ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αποκάλυψη–ΣΟΚ για «κόκκινα» δάνεια: Οι Έλληνες χάνουν τα σπίτια τους – Μόνο το 30% θα προστατευτεί

Αποκάλυψη–ΣΟΚ για «κόκκινα» δάνεια: Οι Έλληνες χάνουν τα σπίτια τους – Μόνο το 30% θα προστατευτεί

Τη σοκαριστική πρόταση της Αθήνας για την προστασία της πρώτης κατοικίας όσων έχουν «κόκκινα» δάνεια, από πλειστηριασμό, φέρνει στο φως της δημοσιότητας το γερμανικό πρακτορείο MNI.

Επικαλούμενο έγγραφα από τις πρόσφατες συνεδριάσεις του EWG, του Eurogroup και του Ecofin, από τις 8 και 10 Νοεμβρίου, το πρακτορείο υποστηρίζει πως η τελική ελληνική πρόταση προς τους δανειστές προβλέπει προστασία της πρώτης κατοικίας μόνο για το 30% των δανειοληπτών, καθώς εκείνη που προέβλεπε προστασία του 56% (μέσο όρο) των περιπτώσεων απερρίφθη ως πολύ γενναιόδωρη!

Σύμφωνα έτσι πάντα με το ΜΝΙ, η αναθεωρημένη πρόταση -που περιλαμβάνει μάλιστα επίσπευση των δικαστικών διαδικασιών- «ο πραγματικός αριθμός όσων έχουν πλήρη προστασία θα είναι στην πραγματικότητα 25-30%».

Παράλληλα, υψηλόβαθμος αξιωματούχος φέρεται να επιβεβαίωσε ότι οι πιστωτές θέλουν μόνο το περίπου 25% των δανειοληπτών να καλύπτονται από τον αναθεωρημένο νόμο, αλλά και να αρθεί αυτός σταδιακά έως τον Ιανουάριο του 2018.

Όσον αφορά δε στο εισοδηματικό όριο, η Κομισιόν θέλει το εισόδημα να είναι 1,5 φορά το ελάχιστο αποδεκτό κόστος διαβίωσης, το οποίο αντιστοιχεί σε περίπου 31.000 ευρώ για τετραμελή οικογένεια, να πέσει στο 1,35 το 2017 και να εξαλειφθεί το 2018.

Αξίζει τέλος να σημειωθεί πως το γερμανικό πρακτορείο υποστηρίζει επίσης πως ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, βάσει των εγγράφων, φέρεται να αποδέχεται πως η συμφωνία του Ιουλίου σχετικά με τα «κόκκινα» δάνεια ήταν, αλλά και ότι η Ελλάδα χρειάζεται να κινηθεί προς τη θέση των Θεσμών.

Διαβάστε ΕΔΩ τι συζητήθηκε στη νέα συνάντηση με τους δανειστές.

Σχετικές ειδήσεις