ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κόκκινα δάνεια: Στα …νύχια των ξένων funds οι περιουσίες των Ελλήνων

Κόκκινα δάνεια: Στα …νύχια των ξένων funds οι περιουσίες των Ελλήνων

Έτοιμα να πουληθούν σε ξένα funds, τα οποία … καραδοκούν στη γωνία, είναι τα κόκκινα δάνεια των Ελλήνων.

«ΠΑΡΑΘΥΡΟ» ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΠΩΛΗΣΗ ΤΩΝ ΜΗ ΕΞΥΠΗΡΕΤΟΥΜΕΝΩΝ ΔΑΝΕΙΩΝ ΣΕ ΞΕΝΑ FUNDS

Οι περισσότεροι Έλληνες αδυνατούν πλέον λόγω της κατάρρευσης της πραγματικής οικονομίας να εξοφλήσουν τις δόσεις των δανείων τα οποία συνήψαν σε άλλο οικονομικό περιβάλλον και αντί να βρεθεί λύση για τη διευκόλυνση νοικοκυριών και επιχειρήσεων, φαίνεται πως η εξέλιξη θα είναι δραματική.

Η επιθυμία των δανειστών να πωληθούν τα δάνεια σε ξένες εταιρίες, οι οποίες θα αναλάβουν την είσπραξή τους φαίνεται πως δρομολογείται.

Μάλιστα, για πρώτη φορά το άφησε …εμμέσως ανοιχτό και ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης, αποφεύγοντας να το διαψεύσει.

Για την ακρίβεια, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για το εάν υπάρχει ενδεχόμενο πώλησης κόκκινων δανείων σε επενδυτικούς οργανισμούς του εξωτερικού, επέμεινε ότι η διαπραγμάτευση με τους θεσμούς βρίσκεται σε εξέλιξη.

Ο ίδιος σημείωσε ότι δεν θα έχει κατατεθεί έως το τέλος Οκτωβρίου το νομοσχέδιο για τη ρύθμιση των κόκκινων δανείων, καθώς η διαπραγμάτευση με τους θεσμούς βρίσκεται σε εξέλιξη και δεν προβλέπεται να έχει ολοκληρωθεί εντός του επόμενου δεκαπενθημέρου.

Όπως φαίνεται η εξέλιξη αυτή δεν θα είναι άσχετη με τη εντατικοποίηση της διαδικασίας για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών καθώς τα κόκκινα δάνεια φτάνουν πλέον τα 100 δισ. ευρώ.

Επιθυμία των δανειστών είναι να μην γίνει μεταφορά των μη εξυπηρετούμενων δανείων σε ενδιάμεσο φορέα, όπως αρχικά πρότεινε η κυβέρνηση και επιμένουν να διαχειρίζεται η κάθε τράπεζα τα δικά της δάνεια.

Αν τελικά γίνει αυτό, οι τράπεζες θα έχουν τη δυνατότητα να πωλήσουν μέρος των δανείων σε ιδιωτικές εταιρείες οι οποίες θα αναλάβουν την είσπραξή τους με όποιο τρόπο μπορούν.

Έτσι, οι περιουσίες των πολιτών θα βγαίνουν στο «σφυρί» μέσα σε μια νύχτα.

Διαψεύδει ο Σταθάκης

O Υπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, Γιώργος Σταθάκης, αργά το απόγευμα της Δευτέρας 12 Οκτωβρίου διέψευσε οποιαδήποτε αναφορά του αποδίδεται σχετικά με συμφωνία για τον χειρισμό των «κόκκινων δανείων».

Σε ανακοίνωση του υπουργείου αναφέρεται ότι «σε συνέντευξη Τύπου που προηγήθηκε, ο Υπουργός διέψευσε ότι θα υπάρξει νομοθετική ρύθμιση εντός του μήνα και παρέπεμψε στην πάγια θέση ότι το ζήτημα αποτελεί αντικείμενο διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς».

Σχετικές ειδήσεις