οι Ευρωπαίοι δήλωναν την πρόθεσή τους να παραμείνουν στην Ευρωζώνη, η αγωνία για το ευρώ έγινε ο τρόπος να εξασφαλιστούν τεράστια κέρδη σε κάποιους επενδυτές.

Σχετικές ειδήσεις