Σήμερα οι αποφάσεις για τα Τέλη Κυκλοφορίας: Ποιοι χάνουν και ποιοι κερδίζουν

Newsroom Newsroom

Σήμερα οι αποφάσεις για τα Τέλη Κυκλοφορίας: Ποιοι χάνουν και ποιοι κερδίζουν

Σήμερα Δευτέρα ανακοινώνει - εκτός άλλου απροόπτου, στο παρά ένα - ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρ. Αλεξιάδης τις αλλαγές στα τέλη κυκλοφορίας.

Τα ειδοποιητήρια για την πληρωμή των νέων τελών κυκλοφορίας αναμένεται να αναρτηθούν στο Taxisnet μέχρι το τέλος του μήνα με την προθεσμία να λήγει κανονικά στο τέλος Δεκεμβρίου και ανοιχτό το ενδεχόμενο παράτασης.

Το σχέδιο που έχει εκπονήσει ο Τρ. Αλεξιάδης και οι επιτελείς του προβλέπει τρεις κύριες αλλαγές:

1) Καθιερώνεται μειωμένος συντελεστής για ΙΧ παλαιότητας. Πρόκειται για οχήματα που αποκτήθηκαν πριν από την 1η Ιανουαρίου 2006, με την έκπτωση να κυμαίνεται στο 10%.
2) Θεσπίζεται μείωση του ορίου απαλλαγής από την υποχρέωση καταβολής τελών κυκλοφορίας. Αφορά μόνον όσους ιδιοκτήτες απέκτησαν ΙΧ μετά την 1η Νοεμβρίου 2010, οι οποίοι δεν ήταν υποχρεωμένοι να καταβάλλουν τέλη κυκλοφορίας, ακόμη και κι αν το ΙΧ τους εξέπεμπε ρύπους έως και 100 γραμμάρια διοξειδίου του άνθρακα ανά χιλιόμετρο. Με την εν λόγω αλλαγή, το όριο μειώνεται από τα 100 γραμμάρια στα 89 γραμμάρια.
3) Για τα ΙΧ που κυκλοφόρησαν μετά την 1η Νοεμβρίου 2010 και οι ιδιοκτήτες των οποίων πληρώνουν τέλη κυκλοφορίας βάσει των ρύπων που εκπέμπουν, το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών προβλέπει αυξήσεις από 10 έως 30 λεπτά του ευρώ.

Ποιοι χάνουν και ποιοι κερδίζουν

Μεγάλοι χαμένοι αποδεικνύονται όσοι απέκτησαν ΙΧ μετά το 2006 και έως το 2010, καθώς για αυτοκίνητα άνω των 1.400 κυβικών έρχονται αυξήσεις της τάξης των 10 - 40 ευρώ. Στον αντίποδα, για τα ΙΧ παλαιότητας, προβλέπονται μειώσεις στα τέλη κυκλοφορίας από 10 έως και 130 ευρώ.

Την ίδια ώρα παραμένει η αναμονή για τις αποφάσεις σχετικά με το θέμα της απόσυρσης.
Η ισχύς του μέτρου λήγει στις 20 Δεκεμβρίου 2015 με την κυβέρνηση να μην έχει αποφασίσει για ενδεχόμενη παράταση της ευνοϊκής ρύθμισης το 2016.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
DPG NETWORK
ened ΜΕΛΟΣ ΕΝΕΔ Monetized by DPG Digital Media ©2010-2020 Newsbomb.gr - All rights reserved