ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αλλάζουν όλα στη φορολογία

Αλλάζουν όλα στη φορολογία

Σήμερα αναμένονται οι τελικές ανακοινώσεις για τον ΦΠΑ στην εκπαίδευση ή τα περίφημα ισοδύναμα αν τελικά υπάρξουν καθώς προς το παρόν πέπλο μυστηρίου και αντιφατικών πληροφοριών καλύπτει τις προθέσεις της κυβέρνησης.

Νέο φορολογικό τοπίο.. κάθε μέρα - Εντός των επομένων ωρών οι κυβερνητικές ανακοινώσεις

Της Μαρίνας Πρωτονοταρίου

Εντός των επομένων ωρών θα υπάρξουν κυβερνητικές ανακοινώσεις για τα ισοδύναμα του ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση, όπως είπε χθες στη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης, εισηγούμενος τις τροπολογίες που κατέθεσε στο πολυνομοσχέδιο για το δεύτερο «πακέτο» προαπαιτουμένων.

«Είναι σαφές ότι δεν καταργούμε τον ΦΠΑ στην εκπαίδευση, παρά λύνουμε το θέμα των παρατάσεων. Το θέμα αυτό είναι σε συζήτηση και θα υπάρξουν ανακοινώσεις μέχρι αύριο» επανέλαβε ο Τρ. Αλεξιάδης. Μαζί με το ΦΠΑ της εκπαίδευσης έρχεται σταδιακά το επόμενο διάτημα πλειάδα φορολογικών διευκρινήσεων για πολλούς διαφορετικούς τομείς.

Φοροδιαφυγή και ταξινομήσεις αυτοκινήτων

Ακόμη, αναφορικά με την τροπολογία που αφορά στην επιλογή υποθέσεων φοροδιαφυγής προς έλεγχο, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών είπε ότι ενισχύεται η διάταξη του 2013, η οποία, με μια γενική διατύπωση, προσδιόριζε ότι με αποφάσεις της ΓΓ Δημοσίων Εσόδων μπορούσε να γίνει επιλογή των υποθέσεων, που θα προωθηθούν προς έλεγχο. Τώρα γίνεται πιο συγκεκριμένη η ρύθμιση για το ποιες υποθέσεις θα επιλεγούν κατ' έτος και με ποια κριτήρια, ανέφερε συγκεκριμένα ο Τρύφωνας Αλεξιάδης.

Σχετικώς με την τροπολογία που αφορά στα ζητήματα των συντελεστών του τέλους ταξινόμησης των αυτοκινήτων, ο αρμόδιος υπουργός τόνισε πως ικανοποιείται ένα αίτημα της εμπορίας αυτοκινήτων για να τακτοποιηθούν θέματα εισαγωγών αυτοκινήτων, πωλήσεων κ.λπ. Με άλλη ρύθμιση, τακτοποιούνται τα θέματα σχετικά με την εκκαθάριση του Οργανισμού Κωπαΐδας.

Φορολογικές ζώνες
Στα σχέδια του υπουργού, όπως αποκάλυψε είναι επίσης η δημιουργία ειδικών φορολογικών ζωνών στη Βόρεια Ελλάδα για την τόνωση των επενδύσεων. Όπως είπε ο κ. Αλεξιάδης, «μια ελληνική επιχείρηση που πουλάει ουίσκι στην ακριτική Ελλάδα χρεώνει τον πελάτη της ειδικό φόρο κατανάλωσης 11 ευρώ, ενώ στην αμέσως γειτονική χώρα χρεώνεται φόρος μόλις 3 ευρώ».

Επίσης ο υπουργός εξήγγειλε αλλαγές στη φορολογία των καπνικών προϊόντων με βάση τις βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές στην κατεύθυνση της καταπολέμησης του λαθρεμπορίου.
Ο Τρύφων Αλεξιάδης κατέγραψε τις αλλαγές στις οποίες πρόκειται να προχωρήσει το επόμενο διάστημα η κυβέρνηση στο μέτωπο της φορολογίας.

