ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΔΝΤ: Εναλλακτικά μέτρα για τη συμμετοχή των αναδυόμενων χωρών στο μετοχικό κεφάλαιό του

ΔΝΤ: Εναλλακτικά μέτρα για τη συμμετοχή των αναδυόμενων χωρών στο μετοχικό κεφάλαιό του

Η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, δήλωσε ότι το ΔΝΤ μπορεί να κάνει ενδιάμεσα βήματα για να αυξήσει τη συμμετοχή των αναδυόμενων χωρών στο μετοχικό κεφάλαιό του, παρά το αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί στο αμερικανικό Κογκρέσο σχετικά με την έγκριση ευρύτερων μεταρρυθμίσεων στη διακυβέρνηση του Ταμείου.

Οι μεταρρυθμίσεις που συμφωνήθηκαν το 2010 θα έφεραν τη Βραζιλία, την Κίνα, την Ινδία και τη Ρωσία μεταξύ των 10 μεγαλύτερων μετόχων του ΔΝΤ, αλλά δεν έχουν εγκριθεί ακόμη από το αμερικανικό Κογκρέσο, απογοητεύοντας τις αναδυόμενες αγορές που πίεσαν έντονα για περισσότερα δικαιώματα ψήφου και προκαλώντας προειδοποιήσεις από την Ευρώπη για τους κινδύνους απομόνωσης των ΗΠΑ.

Αξιωματούχοι του ΔΝΤ έχουν δηλώσει ότι θα παρουσιάσουν έως τα μέσα Δεκεμβρίου προτάσεις για το πώς θα προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις. Η Λαγκάρντ σημείωσε ότι ο χρόνος περνά. «Εάν αυτό συνεχισθεί για λίγο ακόμη, θα πρέπει να εξετάσουμε εναλλακτικές λύσεις», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου, προσθέτοντας ότι αυτές δεν θα ήταν υποκατάστατο της πλήρους μεταρρύθμισης.

Μία επιλογή είναι η ειδική αύξηση των ποσοστών συμμετοχής των βασικών αναδυόμενων οικονομιών, χωρίς να χρειάζεται καμία αλλαγή στη θέση των ΗΠΑ, αν και η ομάδα των 24 αναπτυσσόμενων χωρών διατήρησε την πίεση για μία πιο ριζική εναλλακτική λύση. Ο Διοικητής της Τράπεζας του Μεξικού, Αγκουστίν Κάρστενς, ο οποίος προεδρεύει του συμβουλευτικού πάνελ του ΔΝΤ, δήλωσε στο Ρόιτερς: «Η καλύτερη δυνατή λύση θα ήταν να διαχειρισθούν οι ΗΠΑ το θέμα αυτό... αυτή είναι η πρώτη - καλύτερη επιλογή και ελπίζουμε να πραγματοποιηθεί».

Ακόμη και μία ειδική αύξηση θα χρειαζόταν την έγκριση της Ουάσιγκτον. Ερωτηθείς, αν οι ΗΠΑ θα στήριζαν ενδιάμεσα μέτρα, ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Τζακ Λιου δήλωσε ότι δεν υπάρχουν δεύτερες - καλύτερες επιλογές. «Θεωρώ ότι υπάρχει και κατανόηση της ανάγκης, και μία αυξανόμενη άνεση με μία προσέγγιση», δήλωσε, προσθέτοντας: «Κανονικά, όταν είναι δύσκολο να γίνουν κάποια πράγματα, τότε είναι που θεωρείται αναγκαίο να γίνουν».

Ο Πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, δήλωσε ότι οι ΗΠΑ πρέπει να αναλάβουν την ευθύνη τους για τους διεθνείς χρηματοπιστωτικούς θεσμούς. «Θα έλεγα ότι είναι προς το συμφέρον των ΗΠΑ να το κάνουν», δήλωσε.

Σχετικές ειδήσεις