ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Αίμα» θέλουν οι δανειστές: Όχι στην Εθνική Σύνταξη - Καταργείστε το εφάπαξ

«Αίμα» θέλουν οι δανειστές: Όχι στην Εθνική Σύνταξη - Καταργείστε το εφάπαξ

Να μείνουν ανασφάλιστοι οι Έλληνες επιδιώκουν προφανώς οι δανειστές, καθώς, όπως διεφάνη από τις διαπραγματεύσεις που άρχισαν για το ασφαλιστικό, υπάρχει μεγάλη αντίδραση για τη διασφάλιση της Εθνικής Σύνταξης με 15 χρόνια εργασίας.

ΔΕΝ ΘΕΛΕΙ ΚΑΤΟΧΥΡΩΣΗ ΕΘΝΙΚΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ ΜΕ 15ΕΤΙΑ ΤΟ ΚΟΥΑΡΤΕΤΟ – ΚΙ ΑΛΛΕΣ ΘΥΣΙΕΣ ΖΗΤΗΣΕ Η ΒΕΛΚΟΥΛΕΣΚΟΥ ΤΟΥ ΔΝΤ ΜΙΛΩΝΤΑΣ ΣΕ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ

Παρά το γεγονός ότι η ανεργία «καλπάζει» και ολοένα και περισσότεροι Έλληνες στερούνται ασφάλισης και ενσήμων, φαίνεται ορατή η πιθανότητα να μην μπορεί να «κλειδώσει» ούτε ένα μίνιμουμ δίχτυ προστασίας με τη διασφάλιση μιας μικρής σύνταξης.

Το «επιχείρημα» των δανειστών είναι ότι η καταβολή της Εθνικής Σύνταξης σε όλους ανεξαιρέτως τους ασφαλισμένους με τη συμπλήρωση 15 ετών εργασίας δημιουργεί «αντικίνητρα» για την ασφάλιση και ανατρέπει τη σχέση εισφορών – παροχών.

Οι εκπρόσωπου του κουαρτέτου αντιπροτείνουν στην ελληνική πλευρά να καταβάλλεται η Εθνική Σύνταξη, είτε με 20 χρόνια απασχόλησης ή με την καθιέρωση εισοδηματικών κριτηρίων αν πρέπει να καταβληθεί στην 15ετία.

Είναι εύλογο ότι με την ύφεση και την κατακρήμνιση των συνθηκών στην αγορά εργασίας, η συμπλήρωση 20ετίας είναι πολύ δύσκολη και προφανώς ένα μεγάλο τμήμα του πληθυσμού θα οδηγηθεί σε πλήρη φτωχοποίηση και περιθωριοποίηση.

Η κοινωνική ασφάλιση έχει τεθεί στο «στόχαστρο» των δανειστών καθώς εξαρχής ήταν συγκεκριμένη και άκαμπτη η θέση τους και για το ΕΚΑΣ, το οποίο τελικά θα καταργηθελι σταδιακά ως το 2019 και σε ορισμένες περιπτώσεις θα αντικατασταθεί με το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα.

Θέλουν και πλήρη κατάργηση του εφάπαξ !

Οι δανειστές αξιώνουν επίσης πλήρη κατάργηση του εφάπαξ και εθνική σύνταξη κάτω από 300 ευρώ!

Στη διάρκεια των διαπραγματεύσεων, οι δανειστές προέβαλαν τις ακραίες απαιτήσεις τους και απέρριψαν κάθε πρόταση από την ελληνική πλευρά.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Real News», έκριναν όλα τα ποσά που προτείνονται από την ελληνική πλευρά ως «ακοστολόγητες ιδέες»

Βελκουλέσκου: Θέλει κι άλλες θυσίες

Οι διαθέσεις των δανειστών αποτυπώνονται και στις δηλώσεις που έκανε σήμερα Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου, η εκπρόσωπος του ΔΝΤ στην Τρόικα Ντέλια Βελκουλέσκου, μιλώντας σε επενδυτικό συνέδριο στη Νέα Υόρκη.

Η κυρία Βελκουλέσκου ζήτησε πρόσθετες μεταρρυθμίσεις στο ασφαλιστικό και συνταξιοδοτικό, προκειμένου να επιτευχθεί πρωτογενές πλεόνασμα.

Όπως είπε, οι πρωτοβουλίες που έχουν ληφθεί μέχρι στιγμής στο μέτωπο αυτό δεν ήταν ικανές να αποκαταστήσουν τη βιωσιμότητα του Δημόσιου Χρέους της χώρας.

Σχετικές ειδήσεις