Φορολογία επιχειρήσεων-εισοδήματος

Μετά από κοινωνικό διάλογο θα υπάρξουν ρυθμίσεις στη φορολογία των επιχειρήσεων με στόχο την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητά τους, οι οποίες παράλληλα θα λαμβάνουν υπόψη την ύφεση που επικρατεί στην ελληνική οικονομία. Θα υπάρξουν και αλλαγές στη φορολογία εισοδήματος φυσικών προσώπων για τα εισοδήματα του 2015 και του 2016.

Αδήλωτα εισοδήματα-Περιουσιολόγιο

Θα προωθηθεί ρύθμιση για την εθελοντική δήλωση αδήλωτων εισοδημάτων στο εσωτερικό και το εξωτερικό με αυστηρές ποινές για όσους αποκρύψουν οικονομικά στοιχεία τους.
Θα ακολουθήσει το Περιουσιολόγιο στο οποίο όλοι οι φορολογούμενοι θα κληθούν να δηλώσουν τα περιουσιακά στοιχεία τους, ακόμη και έργα τέχνης μεγάλης αξίας. Διευκρίνισε πάντως ότι το περιουσιολόγιο δεν πρόκειται να αξιοποιηθεί για την επιβολή φόρου περιουσίας.

Εξομοίωση αντικειμενικών

Το 2016 θα εξομοιωθούν ο αντικειμενικές με τις αγοραίες τιμές των ακινήτων και στη βάση αυτή θα οικοδομηθεί και ο νέος φόρος ακίνητης περιουσίας.

Η επέκταση ηλεκτρονικών πληρωμών φέρνει έσοδα

Εντός του επόμενου έτους θα εγκατασταθούν στην αγορά μηχανήματα ηλεκτρονικών πληρωμών προκειμένου να επεκταθούν οι πληρωμές με τη χρήση πλαστικού χρήματος και να περιοριστεί η φοροδιαφυγή. Όπως είπε για ορισμένες επιχειρήσεις (με κριτήρια γεωγραφικά, μεγέθους κ.ά.) ορισμένες συναλλαγές θα γίνονται στο μέλλον υποχρεωτικά με ηλεκτρονική διαδικασία, ενώ σε βάθος χρόνου (όχι πάντως το 2016), για επιχειρήσεις που θα αποδίδουν άμεσα και ηλεκτρονικά το ΦΠΑ, θα έχουν πλήρως ψηφιοποιήσει τις συναλλαγές τους με προμηθευτές και θα είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους, μπορούν να δοθούν κίνητρα με τη μορφή της μείωσης των φορολογικών συντελεστών.

Η προμήθεια POS θα γίνει σταδιακά υποχρεωτική για τις επιχειρήσεις κατά την έναρξη λειτουργίας (όπως ισχύει για την ταμειακή μηχανή) και σταδιακά σε λειτουργούσες επιχειρήσεις με κριτήριο τον κλάδο και την περιοχή εγκατάστασης.

Επίσης η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενo να δοθεί δυνατότητα εγκατάστασης συστημάτων POS ακόμη και στους επιχειρηματίες που ανήκουν στον «Τειρεσία», από τις αρχές του έτους να είναι υποχρεωτική η χρήση συστημάτων POS σε όποιον ανοίγει επιχείρηση, να υπάρχει ακατάσχετο για τις τράπεζες και το δημόσιο από τους λογαριασμούς αυτών των χρημάτων, να μπορεί κάθε επιχείρηση να ανοίγει λογαριασμό με χρήματα από POS και με ποσά από αυτόν τον λογαριασμό να κάνει ηλεκτρονικές συναλλαγές (π.χ. πληρωμή προμηθευτών).

Η επίπτωση των ηλεκτρονικών πληρωμών στην αύξηση των εσόδων είναι άμεση αφού σύμφωνα με τον υπουργό υπήρξε θεαματική βελτίωση των εσόδων από ΦΠΑ στις νησιωτικές περιοχές τον Αύγουστο από τις δραστηριότητες διαμονής και εστίασης, τα οποία από 19 εκατ. το 2013 και 14 εκατ. το 2014, φέτος υπερδιπλασιάστηκαν φτάνοντας στα 29 εκατ. ευρώ, κάτι που απέδωσε πάντως και στην ένταση των ελέγχων.

Σχετικές ειδήσεις