ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έρχεται το Περιουσιολόγιο... απαγορεύεται το σεντούκι

Έρχεται το Περιουσιολόγιο... απαγορεύεται το σεντούκι

Με το Περιουσιολόγιο και τις διατάξεις για επαναπατρισμό κεφαλαίων το ΥΠΟΙΚ προσπαθεί να μαζέψει τα κεφάλαια του εξωτερικού και αυτά που είναι κρυμμένα στο στρώμα...με κάθε τρόπο.

Της Μαρίνας Πρωτονοταρίου

Και σύντομα, οι αποταμιεύσεις που αποσύρθηκαν από τις τράπεζες τον τελευταίο χρόνο, ακόμη κι αν είναι νόμιμα φορολογημένες, αν δεν γυρίσουν πίσω στις τράπεζες δεν θα μπορούν να δικαιολογήσουν αγορές ή να αποτελέσουν τεκμήριο.

Ο γρίφος της φορολογικής αντιμετώπισης των μετρητών των νοικοκυριών, που θα πρέπει να δηλωθούν μέσα στο 2016, δεν είναι απλός, γιατί πρέπει ταυτόχρονα να τεθούν κίνητρα για να επιστρεψουν τα μετρητά στις τράπεζες αλλά και να μη γίνει ξέπλυμα μαύρου χρήματος μέσω του Περιουσιολογίου. Η δυσκολία και πολυπλοκότητα του θέματος, θα φέρει πρωτότυπες ρυθμίσεις και απαγορεύσεις που θα...συζητηθούν. Όπως ότι θα είναι παράνομο να έχεις πάνω από ένα ποσό χρημάτων (π.χ.50.000) εκτός τραπέζης, αφού για να δηλωθούν τέτοια ποσά στο περιουσιολόγιο θα πρέπει να είναι κατατεθειμένα σε τράπεζα...

Το Περιουσιολόγιο...δεν είναι πληντύριο

Στο περιουσιολόγιο θα πρέπει να δηλωθούν τα μετρητά που υπάρχουν στα σπίτια, ταυτόχρονα όμως θα πρέπει να ...μη δοθεί η ευκαιρία να τεθούν ... «εντός νόμου» μετρητά τα οποία προέρχονται από φοροδιαφυγή, λαθρεμπόριο και άλλες παράνομες δραστηριότητες. Ταυτόχρονα όμως θα πρέπει να μη δοθεί η δυνατότητα να δηλωθούν μεγάλα ποσά μετρητών χωρίς όρους και κριτήρια, τότε θα ανατραπεί η φορολογική νομοθεσία του πόθεν έσχες. Κι αυτό γιατί θα μπορούσε κάποιοι να δηλώνουν σημαντικά ποσά χωρίς να τα διαθέτουν στην πραγματικότητα ώστε να έχουν τη δυνατότητα στο μέλλον να δικαιολογήσουν τις αγορές περιουσιακών στοιχείων, όπως ακινήτων, από αδήλωτα μαύρα χρήματα τα οποία ουσιαστικά θα νομιμοποιούσαν.

Το ΥΠΟΙΚ επεξεργάζεται διάφορες λύσεις αναφορικά με τα μετρητά που έχουν οι φορολογούμενοι κάτω από το στρώμα. Υπολογίζεται ότι οι φορολογούμενοι διατηρούν σε μετρητά τουλάχιστον 20 δισεκατομμύρια ευρώ τα οποία απέσυραν τα τελευταία χρόνια από τις τράπεζες λόγω της ανησυχίας για την πορεία της χώρας και τον κίνδυνο εξόδου από την ευρωζώνη. Τα κεφάλαια αυτά επιδώκεται να επιστρέψουν στις τράπεζες...κι αφού δεν γίνεται με το καλό ...θα γίνει με το νόμο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, για να αποφευχθεί το ενδεχόμενο να δηλώνονται φανταστικά ποσά στο περιουσιολόγιο, για μελλοντικές καλύψεις τεκμηρίων, το υπουργείο προσανατολίζεται να ζητήσει προϋπόθεση την τραπεζική τους κατάθεση για να δηλωθούν ποσά άνω των..., για παράδειγμα 45.000 ευρώ, στο περιουσιολόγιο, προκειμένου να υπάρχει απόδειξη της ύπαρξης τους. Και η μονη απόδειξη ότι υπάρχουν είναι μέσω κατάθεσής τους σε τράπεζα στην Ελλάδα ή το εξωτερικό.

Μόνο «ψιλά»...στο σπίτι

Ωστόσο δε θα είναι υποχρεωτική η δήλωση στο περιουσιολόγιο ποσών μετρητών έως ένα όριο, ίσως τα 40.000 ή 50.000 ευρώ. Οι φορολογούμενοι που έχουν ποσά έως αυτό το όριο θα έχουν το δικαίωμα να τα διακρατήσουν...στο στρώμα, και όχι σε καταθέσεις. Αν όμως θέλουν να τα επικαλεστούν προκειμένου να καλύψουν τεκμήρια διαβίωσης ή πόθεν έσχες, τότε θα πρέπει να τα εμφανίσουν στο τραπεζικό σύστημα, δηλαδή να τα καταθέσουν σε τράπεζα.

Ταυτόχρονα με το περιουσιολόγιο θα έρθει στη Βουλή και η ρύθμιση για την οικειοθελή αποκάλυψη των μαύρων κεφαλαίων, είτε είναι σε μετρητά είτε βρίσκονται κατατεθειμένα σε τράπεζα στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, ώστε να μπορεί ο φορολογούμενος πριν το περιουσιολόγιο, να τα αποκαλύψει οικειοθελώς στην εφορία και να πληρώσει το φόρο που αναλογούσε στο έτος κατά το οποίο τα απέκτησε. Μόνο αν είναι νόμιμα ή νομιμοποιηθούν με τη ρύθμιση θα μπορούν στη συνέχεια να δηλωθούν στο περιουσιολόγιο.

Σχετικές ειδήσεις