ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τραπεζίτες: Ποιοι έπαιρναν δάνεια για ΕΝΦΙΑ και... σκάφη!

Τραπεζίτες: Ποιοι έπαιρναν δάνεια για ΕΝΦΙΑ και... σκάφη!

Πριν από μερικά χρόνια – κι ενώ τα Μνημόνια ήταν σε πλήρη εφαρμογή - ένας υψηλόβαθμο στέλεχος ελληνικής τράπεζας αιτήθηκε και έλαβε δάνειο για να πληρώσει τον ΕΝΦΙΑ. Την ίδια ώρα αποκαλύφθηκε ότι είχε «μεταναστεύσει» σε τράπεζα του εξωτερικού περί τα 8 εκατ., ευρώ!

ΜΕΓΑΛΗ ΕΡΕΥΝΑ ΣΕ ΕΞΕΛΙΞΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΣΟ ΝΟΜΙΜΕΣ ΗΤΑΝ ΟΙ ΕΓΓΥΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΔΑΝΕΙΩΝ ΠΟΥ ΕΠΑΙΡΝΑΝ ΣΤΕΛΕΧΗ ΤΡΑΠΕΖΩΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΤΟΥΣ 'Η «ΔΙΚΑ» ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΩΠΑ

Δυστυχώς, δεν είναι η μοναδική περίπτωση που έχει μπει στο στόχαστρο μεγάλης έρευνας από τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (SSM) με την συνδρομή στοιχείων από το υπουργείο Οικονομικών.

Τι αναζητούν;

Το υπουργείο Οικονομικών –μέσω των εκπροσώπων του στα διοικητικά συμβούλια των τραπεζών – έχει ζητήσει στοιχεία για δάνεια που έχουν δοθεί σε τραπεζικά στελέχη και υπό ποιος όρους και εγγυήσεις.

Ανάλογο αίτημα έχει στείλει και ο SSM. Ενδιαφέρον έχει πως στο στόχαστρο δεν βρίσκονται μόνον τα στελέχη των τραπεζών που έχουν λάβει δάνειο, αλλά και συγγενείς τους! Στόχος τους σε πρώτη φάση είναι η πλήρης χαρτογράφησης αυτής της κατηγορίας χορηγήσεων για την οποία έχει γίνει και στο παρελθόν ανάλογη έρευνα.

Ήταν λίγο πριν την πρώτη ανακεφαλαιοποίηση το 2013 όταν η Black Rock είχε ελέγξει τέσσερις συστημικές τράπεζες.

Τότε είχαν προκύψει σημαντικά στοιχεία για στελέχη τραπεζών και «συνδεδεμένα πρόσωπα» που είχαν πάρει δάνεια για αγορές ακινήτων, οικοπέδων αλλά και σκαφών!

Ενδεικτικό είναι το παράδειγμα δανείου που έχει χορηγηθεί σε κορυφαίο στέλεχος τράπεζας για την αποπληρωμή του ΕΝΦΙΑ, τη στιγμή που το ίδιο εμφανίζεται να έχει βγάλει στο εξωτερικό περίπου 8 εκατ. ευρώ.

Όμως, δεν είναι το μοναδικό ενδιαφέρον από εκείνη την περίοδο ελέγχου των «κόκκινων δανείων» των τεσσάρων συστηματικών τραπεζών. Το συνολικό ύψος των δανείων από στελέχη τραπεζών είχε κρατηθεί επτασφράγιστο μυστικό από την Τράπεζα της Ελλάδας.

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, στην Ελλάδα όπου το Δημόσιο έχει δανειστεί περίπου 50 δισ., ευρώ για τη σωτηρία των τραπεζών, τα δάνεια που έχουν χορηγηθεί στους τραπεζίτες, είτε με τη μορφή σύνθετων χρηματοδοτικών διευκολύνσεων (credit facilities), είτε με συνήθεις όρους. Η εξέταση των όρων με τους οποίους έχουν χορηγηθεί τα συγκεκριμένα δάνεια, αποτελεί το πρώτο βήμα για την βελτίωση της τραπεζικής διακυβέρνησης (banking governance), η οποία αποτελεί μέτρο για το οποίο η Κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να υλοποιήσει στο νέο Πρόγραμμα που συμφωνήθηκε με τους δανειστές το περασμένο καλοκαίρι. Προς αυτήν την κατεύθυνση έχουν ασκηθεί ισχυρές πιέσεις κυρίως από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ενόψει και της αξιολόγησης των διοικήσεων που προβλέπει ο νέος Νόμος για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Δείτε σχετικό ρεπορτάζ στο CNN.

Το παράδειγμα της Κύπρου

Στη Κύπρο τα στοιχεία των αντίστοιχων ερευνών αντιμετωπίστηκαν διαφορετικά. Καταρχήν αφέθηκε η… διαρροή τους στον Τύπο με ότι συνεπάγεται αυτό.

Χαρακτηριστικά αναφέρουμε πως το ύψος των δανείων που έλαβαν μέλη του διοικητικού συμβουλίου δύο τραπεζών –δίχως τις απαραίτητες νόμιμες εγγυήσεις - έφταναν το 2011, το 1 δισ., ευρώ!

Η συνέχεια δόθηκε στα δικαστήρια…

Σχετικές ειδήσεις