ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Φορολογικό: Έρχονται νέα βάρη – Πρόταση για 50% ανώτατο συντελεστή φόρου εισοδήματος

Φορολογικό: Έρχονται νέα βάρη – Πρόταση για 50% ανώτατο συντελεστή φόρου εισοδήματος

Νέες πιέσεις για τους πολίτες προοιωνίζεται η πρόταση της κυβέρνησης προς τους εκπροσώπους των Θεσμών για ανώτερο συντελεστή φορολογίας εισοδήματος 50%, αν και, όπως διευκρινίστηκε, υπήρχαν εισηγήσεις και για υψηλότερο φορολογικό συντελεστή.

Το φορολογικό, παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις από την κυβέρνηση, τέθηκε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και ήδη οι δανειστές άρχισαν τις πιέσεις.

Σύμφωνα με αρμόδιο κυβερνητικό παράγοντα, στην πρόταση της κυβέρνησης, περιλαμβάνονται οι νέες προτεινόμενες κλίμακες και οι συντελεστές τους.

Στην πρόταση δεν περιλαμβάνονται αλλαγές στην έκτακτη εισφορά, ενώ από το σύνολο των αλλαγών προβλέπεται η είσπραξη επιπλέον εσόδων 300 εκατομμυρίων ευρώ σε ετήσια βάση.

Αλλαγές στη φορολογία των αγροτών δεν περιλαμβάνονται.

Η πρόταση της κυβέρνησης αναμένεται να συζητηθεί αύριο Τετάρτη 3 Φεβρουαρίου σε νέα συνάντηση με τους επικεφαλής των Θεσμών.

Στόχος της κυβέρνησης, όπως έχει ήδη ανακοινωθεί, είναι η ανακατανομή του φορολογικού βάρους υπέρ των χαμηλών εισοδημάτων και η μεταφορά του στα ανώτερα εισοδηματικά κλιμάκια.

Οι αλλαγές που θα συμφωνηθούν με τους επικεφαλής των Θεσμών θα περιληφθούν σε φορολογικό νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στη Βουλή.

Την ίδια στιγμή, υπό συζήτηση βρίσκεται και το θέμα των «κόκκινων δανείων».

Όπως έγινε γνωστό, ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης ζήτησε από τους θεσμούς τπαράταση της προστασίας για τα «κόκκινα» δάνεια πρώτης κατοικίας και μικρών επιχειρήσεων έως τις 15 Μαρτίου .

Τα δάνεια αυτά δεν θα μπορούν να μεταβιβαστούν από τις τράπεζες σε funds, μέχρι να ολοκληρωθούν οι συζητήσεις.

Προς περικοπή συντάξεων;

Αρνητικοί εμφανίστηκαν οι εκπρόσωποι των θεσμών στο σχέδιο Κατρούγκαλου και ζήτησαν μείωση στις συντάξεις και την καθιέρωση εισοδηματικών κριτηρίων στην εθνική σύνταξη.

Εφόσον δεν αυξηθούν οι εισφορές, τότε η κυβέρνηση, θα αναγκαστεί να στραφεί προς την περικοπή συντάξεων.
Χαρακτηριστικό του κλίματος που διαμορφώθηκε κατά την πρώτη συνάντηση των δανειστών με τους εκπροσώπους της ελληνικής κυβέρνησης, είναι ότι ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος, αποχώρησε από τη συνάντηση συνοφρυωμένος και προβληματισμένος.

Το αυριανό (3 Φεβρουαρίου) πρόγραμμα των συναντήσεων με τους θεσμούς διαμορφώνεται ως εξής: Στις 09:00 συνάντηση για θέματα της Νέας Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, στις 10.30 συνάντηση για θέματα Δημόσιας Διοίκησης, στις 12.00 συνάντηση για τα δημοσιονομικά, στις 14.30 για την φορολογία εισοδήματος και στις 16.30 αναμένεται να πραγματοποιηθεί συνάντηση για τις συντάξεις.

Σχετικές ειδήσεις