ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΙΚΑ: Έρχεται «κούρεμα» 20% στην κρατική επιχορήγηση προς το ταμείο

ΙΚΑ: Έρχεται «κούρεμα» 20% στην κρατική επιχορήγηση προς το ταμείο

Ενδεχόμενες περικοπές στις κύριες συντάξεις του ΙΚΑ το 2016 έχει ήδη «προβλέψει» η κυβέρνηση την ίδια στιγμή που -όπως η ίδια διατείνεται- δίνει όλο το βάρος της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές στην αύξηση κατά 1-2% των εργοδοτικών εισφορών κόντρα στην άμεση μείωση των κύριων συντάξεων που ζητούν.

Και αυτό γιατί όπως αναφέρουν αξιόπιστες πηγές του capital.gr στο υπ. Εργασίας η μείωση της κρατικής χρηματοδότησης κατά 458 εκατ. ευρώ που προβλέπει ο κρατικός προϋπολογισμός για το 2016 προς τα συνταξιοδοτικά ταμεία θα "πέσει" σχεδόν όλη πάνω στο ΙΚΑ, στερώντας του το 5% των εσόδων του.

Την ίδια στιγμή, κυβερνητικές πηγές αναφέρουν πως η πρόταση της ελληνικής πλευράς για by pass των εισφορών που καταβάλλονται υπέρ ΟΑΕΔ στο ΙΚΑ δεν έχει τη σύμφωνη γνώμη των δανειστών, μιας και αυτό πρακτικά ήδη... συμβαίνει μέσω της άτυπης παρακράτησης αυτών των εισφορών από το ΙΚΑ.

Σήμερα στις 11.30 πμ ξεκινά το κρίσιμο ραντεβού μεταξύ του υπ. Εργασίας, κ. Γιώργου Κατρούγκαλου και των εκπροσώπων των θεσμών, ενώ σε εξέλιξη από σήμερα το πρωί βρίσκεται η συνάντηση των τεχνικών κλιμακίων των δύο πλευρών, με τον γενικό γραμματέα Κοινωνικής Ασφάλισης, κ. Νίκο Φράγκο να εμπλέκεται σ' αυτή ήδη από τις 16.00.

Ζητούμενη η μείωση της κρατικής χρηματοδότησης

Στο επίκεντρο της όλης διαπραγμάτευσης παραμένει -πέρα από το ένα ή το άλλο σενάριο που πέφτει στο τραπέζι των συναντήσεων των δύο πλευρών- η μείωση της κρατικής χρηματοδότησης προς τα ταμεία, τόσο της κύριας όσο και της επικουρικής ασφάλισης. Αυτό έχει αποτυπωθεί άμεσα και έμμεσα στον κρατικό προϋπολογισμό του 2016 που ψηφίστηκε τα χαράματα της περασμένης Κυριακής.

  • Τα κρατικά κονδύλια που δικαιούνται τα συνταξιοδοτικά ταμεία το 2016 για να πληρώσουν κύριες συντάξεις (πλην Δημοσίου) ύψους 23,776 δισ. ευρώ φέτος ανέρχονται σε 9,496 δισ. ευρώ έναντι 9,954 δισ. ευρώ το 2015 (- 4,6%).
  • Την ίδια στιγμή, οι δαπάνες για τις επικουρικές συντάξεις αναμένεται να είναι κατά 10% λιγότερες (394 εκατ. ευρώ) το 2016 σε σχέση με το 2015, μιας και σύμφωνα με το κυβερνητικό σχέδιο επίκειται μείωση των "υψηλών" επικουρικών συντάξεων που κατά βάση δίνονται σε συνταξιούχους του Δημοσίου και των πρώην ΔΕΚΟ. Έτσι θα μειωθεί και εμμέσως η κρατική χρηματοδότηση προς το Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ).

Το μεγαλύτερο μερίδιο της μείωσης της κρατικής χρηματοδότησης προς τα ταμεία κύριας ασφάλισης φαίνεται πως θα λάβει το ΙΚΑ. Και αυτό παρά το γεγονός ότι το ΙΚΑ επιβιώνει οικονομικά με αναλογικά χαμηλότερη κρατική χρηματοδότηση σε σχέση με τα άλλα συνταξιοδοτικά ταμεία.

Μέχρι φέτος το ΙΚΑ κάλυπτε το 1/5 των αναγκών του για καταβολή συντάξεων από την χρηματοδότηση του κρατικού προϋπολογισμού. Αντίθετα οι κρατικές "ενέσεις" για την καταβολή των συντάξεων του ΟΑΕΕ ξεπερνούν το 50%, στον ΟΓΑ το 80% και το 90% στο ΝΑΤ.

Τι απώλειες θα υποστεί το ΙΚΑ

Ωστόσο, αυτό δεν εμποδίζει το υπουργείο Εργασίας να εξετάζει να φορτώσει τη μείωση της κρατικής χρηματοδότησης που προβλέπει ο κρατικός προϋπολογισμός του 2016 προκειμένου να πιαστούν οι δημοσιονομικοί στόχοι, πάνω στο ΙΚΑ. Και αυτό γιατί το ΙΚΑ εμφανίζει αύξηση των εσόδων από ασφαλιστικές εισφορές κατά το τρέχον β' εξάμηνο του 2015.

Αν κυλήσει ομαλά, η όλη διαδικασία διαπραγμάτευσης με τους δανειστές, η αυξητική αυτή τάση στα έσοδα του ΙΚΑ από εισφορές θα συνεχιστεί και με το ...παραπάνω το 2016, σημειώνουν πηγές του capital.gr από το υπ. Εργασίας.

Η αφαίρεση 400 - 450 εκατ. ευρώ από την κρατική χρηματοδότηση προς το ΙΚΑ θα σημάνει:

  • μία μείωση της τάξεως 20%, μιας και εκτιμάται ότι θα λάβει από το κράτος 2,3 δισ. ευρώ το 2016 αντί 2,7 δισ. ευρώ που έλαβε φέτος
  • τη δημιουργία μίας επιπλέον "τρύπας" 5% στον ήδη ελλειμματικό προϋπολογισμό του.

Εκτός από την αύξηση των εσόδων από εισφορές, στο Υπ. Εργασίας έχουν ήδη "εγγράψει" στον προϋπολογισμό του "κουμπαρά" του Ασφαλιστικού Κεφαλαίου Αλληλεγγύης Γενεών (ΑΚΑΓΕ) τη άντληση 250 -300 εκατ. ευρώ το 2016 προκειμένου να κλείσουν ταμειακά το έλλειμμα του ΙΚΑ.

Πηγή: capital.gr

Σχετικές ειδήσεις